REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tajemství Sous-vide

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola vaření - víte že ... sous-videUž jste někdy slyšeli o této metodě vaření, která byla doposud využívána především v profesionálních kuchyních, ale dnes už proniká i do domácností? Přečtěte si o ní více.


Francouzské slovo sous-vide (čtěte přibližně jako „suvíd“) v češtině znamená „ve vakuu“, což hodně napovídá o tom, jak vaření tímto stylem probíhá. Jedná se o pomalou úpravu potravin při nízkých teplotách ve vodní lázni, přičemž daná potravina je zabalena v plastovém sáčku, ve vakuu. Většinou se „vaří“ v rozmezí teplot 52°C – 82°C, přičemž teploty mohou být i vyšší, ale vždy stabilní. Čím nižší je teplota, tím se zpravidla prodlužuje doba přípravy, která může mít klidně až 48 hodin.

 

Škola vaření - víte že ... sous-vide

 

U přípravy pokrmů v nižší teplotě je nutné, ještě více než při standardní úpravě, myslet na čerstvost surovin. Odměnou vám poté bude to, že si suroviny zachovají veškeré chutě, šťavnatost a díky šetrné přípravě se neponičí ani hodnotné výživové látky. Díky tomu je sous-vide vhodné například i pro přípravu mořských a sladkovodních ryb, steaků nebo zeleniny.

Většina domácích přístrojů na sous-vide má objem přibližně 12 l, ve kterých připravíte až 20 porcí. Nezbytnou součástí vybavení pro takovou úpravu jídel je i vakuovačka. Existují i návody, jak si poradit bez přístroje za pomoci hrnce a teploměru, či potravinové folie namísto vakuovačky, ale ne vždycky se potom dostaví ten správný výsledek, jelikož především udržení stabilní teploty v hrnci není úplná hračka. Domácí stroje na sous-vide se cenově pohybují okolo 12000 Kč.

Přístroj na Sous Vide včetně vakuovačky seženete na e-shopu chefshop.cz, který má svou kamennou prodejnu v Praze 3, na adrese Husitská 56. Tam si vše můžete osobně prohlédnout. Mimo jiné v tomto obchodě seženete suroviny na vaření a delikatesy od lokálních dodavatelů z Itálie, Francie a Asie. Veškeré suroviny zde pořídíte za velkoobchodní ceny.

Zdroj: http://chefblog.cz/tajemstvi-sous-vide/

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Libujete si v opalování? Pak můžete mít nedostatek vitamínu D i v létě

Také jste se celou zimu těšili na léto, až doplníte vitamín D ze sluníčka? Potom vás možná zklameme. Krásně opálená kůže totiž v přijímání „déčka“ ze slunečních paprsků může být na škodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy