REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Obecně o rybách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V moři žije na 20 000 druhů ryb a mnoho měkkýšů a korýšů. Na stůl se dostane jen zlomek. Třeba i proto, že je neznáme.


Rybí maso vyniká vysokou výživnou a biologickou hodnotou. Obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, bohaté je zejména na vitaminy A,B,D a E a obsahuje také celou řadu nerostných látek důležitých pro výživu. Maso většiny ryb je málo tučné a proto je všeobecně doporučováno při dietní stravě. Maso mořských ryb obsahuje značné množství jódu, kobaltu, brómu, mědi, manganu a dalších prvků.

Na dobrou přípravu ryb používáme rybí směs. Tato směs obsahuje toto koření – bobkový list, bílý pepř, zázvor, nové koření, cibule, koriandr, chilli paprička, hořčice, kopr a tymián.

Velice oblíbené jsou rybí a korýší saláty. K přípravě rybích salátů používáme ryby sladkovodní i mořské, a to jak vařené, tak i pečené. Kromě toho můžeme používat také ryby konzervované ve vlastní šťávě, v některých případech i ryby uzené. Na korýší saláty bereme buď maso z čerstvě vařených korýšů, jako je rak, humr, langusta apod., anebo korýší maso konzervované ve vlastní šťávě, jako je krabí, humří, langustí atd. Šťávu z konzervovaných korýšů nevyléváme, nýbrž přidáváme do salátů.

Rybí maso – maso mořských živočichů obsahuje polynasycené mastné kyseliny, které redukují hladinu sérového cholesterolu. Jedná se o kyseliny řady Omega 3, která svým působením snižuje riziko infarktu. Proto se u Eskymáků žijících v oblasti Grónska, kde se konzumují mořské ryby a mořští živočichové, vůbec nevyskytují infarkty.

Rybí tuk – se připravuje z rybích jater ( z tresek, halibuta a žraloka) anebo z rybího masa, ančoviček, sardinek, huňáčka severního a placky ( drobné sleďovité ryby žijící v severních vodách Atlantiku). Rybí tuk je vynikajícím zdrojem vitaminu A a D.

Ryby čerstvé poznáme tak, že drží pevně šupiny v kůži, žábry dobře přiléhají, oči jsou napjaté a lesklé, kůže nesmí být mazlavá. Rybí pach musí být čerstvý. Ryby skladujeme vždy v chladnu, při nesprávném skladování se v nich rozkládají bílkoviny a hrozí otrava.

Ryby sušené – ryby se suší hlavně v přímořských oblastech. Ryby určené k sušení se zpravidla očistí, vykuchají a vykostí, potom se nesolené nebo slabě nasolené suší, a to buď přímo na slunci, anebo v sušárnách.

Ryby uzené – jsou u nás velmi oblíbené, protože se většinou již nijak neupravují. Podávají se s různými přílohami, např. s chlebem, s různými saláty atd. Na náš trh se dodávají uzené ryby sladkovodní (kapr, losos, úhoř), a mořské (sledě, šproty, makrely).

Ryby v prášku – se používají v Norsku. Rozmícháním ve vodě z nich lze připravit rybí karbanátky.

Přeji Vám nad novými úlovky mnoho zdaru a chutných receptů auto.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Víte, jak správně opékat špekáčky?

Že opékání buřtů není žádná věda? Na první pohled by to tak mohlo vypadat. V Česku jsme se za těch pár generací na tuhle oblíbenou letní večeři stali profíky. Jestli chcete zažít tak chutný táborák jako kdysi, držte se našeho návodu. Podíváme se na rozdíl mezi špekáčkem a buřtem, ukážeme si, jak na správné naříznutí a poradíme, kde se vám špekáček nejlépe opeče.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Letos na gril: jedině mleté kuřecí maso

Kuřecí maso patří mezi nejoblíbenější druh masa. Je chutné, lehce stravitelné a obsahuje mnoho tělu prospěšných látek. Drůbežářský závod Klatovy nabízí Kuřecí mleté maso stehenní 100% masa, které nyní můžete zakoupit v obchodech Lidl, Tesco Kaufland. Díky kvalitnímu zpracování a dodržování přesných zásad při zpracování výrobku se jedná o jedno z nejkvalitnějších mletých mas na českém trhu. Šťavnatý, chutný a přitom lehký hamburger z Drůbežářského závodu Klatovy je vrcholem každé grilovací sezony. A navíc: najdete zde i tipy na veřejná grilovací místa ve vybraných městech České republiky!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy