REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špaldová mouka v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.


Co je to špalda?

Pšenice špalda, kterou běžně nazýváme pouze špalda, je prastará odrůda pšenice. Tu postupem času nahradila levnější šlechtěná pšenice, z níž se vyrábí co? Přesně, bílá mouka. Špalda je totiž náročnější na zpracování než ostatní obiloviny – je obalená dvojitou plevou. Na druhou stranu ji tato dvojitá „ochrana“ brání před škodlivinami, plísněmi apod. „Právě její značná odolnost proti nepřízni počasí, škůdcům a jiným hrozbám z ní dělá ideální plodinu ekologického zemědělství. Hodně ji využíváme pro naše receptury,“ zmiňuje Hana Hermová, vedoucí výroby Biopekárny Zemanka. Oproti jiným obilovinám neprošla špalda šlechtěním. Zachovává si proto tak vysoký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny. Třeba bílkovin ze všech tradičních obilnin, jako je pšenice, oves, žito, rýže, kukuřice, nebo ječmen, má nejvíce.

 

 

Teorie zrna

Obilné zrno obsahuje tři části: moučné jádro (endosperm), klíček (zárodek) a obalové vrstvy tzv. otruby. Zatímco bílá mouka vzniká rozemletím „obroušeného“ zrna zbaveného otrub a klíčku, špaldová mouka se vyrábí z celých zrn. „Otruby obsahují vlákninu a cenné minerální látky, jako jsou například magnézium, zinek či železo. Klíček obsahuje vitaminy skupiny B, A, C, D, vitamin E a trávicí enzymy. Z toho je jasné, že celozrnná varianta mouky a výrobků z nich je pro naše tělo mnohem prospěšnější,“ říká Hana Hermová a dodává: „špalda se může mlít i na hladkou variantu mouky. Tu získáme umletím celozrnné špaldy, která po umletí prochází sítkem. Hladká špaldová mouka na rozdíl od té celozrnné má přirozeně o něco nižší obsah otrub. U nás v pekárně využíváme obě. Hladkou špaldovou pro výrobky pro děti a celozrnnou špaldovou pro výrobu krekrů.“

 

Cestou za zdravím a krásou

Nahradíme-li bílou mouku tou špaldovou, uděláme dobrý skutek pro naše tělo. Vysoký podíl vlákniny nám pomůže zlepšit trávení, konkrétně rozpustná vláknina přispěje ke snížení hladiny „špatného“ cholesterolu v krvi tím, že brání jeho vstřebání. Vitaminy obsažené v klíčku špaldového zrna podpoří náš imunitní systém a také kvalitu vlasů, nehtů či pokožky a železo z otrub nás dokáže chránit před chudokrevností. Špalda obsahuje tzv. pomalé sacharidy, takže cukry ze špaldy se do těla vstřebávají postupně a nezpůsobují výkyvy krevního cukru. Výrobky ze špaldové mouky si tak mohou bez problému dát i diabetici a lidé, kteří se snaží zhubnout.

 

Špalda v kuchyni

Špalda má výraznější chuť, než na jakou jsme zvyklí. Někomu rychlá změna chuti nemusí vyhovovat, proto není od věci začít přidávat špaldovou mouku postupně, např. 1/3 špaldové na 2/3 mouky bílé. No a postupem času přidávat špaldovou a ubírat bílou mouku. „Tím, že je špaldová mouka bohatá na živiny a chutná po oříšcích, tak ji v Biopekárně Zemanka používáme do všech sušenek pro děti, navíc u tohoto sortimentu velmi sporadicky využíváme kypřicí látky a sladíme dětské sušenky výhradně rostlinnými sirupy. V domácích podmínkách ji však lze využít nejen pro pečení koláčů, ale i pro zahušťování omáček až po obalování řízků. Jen si dávejte pozor. Špaldová mouka obsahuje méně lepku, takže těsto bude hůř kompaktní. Pro vyšší lepivost může přidat o něco více droždí, či prášku do pečiva, nebo jedlou sodu,“ uzavírá Hana Hermová, vedoucí výroby Biopekárny Zemanka.

 

Tip: Vyzkoušejte třeba Špaldové bio krekry se sýrem a slunečnicí od Biopekárny Zemanka. Krekry jsou připraveny z celozrnné špaldové mouky, která přenáší do výrobku vlákninu, minerální látky, vitamíny a rostlinný protein. Obsažená slunečnicová semínka zvýší hladinu serotoninu a mohou přispět k dobré náladě. Sýrovou chuť dodává krekrům bio eidam a ve výrobku nenajdete ani palmový tuk, ani kypřicí látky.

Špaldové bio krekry se sýrem a slunečnicí (100 g) od Biopekárny Zemanka zakoupíte od 45 Kč na www.biopekarnazemanka.cz, v DM drogeriích, drogeriích Teta, v prodejnách Tesco, Globus, BioPoint a PontMarket ČR, na rohlik.cz a kosik.cz a ve zdravých výživách.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy