REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tajemství Sous-vide

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola vaření - víte že ... sous-videUž jste někdy slyšeli o této metodě vaření, která byla doposud využívána především v profesionálních kuchyních, ale dnes už proniká i do domácností? Přečtěte si o ní více.


Francouzské slovo sous-vide (čtěte přibližně jako „suvíd“) v češtině znamená „ve vakuu“, což hodně napovídá o tom, jak vaření tímto stylem probíhá. Jedná se o pomalou úpravu potravin při nízkých teplotách ve vodní lázni, přičemž daná potravina je zabalena v plastovém sáčku, ve vakuu. Většinou se „vaří“ v rozmezí teplot 52°C – 82°C, přičemž teploty mohou být i vyšší, ale vždy stabilní. Čím nižší je teplota, tím se zpravidla prodlužuje doba přípravy, která může mít klidně až 48 hodin.

 

Škola vaření - víte že ... sous-vide

 

U přípravy pokrmů v nižší teplotě je nutné, ještě více než při standardní úpravě, myslet na čerstvost surovin. Odměnou vám poté bude to, že si suroviny zachovají veškeré chutě, šťavnatost a díky šetrné přípravě se neponičí ani hodnotné výživové látky. Díky tomu je sous-vide vhodné například i pro přípravu mořských a sladkovodních ryb, steaků nebo zeleniny.

Většina domácích přístrojů na sous-vide má objem přibližně 12 l, ve kterých připravíte až 20 porcí. Nezbytnou součástí vybavení pro takovou úpravu jídel je i vakuovačka. Existují i návody, jak si poradit bez přístroje za pomoci hrnce a teploměru, či potravinové folie namísto vakuovačky, ale ne vždycky se potom dostaví ten správný výsledek, jelikož především udržení stabilní teploty v hrnci není úplná hračka. Domácí stroje na sous-vide se cenově pohybují okolo 12000 Kč.

Přístroj na Sous Vide včetně vakuovačky seženete na e-shopu chefshop.cz, který má svou kamennou prodejnu v Praze 3, na adrese Husitská 56. Tam si vše můžete osobně prohlédnout. Mimo jiné v tomto obchodě seženete suroviny na vaření a delikatesy od lokálních dodavatelů z Itálie, Francie a Asie. Veškeré suroviny zde pořídíte za velkoobchodní ceny.

Zdroj: http://chefblog.cz/tajemstvi-sous-vide/

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy