Sváteční dietní oběd vhodný jako součást velikonočního menu. Jedná se o recept ze Šumavy na pečeného králíka, servírovaného, jak název napovídá, s podušeným špenátem připraveným z čerstvých listů špenátu a dalších surovin.
Suroviny na 4 porce:
- 1 ks celý králík
- 1 ks stroužek česneku
- 1 ks cibule
- 1 ks bobkové listy
- 6 ks zrnek černého pepře
- 4 ks stroužky česneku
- 2 balení špenátu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička kmínu
- kořenová zelenina (mrkev, petržel…)
- máslo
- sůl
Postup:
Králíka potřete česnekem utřeným se solí a máslem, vložte do pekáče společně s cibulí, kořenovou zeleninou, pepřem a bobkovými listy, podlijte 1 dl horké vody a přikryjeme alobalem nebo víkem pekáče. Vložte do vyhřáté trouby a pečte při 200 °C půl hodiny, poté potřete výpekem a pokračujete v pečení při mírnější teplotě dalších 20 minut, na posledních 15 minut odstraňte alobal nebo víko. Na oleji zpěňte cibulku, po jejím zezlátnutí přidejte nakrájený stroužek česneku a osmahněte, přidejte špenát a duste, dochuťe pepřem a solí.
Zdroj: www.naturhouse-cz.cz