REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Topinky v různé úpravě

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Topinky jsou opečené krajíčky bílého nebo tmavého chleba, které se dají upravovat v různých obměnách a podle druhu úpravy se pak pojmenují. Tvar, tloušťka a velikost topinek se řídí podle jejich upotřebení.


Škla vaření - Topinky, jejich přípravaTopinky ve vhodné upravě se hodí za přílohu k různým pokrmům, jako je kaviár, dušená zelenina, hašé, ragú apod., k obložení dušených zelenin a teplých mís, k přípravě teplých obložených chlebíčků nebo se podávají jako samostatný zákusek.

Druhy topinek

  • topinky suché, tj. pražené na sucho
  • topinky pražené na tuku
  • topinky smažené v tuku
  • topinky obalované a smažené
  • topinky vaječné
  • topinky s pomazánkou – opékané

Topinky suché, tj. pražené na sucho nebo topinky pražené na tuku se nazývají též toasty (toasts), topinky smažené v oleji krutónky a topinky obalované a smažené pavézky (baveuses).

Chleby potřebné k přípravě topinek

K přípravě topinek používáme nejčastěji bílého chleba čtverhranného (anglického), tvaru velkého hranolu, nebo také tzv. veku – žemlovku. Ale i tmavý chléb, nejlépe ve tvaru dvoukilové šišky je vhodný k přípravě některých druhů topinek. Nejvhodnější je starší chléb (bílý nebo tmavý), nejlépe z minulého dne.

Příprava a úprava topinek

Bílý nebo tmavý chléb nakrájíme na krajíčky, nejčastěji 1 cm silné a kůrku odkrojíme. (Ponecháme-li na nakrájených krajíčcích při úpravě topinek kůrku, je to nejen nesprávný postup, ale kůrka během tepelné úpravy topinek často nežádoucně ztvrdne). Z krajíčků vykrájíme nožem čtvercové, obdélníkové nebo trojhranné tvary anebo vhodnými vykrajovači vykrajujeme tvary okrouhlé, oválné nebo půlměsičkové. Jednotlivé tvary se ponejvíce upravují o půrměrů 5-6 cm. Topinky mohou však být větší i menší, což záleží na tom, jaký druh topinek hodláme upravit a k jakému účelu mají sloužit.

Tepelná úprava topinek vyžaduje vyšší teploty a rychlé pečení, aby povrch topinek byl křupavý a vnitřek poměrně vláčný. Jen s těmito vlastnostmi jsou topinky jakostní a chutné.

Pekou-li se topinky ve slabě teplé troubě, vysuší se a ztrácejí na své křehkosti. Topinky, které smažíme v málo rozpáleném tuku, nasávají příliš mnoho tuku a jsou pak nejen uvnitř houbovitě měkké, ale také tíže stravitelné.

Hotové pečené nebo smažené topinky ihned podáváme. Nikdy je nepřipravujeme do zásoby, protože udržované na teple vlhnou a ztrácejí chuť.

Topinky suché

Připravené krajíčky bílého chleba hranatého, oválného nebo okrouhlého tvaru narovnáme na horký suchý plech a rychle je opečeme v opředtopené horké troubě po obou stranách dozlatova. Místo na plechu můžeme je také péci na elektrickém opíkači. Takto upravené topinky podáváme jako přílohu zvláště ke kaviáru, dále k zelenině, k hašé apod., nebo jich používáme k přípravě obložených chlebíčků, teplých i studených.

Topinky pražené na tuku

Připravené krajíčky bílého chleba hranatého, oválného nebo okrouhlého tvaru na obou stranách pokapeme nebo slabě potřeme máslem, narovnáme na horký suchý plech a prudce je opečeme v předtopené horké troubě po obou stranách dozlatova;nebo je opečeme v pánvi přímo na rozpáleném másle na každé straně do růžova.

Takto upravené topinky podáváme k dušené zelenině, k houbovým pokrmům, k hašé apod., nebo jimi – potřenými rozmanitou kašovinou – obkládáme zeleninové nebo masité pokrmy, popř. Jich používáme k přípravě obložených teplých i studených chlebíčků.

Škola vaření - Topinky v různé úpravěTopinky smažené

Připravené krajíčky bílého nebo tmavého chleba v rozpáleném tuku, nejlépe oleji, dozlatova vysmažíme. Důležité je, aby tuk byl náležitě rozpálený a topinky v něm plavaly.

Takto upravené topinky – zvláště ve tvaru půlměsíčků a trojúhelníčků – jsou vhodným a ozdobným obložením dušené zeleniny, zejména špenátu, dušeného zeleného hrášku a zeleninových mís, dále masitých hašé a různě upravených mas. – Vysmažené topinky můžeme také potřít teplým hašé z hub nebo z masa a použít jich rovněž jako obložení. (Okrouhlé silnější topinky připravené z tmavého chleba jsou vhodné jako podstavečky nebo podložky k různým minutkám upravených z mas).

Smažené topinky, a to většího, oválného tvaru jsou též vhodné k přípravě teplých obložených chlebíčků.

Topinky obalované a smažené – takzvané pavézky

Upravujeme je dvojím způsobem:

První způsob:

Připravené krajíčky chleba namočíme na okamžik do osoleného mléka, obalíme ve strouhance a v horkém sádle nebo oleji do červena vysmažíme.

Druhý způsob:

Připravené krajíčky chleba namočíme na okamžik do mléka, pak do rozšlehaného osoleného vejce a nakonec je obalíme ve strouhance. Takto upravené krajíčky v rozpáleném sádle nebo oleji do červena vysmažíme.

Obměny:

Místo mléka můžeme krajíčky také namočit do bílého přírodního vína. – Upravené pavézky můžeme také plnit různými nádivkami. Hotové topinky neboli pavézky podáváme k dušené zelenině, k hašé z hub, z masa a ze zvěře.

Topinky vaječné

Připravené krajíčky z tmavého, popř. bílého chleba, a to okrouhlého, oválného nebo obdélníkového tvaru namočíme do osoleného rozšlehaného vejce a v rozpáleném sádle nebo oleji je prudce do červena vysmažíme. Hotové ihned podáváme.

Tyto topinky jsou výborné jako příloha k dušenému špenátu, k dušeným houbám, dále je podáváme k čaji, mléku apod.

Obměna: Hotové vaječné topinky můžeme také posypat najemno nasekanou petrželí nebo pažitkou, nastrouhanou ředkví atd.

Topinky s pomazánkou a se sýrem – opékané

Připravené krajíčky bílého chleba oválného, okrouhlého nebo hranatého tvaru potřeme na povrchu slabě obyčejným nebo bylinkovým máslem a hodně posypeme strouhaným ementálem nebo parmazánem. Pak krajíčky narovnáme na horký plech (aby se i zespodu trochu opekly), vložíme do předtopené horké trouby a povrch zprudka zapečeme. Zapečení smí trvat jen několik minut. Hotové topinky ihned podáváme. Takto upravené topinky jsou vhodné jako příloha nebo obložení dušené zeleniny, dušených hub, dušených ryb nebo je podáváme k čaji, k vínu apod.

Obměna:

Sýrem posypané chlebíčky můžeme před opečením posypat mletou paprikou nebo cayenským pepřem.

Topinky s česnekem

Tmavý chléb, nejlépe šišku, nakrájíme na krajíčky nejvýše 1 cm silné. Kůrku buď ponecháme nebo raději odkrojíme. Krajíčky v půli překrojíme a v rozpáleném sádle nebo oleji po obou stranách do červena vysmažíme. Hotové topinky potřeme máslem nebo husím sádlem a česnekem utřeným se solí. Podáváme čerstvé jako zákusek – pochoutka k čaji a k pivu.

Obměna:

Topinky můžeme také za sucha opékat na rozpálené plotně a pak je potřít máslem a rozetřeným česnekem.

Dle V. Vrabce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Což takhle dát si brambory?

Sklizeň raných brambor právě začala. V obchodě je nejlépe poznáte podle tenké loupající se slupky. Obsahují méně sušiny. Nejlépe chutnají, když jsou uvařené ve slupce na tzv. loupačku. Takto připravené brambory si ponechají více vitamínu, minerálních látek a živin. Z brambor se dají kouzlit ale i jiné recepty.

číst dále ...

Sladká odměna!

Cukráři z hypermarketů Globus si pro malé i velké připravili chuťově vytříbenou novinku – točenou zmrzlinu. A dali si záležet, vložili do ní své srdce a vyrábí ji tak, jak jim je to v Globusu vlastní – z kvalitních surovin a poctivou prací!

číst dále ...

Hledáte inspiraci na grilování? Vyzkoušejte recepty od MasterChefa Romana Kotláře, které připravil speciálně pro Pepsi

Léto je tady a s ním i teplé dny a večery, které přímo volají po venkovních posezeních s rodinou nebo přáteli. A co víc patří k příjemnému večeru, než skvělé jídlo? Pokud hledáte inspiraci k tomu, jaké maso hodit na rozpálený gril nebo pánev a jaký recept vykouzlit, nechte se inspirovat vítězem soutěže MasterChef Romanem Kotlářem, který se rozhodl předat něco ze svého umu. Tyto a mnohé další dobroty můžete ochutnat během léta v Pepsi foodtrucku křižující naše města.

číst dále ...

Podobná, ale přece každá odrůda jiná. Jaká jablka se k čemu hodí?

Nejen, že jablka skvěle chutnají, ale také jsou velmi variabilní, v kuchyni se dají využít na mnoho způsobů. Je ale třeba si dát pozor, po jaké odrůdě sáhnete. Například oblíbený štrúdl vyžaduje jablka se specifickými vlastnostmi. Podobně je tomu také s výdrží, některé plody uchováte od podzimu až do léta, jiné je třeba spotřebovat rychleji. Poradíme vám, na co si dát pozor a jaké odrůdy volit.

číst dále ...

4 tipy pro správné grilování uzenin

Uzeniny jsou v Česku hojně konzumovanou pochoutkou, která se své oblibě těší hlavně v letní grilovací sezóně. Připravili jsme pro vás 4 tipy na výběr a přípravu té nejlepší masové večeře, kterou vám budou všichni sousedé závidět.

číst dále ...

Domácí marmeláda? Uvařte si tu nejlepší bez chemie i zbytečného cukru!

Na palačinky, do jogurtů, dezertů či jen tak na chleba s máslem. Marmeláda má zkrátka mnoho využití a zdaleka nemusí jít jen o tuhou přeslazenou pastu. Zkuste si vyrobit vlastní voňavou variantu bez zbytečné chemie a přebytku cukru. Zaručeně bude chutnat stejně dobře jako ta od babičky a rozhodně vám nebude stačit jen pár skleniček. Poradíme, jak na tu nejlepší marmeládu a na co si dát při vaření pozor.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy