REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Téma: Využíváme zbytků v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I zkušený kuchař či kuchařka toho někdy uvaří více, než je potřeba, pak nám zbyde například pár brambor, několik plátků knedlíků, trochu masové směsi apod. A co s těmito zbytky? Někdo přibírá na váze, když jídlo dojídá po dětech jako já, jiný zbylé vyhodí, či uloží do ledničky, kde se pak vše tak hromadí, že nakonec stejně vše skončí v koši, pokud však ledničku nestihneme vyluxovat při bílém sexu, tedy při hodování v nočních hodinách …


Jídlo nám může zůstat i z jiných důvodů. Někdy mají členové menší hlad, nebo se někde „nabouchali“ na návštěvě či ve fastfoodu a vámi uvařeným obědem nebo večeří pohrdnou. Také nám může nepřijít očekávaná návštěva apod. No nic se neděje, v době ledniček a mrazáků šetrná hospodyně jídlo dobře uschová do sáčků nebo umělohmotných dóz, případně je nechá v hrncích a druhý den naservíruje těm otrlejším milovníkům domácí kuchyně. Ovšem například mé děti většinou druhý den odmítají jídlo z dne předchozího, kromě toho, většinou nám nezbude dost pro celou rodinu.

Někdy také uvaříme kotel jídla úmyslně, aby nám část zbyla na druhý den, nebo protože počítáme, že uvařenou ingredienci využijeme na přípravu jiného pokrmu. Příkladem může být trochu guláše na polévku, vařené brambory na těsto, zbytek masitého hašé na náplň zeleniny a tak dále. V tomto případě nespoléháme na to, že něco zbude od oběda a raději hned potřebnou část uvařeného pokrmu dáme stranou.

A jak se chováme ke zbytkům jídel? Především je dobře uzavřené ukládáme do studené spíže nebo přímo do ledničky, zvláště mletá masa a ryby v teple nenecháváme zbytečně dlouho, také omáčky nám mohou rychle zkysnout, pokud je včas neuklidíme.

A co s menšími zbytky? Ty můžeme nastavit novou potravinou. Využíváme je například na přípravu pomazánek, různých směsí, na přípravu polévek, do omelet apod. Správným ochucením a doplněním připravíme ze zbytku pokrmu někdy i chutnější jídlo, než bylo to původní. Dám vám příklad. Jednou jsem vařil na oběd Znojemskou pánev – recept který jsem trochu pozměnil, protože jsem ze základních ingrediencí vynechal zelí (v původním receptu se pokrm skládal ze dvou až tří druhů mas, hub, zelí a dalších ingrediencí a podával se s knedlíkem nebo bramborem), uvařil jsem toho tolik, že i když jsme se s chlapci napráskali až po krk, stejně tam více jak polovina zůstala. Jelikož jsme byli na dovolené, kde jsme uprostřed léta postrádali lednici, tak jsem si musel poradit. Maso z původního receptu jsem nakrájel na kousky a i se šťávou promíchal s čerstvě uvařenou rýží, bylo toho zase dost na velký chod pro více strávníků a ještě vzniklo úplně jiné jídlo, takové Znojemské rizoto! Na večeři jsme tehdy pozvali i kamarády a talíře jsem pak uklízel úplně vylízané.

Snažíme se, aby zbytky jídel neosychaly. Proto některé uzavřeme do plastové krabičky, jiné zamotáme do vlhké utěrky (sýry), necháme v pařáku apod. Zbytkům vyhradíme v lednici nebo ve spíži stálé místo, abychom na ně nezapomněli a pokud možno je co nejdříve využily.

 

Několik rad na využití zbytků v kuchyni:

  • Okoralé knedlíky nejdříve napaříme a pak teprve z nich připravíme omeletu nebo knedlíky s vejci
  • Zbylou zaschlou rýži podlijeme trochou horké vody a mícháme, až se ohřeje. Nebo hrnek s rýží postavíme do hrnce s vodou a zahřejeme ve vodní lázni, tak se nepřipálí a pěkně oživí.
  • Zbylé těstoviny promastíme, aby se nelepily a pak je snadno ohřejeme.
  • Zbylé housky nakrájíme na kousky, osušíme a máme je připravené na knedlíky, také je můžeme nechat úplně ztvrdnout a nastrouhat na strouhanku.
  • Starší oschlé svítky nebo lívance podlijeme trochou mléka a v troubě prohřejeme.
  • Zbylý citrón položíme řeznou stranou na talířek a uschováme, ztráty vitamínu C pak budou menší.
  • Zbylou kůru z citrónu pěkně nastrouhanou využijeme jako přídavku do nápojů, omáček, pomazánek, při zadělávání moučníků apod.
  • Pomačkané ovoce očistíme, rozvaříme nebo prolisujeme a použijeme jako šťávu do nápojů, moučníků apod.
  • Je dobré uchovávat různé zbytky v ledničce v krabičkách ze skla nebo z umělé hmoty s víčky. Tak nenatáhnou pachy jiných uchovávaných potravin, jako maso, sýr a pod.

Existuje i mnoho receptů na využití zbytků jídel k dalšímu vaření, některé vám zde níže uvádíme.

 

Recepty ze zbytků jídel:

Pomazánka ze zbytků zvěřiny Pomazánka ze zbytků masa

Hašé ze zbytků masa Co dům dal Hovězí paštika dle Saidlové

Zbylý špenát zapečený v žemlích

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy