REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tajemství Sous-vide

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola vaření - víte že ... sous-videUž jste někdy slyšeli o této metodě vaření, která byla doposud využívána především v profesionálních kuchyních, ale dnes už proniká i do domácností? Přečtěte si o ní více.


Francouzské slovo sous-vide (čtěte přibližně jako „suvíd“) v češtině znamená „ve vakuu“, což hodně napovídá o tom, jak vaření tímto stylem probíhá. Jedná se o pomalou úpravu potravin při nízkých teplotách ve vodní lázni, přičemž daná potravina je zabalena v plastovém sáčku, ve vakuu. Většinou se „vaří“ v rozmezí teplot 52°C – 82°C, přičemž teploty mohou být i vyšší, ale vždy stabilní. Čím nižší je teplota, tím se zpravidla prodlužuje doba přípravy, která může mít klidně až 48 hodin.

 

Škola vaření - víte že ... sous-vide

 

U přípravy pokrmů v nižší teplotě je nutné, ještě více než při standardní úpravě, myslet na čerstvost surovin. Odměnou vám poté bude to, že si suroviny zachovají veškeré chutě, šťavnatost a díky šetrné přípravě se neponičí ani hodnotné výživové látky. Díky tomu je sous-vide vhodné například i pro přípravu mořských a sladkovodních ryb, steaků nebo zeleniny.

Většina domácích přístrojů na sous-vide má objem přibližně 12 l, ve kterých připravíte až 20 porcí. Nezbytnou součástí vybavení pro takovou úpravu jídel je i vakuovačka. Existují i návody, jak si poradit bez přístroje za pomoci hrnce a teploměru, či potravinové folie namísto vakuovačky, ale ne vždycky se potom dostaví ten správný výsledek, jelikož především udržení stabilní teploty v hrnci není úplná hračka. Domácí stroje na sous-vide se cenově pohybují okolo 12000 Kč.

Přístroj na Sous Vide včetně vakuovačky seženete na e-shopu chefshop.cz, který má svou kamennou prodejnu v Praze 3, na adrese Husitská 56. Tam si vše můžete osobně prohlédnout. Mimo jiné v tomto obchodě seženete suroviny na vaření a delikatesy od lokálních dodavatelů z Itálie, Francie a Asie. Veškeré suroviny zde pořídíte za velkoobchodní ceny.

Zdroj: http://chefblog.cz/tajemstvi-sous-vide/

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Novoroční detoxikace i posílení organismu si žádají vodu

Příchod nového roku vítá po svátečních oslavách mnoho lidí s řadou předsevzetí, která si většinou kladou za cíl detoxikovat a posílit organismus a ideálně i zhubnout či zformovat postavu. Toto úsilí se neobejde bez pravidelného pohybu a dostatku tekutin. Hledáte-li jednoduché a chytré řešení, volte výrobníky SodaStream. V pohodlí a bezpečí domova vám během chvilky připraví čerstvou perlivou vodu a ušetří čas, námahu i výdaje.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy