REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Teplé předkrmy a mezichody

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V našem způsobu stravování se dosud málo vžilo podávání teplých předkrmů nebo mezichodů; jejich zařazení do jídelníčku se ponejvíce uplatňuje jen při slavnostnějších příležitostech a v běžném stravování se považuje za zbytečný přepych.


Škola vaření - teplé překrmy a mezichodyKlade-li se však v novodobé výživě důraz na stravu co nejpestřejší, je nezbytné i v běžném stravování jídelníček rozšířit alespoň občas vhodně voleným teplým předkrmem nebo mezichodem, podávaným v malých dávkách. (Bude to dobrý protiklad proti našemu zastaralému obyčeji najíst se dosyta jedním jídlem podaným na vrchovatě naloženém talíři.)

Podávání teplých předkrmů je účelné tehdy, nepodává-li se studený předkrm nebo polévka. Podává-li se polévka a zařazují-li se teplé „předkrmy“ do jídelního pořadí až po polévce, pak pod tímto názvem uváděné pokrmy jsou vlastně teplé mezichody, kterých se užívá nejčastěji.

Teplé předkrmy nebo mezichody se mají upravovat z potravin méně sytých a podávat v malých dávkách.

Jako teplé předkrmy nebo mezichody jsou vhodné:

Topinky a krutonky potřené kašovinou z mas (hašé) – teplé chlebíčky – pavézky – paštičky a kůrustádky plněné zeleninou, houbovou a masovou nádivkou – krokety z ryb, ze šunky a drůbeže – plněné žampióny, artyčoky a lilky – zeleniny upravované podle anglického, francouzského a polského způsobu – zeleniny smažené – vejce v různých úpravách – ryby, a to vzácnější druhy, vařené, dušené, pečené, smažené a zapékané – různé ragú s jeho obměnami, jako je frikasé a salpikon upravené na mušlích nebo v paštičkách – rizota – smažený mozeček – brzlík – medailónky z masa – ražniče – drůbeží a telecí játra – paštiky – ústřice a korýši v kokotkách – olivy – nákypy a pudinky ze zeleniny, sýrů, mas apod.

Dle V.

Vrabce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy