REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Stříbrnice atlantská

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mořská ryba z čeledi stříbrnicových žijící ve větších hloubkách od 150 až do 500 metrů, nejčastěji však u dna. Ovšem jsou známé úlovky i z hloubek kolem 1400 metrů. Na trhu se objevuje pod matoucím názvem holandský pstruh.


Jiné názvy: latinsky: Argentina silus, obchodní název: Holandský pstruh

Najdeme ji v Severním a Barentsovém moři, u pobřeží Norska, Skotska, či Irska, také v okolí Špicberk a jihovýchodní pobřeží Grónska. Má protáhlé, štíhlé tělo, dorůstající do délky kolem 60 cm. Její růst je pomalý, váha kolem 300-400 g, s výrazným stříbřitým leskem na bocích a břichu s poměrně velkými očima. Má nízké prsní ploutve, hřbetní ploutev s 11- 13 paprsky, řitní ploutve a má i tukovou ploutvičku. Doba tření od dubna do července.

 

 

Hospodářsky využívaný druh, většinou jde o příležitostné úlovky do vlečných sítí. Na trhu se objevuje pod matoucím názvem holandský pstruh.

Maso má bílé, poměrně chutné, které má málo svalových kůstek. Upravuje se nejčastěji pečením, smažením, či grilováním. Český trh už není popelkou ve výběru mořských ryb a proto se příležitostně objevuje v obchodních řetězcích i u nás.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy