REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Téma: Využíváme zbytků v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I zkušený kuchař či kuchařka toho někdy uvaří více, než je potřeba, pak nám zbyde například pár brambor, několik plátků knedlíků, trochu masové směsi apod. A co s těmito zbytky? Někdo přibírá na váze, když jídlo dojídá po dětech jako já, jiný zbylé vyhodí, či uloží do ledničky, kde se pak vše tak hromadí, že nakonec stejně vše skončí v koši, pokud však ledničku nestihneme vyluxovat při bílém sexu, tedy při hodování v nočních hodinách …


Jídlo nám může zůstat i z jiných důvodů. Někdy mají členové menší hlad, nebo se někde „nabouchali“ na návštěvě či ve fastfoodu a vámi uvařeným obědem nebo večeří pohrdnou. Také nám může nepřijít očekávaná návštěva apod. No nic se neděje, v době ledniček a mrazáků šetrná hospodyně jídlo dobře uschová do sáčků nebo umělohmotných dóz, případně je nechá v hrncích a druhý den naservíruje těm otrlejším milovníkům domácí kuchyně. Ovšem například mé děti většinou druhý den odmítají jídlo z dne předchozího, kromě toho, většinou nám nezbude dost pro celou rodinu.

Někdy také uvaříme kotel jídla úmyslně, aby nám část zbyla na druhý den, nebo protože počítáme, že uvařenou ingredienci využijeme na přípravu jiného pokrmu. Příkladem může být trochu guláše na polévku, vařené brambory na těsto, zbytek masitého hašé na náplň zeleniny a tak dále. V tomto případě nespoléháme na to, že něco zbude od oběda a raději hned potřebnou část uvařeného pokrmu dáme stranou.

A jak se chováme ke zbytkům jídel? Především je dobře uzavřené ukládáme do studené spíže nebo přímo do ledničky, zvláště mletá masa a ryby v teple nenecháváme zbytečně dlouho, také omáčky nám mohou rychle zkysnout, pokud je včas neuklidíme.

A co s menšími zbytky? Ty můžeme nastavit novou potravinou. Využíváme je například na přípravu pomazánek, různých směsí, na přípravu polévek, do omelet apod. Správným ochucením a doplněním připravíme ze zbytku pokrmu někdy i chutnější jídlo, než bylo to původní. Dám vám příklad. Jednou jsem vařil na oběd Znojemskou pánev – recept který jsem trochu pozměnil, protože jsem ze základních ingrediencí vynechal zelí (v původním receptu se pokrm skládal ze dvou až tří druhů mas, hub, zelí a dalších ingrediencí a podával se s knedlíkem nebo bramborem), uvařil jsem toho tolik, že i když jsme se s chlapci napráskali až po krk, stejně tam více jak polovina zůstala. Jelikož jsme byli na dovolené, kde jsme uprostřed léta postrádali lednici, tak jsem si musel poradit. Maso z původního receptu jsem nakrájel na kousky a i se šťávou promíchal s čerstvě uvařenou rýží, bylo toho zase dost na velký chod pro více strávníků a ještě vzniklo úplně jiné jídlo, takové Znojemské rizoto! Na večeři jsme tehdy pozvali i kamarády a talíře jsem pak uklízel úplně vylízané.

Snažíme se, aby zbytky jídel neosychaly. Proto některé uzavřeme do plastové krabičky, jiné zamotáme do vlhké utěrky (sýry), necháme v pařáku apod. Zbytkům vyhradíme v lednici nebo ve spíži stálé místo, abychom na ně nezapomněli a pokud možno je co nejdříve využily.

 

Několik rad na využití zbytků v kuchyni:

  • Okoralé knedlíky nejdříve napaříme a pak teprve z nich připravíme omeletu nebo knedlíky s vejci
  • Zbylou zaschlou rýži podlijeme trochou horké vody a mícháme, až se ohřeje. Nebo hrnek s rýží postavíme do hrnce s vodou a zahřejeme ve vodní lázni, tak se nepřipálí a pěkně oživí.
  • Zbylé těstoviny promastíme, aby se nelepily a pak je snadno ohřejeme.
  • Zbylé housky nakrájíme na kousky, osušíme a máme je připravené na knedlíky, také je můžeme nechat úplně ztvrdnout a nastrouhat na strouhanku.
  • Starší oschlé svítky nebo lívance podlijeme trochou mléka a v troubě prohřejeme.
  • Zbylý citrón položíme řeznou stranou na talířek a uschováme, ztráty vitamínu C pak budou menší.
  • Zbylou kůru z citrónu pěkně nastrouhanou využijeme jako přídavku do nápojů, omáček, pomazánek, při zadělávání moučníků apod.
  • Pomačkané ovoce očistíme, rozvaříme nebo prolisujeme a použijeme jako šťávu do nápojů, moučníků apod.
  • Je dobré uchovávat různé zbytky v ledničce v krabičkách ze skla nebo z umělé hmoty s víčky. Tak nenatáhnou pachy jiných uchovávaných potravin, jako maso, sýr a pod.

Existuje i mnoho receptů na využití zbytků jídel k dalšímu vaření, některé vám zde níže uvádíme.

 

Recepty ze zbytků jídel:

Pomazánka ze zbytků zvěřiny Pomazánka ze zbytků masa

Hašé ze zbytků masa Co dům dal Hovězí paštika dle Saidlové

Zbylý špenát zapečený v žemlích

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare – pochutnáte si a po celé 3 měsíce můžete soutěžit o skvělé výhry!

Zapečené brambory nebo špagety s tuňákem? Milujete italskou kuchyni nebo jste zastánci tradiční klasiky? Rádi objevujete nové recepty a zkoušíte netradiční kombinace, ale zároveň hledíte na zdravou stravu a štíhlou linii? Pak neváhejte a vyzkoušejte zbrusu nové recepty od Rio Mare. Nejen, že si pochutnáte a prospějete svému zdraví, ale ještě můžete vyhrát parádní ceny! Sledujte www.riomaresoutez.cz a dozvíte se víc!

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Ochutnejte unikátní vajíčka z pastevního chovu

Statek Dvořák je rodinnou firmou, která v roce 1993 obnovila rodinnou tradici hospodaření přerušenou komunistickým režimem. Vedle rostlinné výroby se věnují chovu slepic a produkci vajec. Ve firmě si doslova „ujíždějí na trávě,“ protože slepice se s mobilním kurníkem každý týden posouvají po louce a tráví svůj čas ve volném výběhu plném nové a čerstvé potravy. Vajíčka jsou balena do krabiček, na jejichž výrobu se využívá právě tráva z louky. Způsob chovu slepic je u Dvořáků opravdu unikátní a projevuje se i na kvalitě vajec.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy