REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šťovík zahradní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Šťovík (zahradní nebo setý) je trvalka do polostínu. Je to vlastně bylina využívaná jako zelenina i jako koření. V Německu, Francii a Maďarsku patří mezi oblíbenou jarní zeleninu, u nás se však pěstuje jen ojediněle, je to škoda, protože šťovík má podobnou biologickou hodnotu jako špenát.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Rumex Patienta L.

Šťovík zahradní vytváří bohatou růžici listů kopinatého tvaru. Na rozvětveném stonku vykvétají narůžovělé kvítky uspořádané do laty. Rostlina je odolná proti mrazu.

Využívají se dobře vyvinuté kompaktní listové růžice nebo jen samotné mladé listy bez řapíků. Šťovík má podobnou biologickou hodnotu jako špenát, s tím rozdílem, že obsahuje větší množství kyseliny šťavelové. V listech se rovněž nachází provitamin A, vitamin C a bílkoviny. Z minerálních látek obsahuje nejvíce vápníku a železa, což příznivě ovlivňuje krvetvorbu.

Můžeme ho konzumovat syrový ve formě různých osvěžujících salátů nebo se z něj připravují jarní polévky.

Používáme ho místo octa a citrónu do kyselých mléčných polévek nebo boršče. Výborné je rovněž maso obalené listy šťovíku a zapečené. Další použítí je možné do omáček či pomazánek jako dochucovadlo.

Zdroj: Flóra na zahradě, srpen 2003, autor: Ing. J. Pakanová, volně upravil: Jiří Langer

Recepty ze šťovíku:

Polévka ze šťovíku Šťovíková omáčka ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy