REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sušená solená treska

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bacalháv i bacalhau a portuguesa – sušená solená treska po portugalsku. Byla do brazilské kuchyně importována Portugalci, používá se do polévek, hlavních chodů a nákypů.


Před úpravou se maso ponoří na několik hodin do studené vody, přičemž každou hodinu se voda vymění. Tato sušená treska je milovaná všemi Portugalci. Původně byla jídlem mořeplavců, neboť treska v prosoleném stavu vydržela dlouhé měsíce plavby. Sušenou osolenou rybu nakupují portugalské hospodyňky s patřičným předstihem, naloží ji ve vánoční marinádě a večer 24. prosince z ní připraví lahodný pokrm zvaný bacalhau. Stejný poměr sušených tresek a oloupaných syrových brambor se uvaří a po vychladnutí umele s cibulí. Pak se promíchá s vejci, solí, petrželkou, okoření podle chuti. Tvarují se kuličky a klasicky usmaží.

Připravuje se v nesčetných obměnách. Bývá zapečena s tenkými plátky brambor, cibulí, olivami a natvrdo uvařenými vejci. Je to pravý portugalský recept, jehož původ lze vystopovat již v 16. století. Takto upravená nasolená treska býval jediný způsob, jak uchovat rybu na delší dobu. Bývala oblíbeným jídlem mořeplavců. Tato treska se dá připravit na 365 způsobů a podává se s chlebem nebo s houskou a máslem. Je ale velice zajímavé, že tato ryba, ze které se připravuje národní jídlo, se do Portugalska dováží. Nejklasičtější recept nazvaný bacalhau a gomes de sa zapeče nakrájenou tresku s natenko nakrájenými brambory, cibulí, olivami a natvrdo uvařenými vejci.

Bacalhau a gomes de sa nejklasičtější pokrm v portugalské kuchyni nakrájená treska se zapeče s natenko nakrájenými brambory, cibulí, olivami a natvrdo uvařenými vejci.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Víte, jak správně opékat špekáčky?

Že opékání buřtů není žádná věda? Na první pohled by to tak mohlo vypadat. V Česku jsme se za těch pár generací na tuhle oblíbenou letní večeři stali profíky. Jestli chcete zažít tak chutný táborák jako kdysi, držte se našeho návodu. Podíváme se na rozdíl mezi špekáčkem a buřtem, ukážeme si, jak na správné naříznutí a poradíme, kde se vám špekáček nejlépe opeče.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Letos na gril: jedině mleté kuřecí maso

Kuřecí maso patří mezi nejoblíbenější druh masa. Je chutné, lehce stravitelné a obsahuje mnoho tělu prospěšných látek. Drůbežářský závod Klatovy nabízí Kuřecí mleté maso stehenní 100% masa, které nyní můžete zakoupit v obchodech Lidl, Tesco Kaufland. Díky kvalitnímu zpracování a dodržování přesných zásad při zpracování výrobku se jedná o jedno z nejkvalitnějších mletých mas na českém trhu. Šťavnatý, chutný a přitom lehký hamburger z Drůbežářského závodu Klatovy je vrcholem každé grilovací sezony. A navíc: najdete zde i tipy na veřejná grilovací místa ve vybraných městech České republiky!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy