REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Višně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opadavý, samosprašný strom vysoký až 8 m. Plody se podobají třešním, jsou velké cca 2 cm, bohaté na vitamín A.


Encyklopedie ovoce: Jádroviny a peckovinyLatinsky: Cerasus vulgaris

Vzhledem k tomu, že višně nejsou sladké, hodí se spíše k tepelnému zpracování. Stromy jsou menší, s poněkud řídčími a tenčími větvemi a intenzivněji zelenými listy, které nemají zamlada tak jasný červený nádech, jako u třešní. Plody mají krátkou stopku, jsou tmavší a kyselé.

Višeň obecná rostla původně planě u Kaspického a Černého moře. Velkou popularitu si višn vysloužily u starých Římanů, kteří vyšlechtili nejméně půl tuctu odrůd. Před druhou světovou válkou se pěstovalo více než padesát kultivarů višní a téměř v každém státě eistoval široký výběr místních odrůd.

Dnes se komerčně pěstuje jen několik málo odrůd a v prodeji bývá většinou pouze Morela s temně karmínovými plody s výraznou hořkou, lehce nasládlou chutí. Kvete pozdě a tak se vyhne jarním mrazům spíše, ne třešeň. Dalšími známými druhy jsou například Amarelky.

Višně se hodí především k tepelnému zpracování. Slouží k přípravě výtečných koláčů, dortů a džemů.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy