REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sušená solená treska

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bacalháv i bacalhau a portuguesa – sušená solená treska po portugalsku. Byla do brazilské kuchyně importována Portugalci, používá se do polévek, hlavních chodů a nákypů.


Před úpravou se maso ponoří na několik hodin do studené vody, přičemž každou hodinu se voda vymění. Tato sušená treska je milovaná všemi Portugalci. Původně byla jídlem mořeplavců, neboť treska v prosoleném stavu vydržela dlouhé měsíce plavby. Sušenou osolenou rybu nakupují portugalské hospodyňky s patřičným předstihem, naloží ji ve vánoční marinádě a večer 24. prosince z ní připraví lahodný pokrm zvaný bacalhau. Stejný poměr sušených tresek a oloupaných syrových brambor se uvaří a po vychladnutí umele s cibulí. Pak se promíchá s vejci, solí, petrželkou, okoření podle chuti. Tvarují se kuličky a klasicky usmaží.

Připravuje se v nesčetných obměnách. Bývá zapečena s tenkými plátky brambor, cibulí, olivami a natvrdo uvařenými vejci. Je to pravý portugalský recept, jehož původ lze vystopovat již v 16. století. Takto upravená nasolená treska býval jediný způsob, jak uchovat rybu na delší dobu. Bývala oblíbeným jídlem mořeplavců. Tato treska se dá připravit na 365 způsobů a podává se s chlebem nebo s houskou a máslem. Je ale velice zajímavé, že tato ryba, ze které se připravuje národní jídlo, se do Portugalska dováží. Nejklasičtější recept nazvaný bacalhau a gomes de sa zapeče nakrájenou tresku s natenko nakrájenými brambory, cibulí, olivami a natvrdo uvařenými vejci.

Bacalhau a gomes de sa nejklasičtější pokrm v portugalské kuchyni nakrájená treska se zapeče s natenko nakrájenými brambory, cibulí, olivami a natvrdo uvařenými vejci.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy