REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Stříbrnice atlantská

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mořská ryba z čeledi stříbrnicových žijící ve větších hloubkách od 150 až do 500 metrů, nejčastěji však u dna. Ovšem jsou známé úlovky i z hloubek kolem 1400 metrů. Na trhu se objevuje pod matoucím názvem holandský pstruh.


Jiné názvy: latinsky: Argentina silus, obchodní název: Holandský pstruh

Najdeme ji v Severním a Barentsovém moři, u pobřeží Norska, Skotska, či Irska, také v okolí Špicberk a jihovýchodní pobřeží Grónska. Má protáhlé, štíhlé tělo, dorůstající do délky kolem 60 cm. Její růst je pomalý, váha kolem 300-400 g, s výrazným stříbřitým leskem na bocích a břichu s poměrně velkými očima. Má nízké prsní ploutve, hřbetní ploutev s 11- 13 paprsky, řitní ploutve a má i tukovou ploutvičku. Doba tření od dubna do července.

 

 

Hospodářsky využívaný druh, většinou jde o příležitostné úlovky do vlečných sítí. Na trhu se objevuje pod matoucím názvem holandský pstruh.

Maso má bílé, poměrně chutné, které má málo svalových kůstek. Upravuje se nejčastěji pečením, smažením, či grilováním. Český trh už není popelkou ve výběru mořských ryb a proto se příležitostně objevuje v obchodních řetězcích i u nás.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy