REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Třešně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opadavý, cizosprašný strom vysoká až 10 m. Plody má velké cca 2 cm, žluté, červené až černé, bohaté na riboflavin.


Encyklopedie ovoce: Jádroviny a peckoviny

Latinsky: Carasus avium

Listy třešní připomínají švestkové; uproatřed jsou nejširší a směrem ke špičce se opět zužují. Výhony nesou trsy téměř kulatých plodů, zavěšených po dvou na dlouhých stopkách. Dužina je sametově bílá, žlutá či červená, sladké či nahořklé chuti, zralé plody však nebývají kyselé.

Plody evropské plané třešně, známé jako ptáčnice, se příliš necení – jen ve střední Evropě se z nich vyrábějí likéry.

Existuje také mírně prošlechtěná forma s „černými“ plody výrazné chuti, jen o něco většími než ptáčnice. Slouží jako vhodná podnož pro jakostní odrůdy, samotná však dorůstá výšky dvaceti metrů a více. Některé plody jsou větší, rozplývavé; odrůdy Bigarreau mají naopak křehkou dužinu.

Dnešní třešně jsou výsledkem dlouholetého výběrového křížení a jejich původ je smíšený. Odrůdy skupiny Duke neboli Royal obsahují něco z genetického materiálu višně; jejich chuť je díky tomu lehce nakyslá a stromy bývají otužilejší.

Existuje bezpočet kultivarů, mezi nimiž však bývá obtížné najít vhodnou kombinaci pro vzájemné opylení. Většina odrůd, které nalezneme v sadech drobných pěstitelů, bývá proto alespoň zčásti samosprašná. Patří mezi ně například May Duke, velmi časný kultivar, který často dozrává ještě ped letním slunovratem a plodí dokonce i u zdi, obrácené na sever. O měsíc později dozrávají sladké tmavé plody samosprašného kultivaru Stella s bujnými rovnoměrně rostlými stromy. Další novou samosprašnou odrůdou je Sunburst. Červené třešně odrůdy Governor Wood dozrávají asi o týden dříve než žluté plody Napoleon Bigarreau. Oba kultivary se tak navzájem doplňují. Dobrou volbou je společné pěstování některé pozdě kvetoucí odrůdy (např. ze skupiny Merton) a višně jako opylovače.

Kuchyňské použití: Třešně nabývají tak cennou surovinou pro vaření, jako višně, neboť postrádají jejich kyselou chuť. Třešňové džemy se proto doporučuje připravovat splolu s rybízovou šťávou. Třešně jsou skvělé čerstvé, také je často používáme při výrobě moučníků a sladkých dezertů.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

 

Recepty s třešněmi:

Třešňová bublanina Rýžový nákyp s třešněmi Šťáva z třešní (měkkých)

Piškotová bublanina s třešněmi Studená třešňová polévka Rozinky z třešní ...

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy