REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Seznamte se s čirokem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Čirok je právem přezdíván pšenicí celiaků. I přesto, že se jedná o obilninu, neobsahuje totiž lepek. To je ale jen jedno z mnoha čirokových pozitiv. Že jste o něm nikdy neslyšeli? Není divu. U nás se prozatím příliš nerozšířil, a je to škoda. Až si přečtete, co všechno čirok obsahuje a jak působí na naše tělo, budete po něm pátrat. Tím jsme si jistí.


Kde se vzal a co s ním?

Čirok pochází z Afriky, postupně se rozšířil do suchých a teplých oblastí po celém světě. Díky klimatickým změnám jej od začátku 20. století můžeme pěstovat dokonce i u nás. Mezi nejvýznamnější pěstitele čiroku patří Indie, ale třeba i USA. Někde se používá, jak byste si asi tipli, k výrobě potravin, jako je chléb, kaše a sušenky, jinde jej využívají spíše jako surovinu ve škrobárenském a lihovarnickém průmyslu. V některých zemích jej pěstují i jako krmivo pro skot, dobytek a drůbež či jako energetickou plodinu pro spalování biomasy.

A to mám jako jíst?

„Pozor, existuje několik druhů čiroku, přičemž některé z nich jsou silně jedovaté, takže se skutečně hodí pouze pro průmyslové využití. Ale čirok dvoubarevný či čirok cukrový by rozhodně neměl ve vaší špajzce chybět. Čirok je bohatý na rostlinné bílkoviny, vlákninu a řadu minerálních látek, tak patří mezi naše bio suroviny používané pro výrobu sladkých bezlepkových sušenek,“ prozrazuje Hana Hermová, vedoucí výroby Biopekárna Zemanka. Čirok se může pochlubit vyjma zmíněné vlákniny a rostlinných bílkovin, komplexními sacharidy či minerály jako hořčík, železo, fosfor, draslík, mangan, měď, selen i zinek. To je seznam, co říkáte? A jedeme dál. Čirok také obsahuje fytosteroly, které při vyšším obsahu ve vašem jídelníčku (nejméně 0,8 g) přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Nesmíme také opomenout zmínit přítomnost vitaminů, a to především ze skupiny B (B6, B1, B2).

 

To nejlepší z čiroku

Čirok je tedy bohatým zdrojem různých přírodních chemických sloučenin, které v našem těle dokážou působit mimo jiné jako antioxidanty a bojují proti nemocem srdce. Čirokové otruby mají například vyšší antioxidační kapacitu než borůvky, které jsou považovány za mimořádně cenný zdroj antioxidantů. Skvělé je, že tepelná úprava nejenže nesnižuje tuto antioxidační kapacitu, ale dokonce ji může zvyšovat. Kdo se vyzná, ví, že kde jsou antioxidanty, tam je menší oxidační stres a s ním i nižší zánět. Čirok se tak řadí i mezi potraviny s protizánětlivým účinkem. Lipidy z čiroku jsou také částečně schopné zabraňovat absorpci cholesterolu z potravy a snižovat cholesterol nejen v krvi, ale také v játrech. Takto bychom mohli pokračovat dál a dál. Je toho opravdu hodně, co nám čirok nabízí.

 

Vaříme s čirokem

Rádi byste čirok vyzkoušeli ve vaší kuchyni? Hana Hermová, vedoucí výroby Biopekárna Zemanka radí, jak na to: „Nejrozšířenější formou čiroku je určitě mouka – spolu s pšeničnou moukou ji můžete použít k pečení chleba, koláčů či sušenek. V naší pekárně ji ale nemícháme, vyrábíme z ní čistě bezlepkové bio čirokové sušenky vločkové s kakaem anebo kokosové. Ostatně čirok není jediná bezlepková surovina, ze které pečeme. Pro naše bezlepkové výrobky využíváme i pohanku, kukuřici, čočku, rýži, jáhly, zkrátka suroviny s přidanou výživovou hodnotou, tak abychom nabídli nejen zdravé, ale i lahodné sušenky a soletky.“ Z hrubě mletého čiroku se potom připravují kaše, které lze dosladit velmi oblíbeným čirokovým sirupem. „Nemusíte se bát, chuť ani vzhled jídla se po jeho přidání nezmění, nemá totiž výraznou chuť, ani barvu. Dá se tak použít téměř ve všech receptech,“ doplňuje Hana Hermová. Co byste měli o přípravě čiroku vědět? Čirok se doporučuje na pár hodin namočit. Dá se uvařit i bez toho, ale… Díky namáčení se začnou v zrníčkách probouzet živiny, čirok je potom mnohem lépe stravitelný a pro tělo výživnější. A ještě tip na závěr: nemusíte péct výhradně z čiroku, stačí přidat jen poměrnou část. Vaše pečení tak obohatíte o živiny, jako je vláknina, vitamíny či minerální látky. A to je vždy fajn.

 

Tip: Vyzkoušejte třeba novinku od Biopekárny Zemanka v podobě bezlepkových čirokových bio sušenek s kokosem. Slaďoučké hrudky jsou připraveny z čiroku, který je zdrojem rostlinných bílkovin, komplexních sacharidů či vlákniny. Sušenky neobsahují bílý rafinovaný cukr, sladkost hrudkám dodává kokos a třtinový cukr.

Složení a kvalitní bio suroviny tak dělají z čirokových hrudek lákavou sladkost, kterou si můžete dopřát bez výčitek. 100g balení zakoupíte od 55 Kč na biopekarnazemanka.cz, v prodejnách Albert, na Kosik.cz, countrylife.cz a v prodejnách Country Life, na pilulka.cz či scuk.cz, příp. ve vybraných e-shopech a prodejnách zdravé výživy.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy