REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Třešně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opadavý, cizosprašný strom vysoká až 10 m. Plody má velké cca 2 cm, žluté, červené až černé, bohaté na riboflavin.


Encyklopedie ovoce: Jádroviny a peckoviny

Latinsky: Carasus avium

Listy třešní připomínají švestkové; uproatřed jsou nejširší a směrem ke špičce se opět zužují. Výhony nesou trsy téměř kulatých plodů, zavěšených po dvou na dlouhých stopkách. Dužina je sametově bílá, žlutá či červená, sladké či nahořklé chuti, zralé plody však nebývají kyselé.

Plody evropské plané třešně, známé jako ptáčnice, se příliš necení – jen ve střední Evropě se z nich vyrábějí likéry.

Existuje také mírně prošlechtěná forma s „černými“ plody výrazné chuti, jen o něco většími než ptáčnice. Slouží jako vhodná podnož pro jakostní odrůdy, samotná však dorůstá výšky dvaceti metrů a více. Některé plody jsou větší, rozplývavé; odrůdy Bigarreau mají naopak křehkou dužinu.

Dnešní třešně jsou výsledkem dlouholetého výběrového křížení a jejich původ je smíšený. Odrůdy skupiny Duke neboli Royal obsahují něco z genetického materiálu višně; jejich chuť je díky tomu lehce nakyslá a stromy bývají otužilejší.

Existuje bezpočet kultivarů, mezi nimiž však bývá obtížné najít vhodnou kombinaci pro vzájemné opylení. Většina odrůd, které nalezneme v sadech drobných pěstitelů, bývá proto alespoň zčásti samosprašná. Patří mezi ně například May Duke, velmi časný kultivar, který často dozrává ještě ped letním slunovratem a plodí dokonce i u zdi, obrácené na sever. O měsíc později dozrávají sladké tmavé plody samosprašného kultivaru Stella s bujnými rovnoměrně rostlými stromy. Další novou samosprašnou odrůdou je Sunburst. Červené třešně odrůdy Governor Wood dozrávají asi o týden dříve než žluté plody Napoleon Bigarreau. Oba kultivary se tak navzájem doplňují. Dobrou volbou je společné pěstování některé pozdě kvetoucí odrůdy (např. ze skupiny Merton) a višně jako opylovače.

Kuchyňské použití: Třešně nabývají tak cennou surovinou pro vaření, jako višně, neboť postrádají jejich kyselou chuť. Třešňové džemy se proto doporučuje připravovat splolu s rybízovou šťávou. Třešně jsou skvělé čerstvé, také je často používáme při výrobě moučníků a sladkých dezertů.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

 

Recepty s třešněmi:

Třešňová bublanina Rýžový nákyp s třešněmi Šťáva z třešní (měkkých)

Piškotová bublanina s třešněmi Studená třešňová polévka Rozinky z třešní ...

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy