REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sezamový olej nasaďte při žlučníkové dietě, konopný pomáhá posilovat imunitu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Bohemia olejVýživoví specialisté se shodují na tom, že je pro lidské tělo prospěšná konzumace ořechů a semen. I přesto si je většina lidí dopřeje jen výjimečně. Dobrou cestou, jak zvýšit přísun blahodárných nenasycených mastných kyselin z těchto plodů, je používání extra panenských olejů. Při lisování ze semen za studena zůstanou v oleji všechny zdravé látky. Proto jsou tyto oleje vhodné i jako součást zdravotních diet, například žlučníkové. Některé extra panenské oleje jsou vhodné pro prevenci kardiovaskulárních chorob. Právě ty jsou podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR už několik let nejčastějším důvodem úmrtí Čechů.


Žlučníkové záněty trápí hlavně ženy, pomáhá sezamový olej

Pokud patříte mezi milovníky asijské kuchyně, nesmí u vás ve spíži chybět sezamový olej, který je součástí originálních receptur na exotická jídla. Na rozdíl od většiny ostatních olejů se dá použít i při tepelné úpravě pokrmů a má řadu příznivých zdravotních účinků. Často se používá při žlučníkové dietě. Esenciální mastné kyseliny, které obsahuje, jsou dobrou prevencí vzniku žlučových kamenů. Ty jsou z 90 % příčinou žlučníkových zánětů a ženy těmito obtížemi trpí 3 krát častěji než muži. Obecně se problémy se žlučníkem týkají zejména lidí s nadváhou, kteří nesportují a konzumují hodně živočišných tuků. Sezamový olej se dá s úspěchem použít i při jaterní dietě, která je velmi podobná té žlučníková. Pokud chtějí lidé využít všech zdravotních benefitů, které přináší konzumace tohoto oleje, měli by si dát pozor na zboží z obchodů s exotickými potravinami. „Výrobci z Asie často používají na lisování přepražená semena, která mají výraznější chuť. Olej tak ale přijde o všechny účinné látky,“ popsal Daniel Vlček z české firmy Bohemia Olej, která produkuje bio panenské oleje lisované za studena. Firma nově vyrábí i sezamový olej a používá výhradně nepražená semena bílého seznamu. „Za hodinu zvládne náš lis vylisovat 8 kilo sezamu. Mechanickým lisováním se surovina zahřeje maximálně na 40 stupňů, a proto produkt splňuje kritéria pro označení extra panenský. Při vyšších teplotách by došlo ke ztrátě výživových látek,“ vysvětlil Vlček.

 

PR - Bohemia olej

 

Slunečnicový olej prospívá při onemocněních srdce a cév

Českým favoritem mezi oleji je slunečnicový. Z výzkumu Jarmily Hamerské, který vedla na Masarykově univerzitě, vyplynulo, že ho preferuje v teplé kuchyni 43 % respondentů. Na smažení však ve skutečnosti není vhodný, už při 180 °C se začíná přepalovat. Lepší je využít ho například na dochucení salátů a hodí se zejména v dietě, ve které pomáhá při prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Obsahuje totiž vysoký podíl omega 6 nenasycených mastných kyselin, které ze všech mastných kyselin nejvíce snižují hladinu cholesterolu. Při problémech se srdcem je třeba dát si pozor na množství celkově přijímaného tuku a kalorií. Například v jedné lžíci slunečnicového oleje je 62 kalorií, v lžíci řepkového oleje je 99 kalorií. Co se týče energetické hodnoty potravin, je důležité uvědomit si, že mnohem vhodnější jsou přírodní potraviny s výživnými látkami než takzvané „prázdné“ kalorie. Ty jsou součástí průmyslově upravených výrobků. Proto je vhodné sáhnout po extra panenských olejích. Ten slunečnicový vydrží stejně jako sezamový a konopný 9 měsíců. Skladováním v lednici se trvanlivost ještě prodlouží. Starý olej lidé poznají zejména podle nahořklé chuti. Naopak na závadu není zákal na dně. Je to známka toho, že látka nebyla chemicky rafinovaná.

 

Konopný olej obsahuje nejvíc zdravých kyselin

Semena technického konopí se řadí k takzvaným superpotravinám, a proto konopný olej bývá považován za nejzdravější z rostlinných olejů. Za toto označení vděčí nejvyššímu obsahu omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin. Tyto esenciální mastné kyseliny si tělo nedokáže samo vyrobit a člověk je musí přijímat z potravy. Zvláště důležitý je příjem omega 3 mastných kyselin. Studie vědců publikovaná v Evropském časopise klinické výživy prokázala, že denní příjem této látky je nedostatečný. Muži ve Francii a Řecku jí zkonzumují 0,6 gramu, naopak Islanďané přijmou 2,5 gramu. Doporučená denní dávka je 1 až 4 gramy. Konopný olej je vhodné zařadit do jídelníčku jako součást podpůrné diety na posílení imunity a při hojení zranění. Má protizánětlivé účinky a je nezbytnou součástí buněčných membrán. Lidé se nemusí používání konopného oleje bát, neobsahuje žádné psychoaktivní látky. To, že si tento olej cestu ke konzumentům našel, potvrzuje fakt, že ve společnosti Bohemia Olej patří k nejprodávanějším. „Ročně se ho prodá 500 litrů. Lidé často užívají jednu lžíci nalačno po ránu. Konopný olej není nijak chuťově výrazný, ale skvěle posílí imunitu,“ poradil Daniel Vlček z české firmy Bohemia Olej.

 

Poznámka redakce:

O společnosti Bohemia Olej

Bohemia Olej je ryze česká společnost, která zahájila svou činnost v lednu 2012. Věnuje se výrobě za studena lisovaných olejů bio kvality. Výchozí plodiny odebírá od českých dodavatelů (hořčice, vlašské ořechy, slunečnice, apod.) nebo ze zahraničí, např. ze Slovenska nebo Kalifornie. Bohemia Olej tak kromě domácích olejů vyrábí také koloniální – arašídový nebo sezamový olej. Veškeré oleje vyrábí metodou studeného lisování, při které se nevyužívá žádných tepelných ani chemických úprav. Výsledkem tak jsou extra panenské oleje různých druhů a bio kvality, které obsahují nenasycené mastné kyseliny, vitamíny a minerální látky. Oleje od Bohemia Olej se dají využít pro konzumaci v rámci dochucování jídel, ale také na tělo – masáže, apod.

 

TZ: Praha, 25. května 2015, Zdroj: www.bohemiaolej.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy