REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sezamový olej nasaďte při žlučníkové dietě, konopný pomáhá posilovat imunitu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Bohemia olejVýživoví specialisté se shodují na tom, že je pro lidské tělo prospěšná konzumace ořechů a semen. I přesto si je většina lidí dopřeje jen výjimečně. Dobrou cestou, jak zvýšit přísun blahodárných nenasycených mastných kyselin z těchto plodů, je používání extra panenských olejů. Při lisování ze semen za studena zůstanou v oleji všechny zdravé látky. Proto jsou tyto oleje vhodné i jako součást zdravotních diet, například žlučníkové. Některé extra panenské oleje jsou vhodné pro prevenci kardiovaskulárních chorob. Právě ty jsou podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR už několik let nejčastějším důvodem úmrtí Čechů.


Žlučníkové záněty trápí hlavně ženy, pomáhá sezamový olej

Pokud patříte mezi milovníky asijské kuchyně, nesmí u vás ve spíži chybět sezamový olej, který je součástí originálních receptur na exotická jídla. Na rozdíl od většiny ostatních olejů se dá použít i při tepelné úpravě pokrmů a má řadu příznivých zdravotních účinků. Často se používá při žlučníkové dietě. Esenciální mastné kyseliny, které obsahuje, jsou dobrou prevencí vzniku žlučových kamenů. Ty jsou z 90 % příčinou žlučníkových zánětů a ženy těmito obtížemi trpí 3 krát častěji než muži. Obecně se problémy se žlučníkem týkají zejména lidí s nadváhou, kteří nesportují a konzumují hodně živočišných tuků. Sezamový olej se dá s úspěchem použít i při jaterní dietě, která je velmi podobná té žlučníková. Pokud chtějí lidé využít všech zdravotních benefitů, které přináší konzumace tohoto oleje, měli by si dát pozor na zboží z obchodů s exotickými potravinami. „Výrobci z Asie často používají na lisování přepražená semena, která mají výraznější chuť. Olej tak ale přijde o všechny účinné látky,“ popsal Daniel Vlček z české firmy Bohemia Olej, která produkuje bio panenské oleje lisované za studena. Firma nově vyrábí i sezamový olej a používá výhradně nepražená semena bílého seznamu. „Za hodinu zvládne náš lis vylisovat 8 kilo sezamu. Mechanickým lisováním se surovina zahřeje maximálně na 40 stupňů, a proto produkt splňuje kritéria pro označení extra panenský. Při vyšších teplotách by došlo ke ztrátě výživových látek,“ vysvětlil Vlček.

 

PR - Bohemia olej

 

Slunečnicový olej prospívá při onemocněních srdce a cév

Českým favoritem mezi oleji je slunečnicový. Z výzkumu Jarmily Hamerské, který vedla na Masarykově univerzitě, vyplynulo, že ho preferuje v teplé kuchyni 43 % respondentů. Na smažení však ve skutečnosti není vhodný, už při 180 °C se začíná přepalovat. Lepší je využít ho například na dochucení salátů a hodí se zejména v dietě, ve které pomáhá při prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Obsahuje totiž vysoký podíl omega 6 nenasycených mastných kyselin, které ze všech mastných kyselin nejvíce snižují hladinu cholesterolu. Při problémech se srdcem je třeba dát si pozor na množství celkově přijímaného tuku a kalorií. Například v jedné lžíci slunečnicového oleje je 62 kalorií, v lžíci řepkového oleje je 99 kalorií. Co se týče energetické hodnoty potravin, je důležité uvědomit si, že mnohem vhodnější jsou přírodní potraviny s výživnými látkami než takzvané „prázdné“ kalorie. Ty jsou součástí průmyslově upravených výrobků. Proto je vhodné sáhnout po extra panenských olejích. Ten slunečnicový vydrží stejně jako sezamový a konopný 9 měsíců. Skladováním v lednici se trvanlivost ještě prodlouží. Starý olej lidé poznají zejména podle nahořklé chuti. Naopak na závadu není zákal na dně. Je to známka toho, že látka nebyla chemicky rafinovaná.

 

Konopný olej obsahuje nejvíc zdravých kyselin

Semena technického konopí se řadí k takzvaným superpotravinám, a proto konopný olej bývá považován za nejzdravější z rostlinných olejů. Za toto označení vděčí nejvyššímu obsahu omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin. Tyto esenciální mastné kyseliny si tělo nedokáže samo vyrobit a člověk je musí přijímat z potravy. Zvláště důležitý je příjem omega 3 mastných kyselin. Studie vědců publikovaná v Evropském časopise klinické výživy prokázala, že denní příjem této látky je nedostatečný. Muži ve Francii a Řecku jí zkonzumují 0,6 gramu, naopak Islanďané přijmou 2,5 gramu. Doporučená denní dávka je 1 až 4 gramy. Konopný olej je vhodné zařadit do jídelníčku jako součást podpůrné diety na posílení imunity a při hojení zranění. Má protizánětlivé účinky a je nezbytnou součástí buněčných membrán. Lidé se nemusí používání konopného oleje bát, neobsahuje žádné psychoaktivní látky. To, že si tento olej cestu ke konzumentům našel, potvrzuje fakt, že ve společnosti Bohemia Olej patří k nejprodávanějším. „Ročně se ho prodá 500 litrů. Lidé často užívají jednu lžíci nalačno po ránu. Konopný olej není nijak chuťově výrazný, ale skvěle posílí imunitu,“ poradil Daniel Vlček z české firmy Bohemia Olej.

 

Poznámka redakce:

O společnosti Bohemia Olej

Bohemia Olej je ryze česká společnost, která zahájila svou činnost v lednu 2012. Věnuje se výrobě za studena lisovaných olejů bio kvality. Výchozí plodiny odebírá od českých dodavatelů (hořčice, vlašské ořechy, slunečnice, apod.) nebo ze zahraničí, např. ze Slovenska nebo Kalifornie. Bohemia Olej tak kromě domácích olejů vyrábí také koloniální – arašídový nebo sezamový olej. Veškeré oleje vyrábí metodou studeného lisování, při které se nevyužívá žádných tepelných ani chemických úprav. Výsledkem tak jsou extra panenské oleje různých druhů a bio kvality, které obsahují nenasycené mastné kyseliny, vitamíny a minerální látky. Oleje od Bohemia Olej se dají využít pro konzumaci v rámci dochucování jídel, ale také na tělo – masáže, apod.

 

TZ: Praha, 25. května 2015, Zdroj: www.bohemiaolej.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

BistRAWveg má ambici být zdravým „mekáčem“

Budoucnost bez civilizačních nemocí a budoucnost plná energie. Živá syrová RAW strava, kterou nebudete jíst, protože je zdravá, ale protože bude chutnat. Tak představuje koncept bister bistRAWveg Stanislav Petříček, zakladatel a popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti Tp Consulting.

číst dále ...

Nejlepší hovězí steak? Ten vyzrálý

Abyste si na steaku opravdu pochutnali, nemusíte chodit do luxusní restaurace. Výtečný kus hovězího připravíte i v pohodlí domova. Klíčem není tajný recept, ale především výběr správného masa a jeho vlastnosti. Prozradíme vám, na co si dát pozor. Až budete příště zvát přátele na podvečerní grilovačku, nemáte se čeho obávat.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Grilování hovězího z bio farmy? Nejen původ, ale i chuť vás přesvědčí

S letními měsíci je nerozlučně spjato grilování. K tomu, aby byl váš kulinářský výtvor opravdu stoprocentní, je ale třeba se soustředit zejména na výběr kvalitního kousku hovězího masa. Sázkou na jistotu jsou produkty ekologického zemědělství s garantovaným původem. Poradíme vám nejen s výběrem nejlepšího hovězího, ale podělíme se také o recept na lahodnou přílohu.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy