REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Třešně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opadavý, cizosprašný strom vysoká až 10 m. Plody má velké cca 2 cm, žluté, červené až černé, bohaté na riboflavin.


Encyklopedie ovoce: Jádroviny a peckoviny

Latinsky: Carasus avium

Listy třešní připomínají švestkové; uproatřed jsou nejširší a směrem ke špičce se opět zužují. Výhony nesou trsy téměř kulatých plodů, zavěšených po dvou na dlouhých stopkách. Dužina je sametově bílá, žlutá či červená, sladké či nahořklé chuti, zralé plody však nebývají kyselé.

Plody evropské plané třešně, známé jako ptáčnice, se příliš necení – jen ve střední Evropě se z nich vyrábějí likéry.

Existuje také mírně prošlechtěná forma s „černými“ plody výrazné chuti, jen o něco většími než ptáčnice. Slouží jako vhodná podnož pro jakostní odrůdy, samotná však dorůstá výšky dvaceti metrů a více. Některé plody jsou větší, rozplývavé; odrůdy Bigarreau mají naopak křehkou dužinu.

Dnešní třešně jsou výsledkem dlouholetého výběrového křížení a jejich původ je smíšený. Odrůdy skupiny Duke neboli Royal obsahují něco z genetického materiálu višně; jejich chuť je díky tomu lehce nakyslá a stromy bývají otužilejší.

Existuje bezpočet kultivarů, mezi nimiž však bývá obtížné najít vhodnou kombinaci pro vzájemné opylení. Většina odrůd, které nalezneme v sadech drobných pěstitelů, bývá proto alespoň zčásti samosprašná. Patří mezi ně například May Duke, velmi časný kultivar, který často dozrává ještě ped letním slunovratem a plodí dokonce i u zdi, obrácené na sever. O měsíc později dozrávají sladké tmavé plody samosprašného kultivaru Stella s bujnými rovnoměrně rostlými stromy. Další novou samosprašnou odrůdou je Sunburst. Červené třešně odrůdy Governor Wood dozrávají asi o týden dříve než žluté plody Napoleon Bigarreau. Oba kultivary se tak navzájem doplňují. Dobrou volbou je společné pěstování některé pozdě kvetoucí odrůdy (např. ze skupiny Merton) a višně jako opylovače.

Kuchyňské použití: Třešně nabývají tak cennou surovinou pro vaření, jako višně, neboť postrádají jejich kyselou chuť. Třešňové džemy se proto doporučuje připravovat splolu s rybízovou šťávou. Třešně jsou skvělé čerstvé, také je často používáme při výrobě moučníků a sladkých dezertů.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

 

Recepty s třešněmi:

Třešňová bublanina Rýžový nákyp s třešněmi Šťáva z třešní (měkkých)

Piškotová bublanina s třešněmi Studená třešňová polévka Rozinky z třešní ...

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy