REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Třešně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opadavý, cizosprašný strom vysoká až 10 m. Plody má velké cca 2 cm, žluté, červené až černé, bohaté na riboflavin.


Encyklopedie ovoce: Jádroviny a peckoviny

Latinsky: Carasus avium

Listy třešní připomínají švestkové; uproatřed jsou nejširší a směrem ke špičce se opět zužují. Výhony nesou trsy téměř kulatých plodů, zavěšených po dvou na dlouhých stopkách. Dužina je sametově bílá, žlutá či červená, sladké či nahořklé chuti, zralé plody však nebývají kyselé.

Plody evropské plané třešně, známé jako ptáčnice, se příliš necení – jen ve střední Evropě se z nich vyrábějí likéry.

Existuje také mírně prošlechtěná forma s „černými“ plody výrazné chuti, jen o něco většími než ptáčnice. Slouží jako vhodná podnož pro jakostní odrůdy, samotná však dorůstá výšky dvaceti metrů a více. Některé plody jsou větší, rozplývavé; odrůdy Bigarreau mají naopak křehkou dužinu.

Dnešní třešně jsou výsledkem dlouholetého výběrového křížení a jejich původ je smíšený. Odrůdy skupiny Duke neboli Royal obsahují něco z genetického materiálu višně; jejich chuť je díky tomu lehce nakyslá a stromy bývají otužilejší.

Existuje bezpočet kultivarů, mezi nimiž však bývá obtížné najít vhodnou kombinaci pro vzájemné opylení. Většina odrůd, které nalezneme v sadech drobných pěstitelů, bývá proto alespoň zčásti samosprašná. Patří mezi ně například May Duke, velmi časný kultivar, který často dozrává ještě ped letním slunovratem a plodí dokonce i u zdi, obrácené na sever. O měsíc později dozrávají sladké tmavé plody samosprašného kultivaru Stella s bujnými rovnoměrně rostlými stromy. Další novou samosprašnou odrůdou je Sunburst. Červené třešně odrůdy Governor Wood dozrávají asi o týden dříve než žluté plody Napoleon Bigarreau. Oba kultivary se tak navzájem doplňují. Dobrou volbou je společné pěstování některé pozdě kvetoucí odrůdy (např. ze skupiny Merton) a višně jako opylovače.

Kuchyňské použití: Třešně nabývají tak cennou surovinou pro vaření, jako višně, neboť postrádají jejich kyselou chuť. Třešňové džemy se proto doporučuje připravovat splolu s rybízovou šťávou. Třešně jsou skvělé čerstvé, také je často používáme při výrobě moučníků a sladkých dezertů.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

 

Recepty s třešněmi:

Třešňová bublanina Rýžový nákyp s třešněmi Šťáva z třešní (měkkých)

Piškotová bublanina s třešněmi Studená třešňová polévka Rozinky z třešní ...

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy