REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smrkové či borové jehličí chutná i léčí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zní to možná pro nás Čechy šíleně, ale například v severských zemích smrčiny běžně používají ke kulinářské přípravě. Pokrmy z jehličí mají svou osobitou vůni a chuť … a jsou také zdravé!


Mladé výhonky smrků, které se objeví na jaře, se dají sbírat a použít nejen jako medecína, ale také jako zvláštní igredience jídel. Smrkové výhonky sbíráme v dubnu až květnu. Obsahují poměrně velké množství vitaminu C, který odvádí z těla toxiny a také posiluje imunitu.

 

 

A jaké dobroty si tedy můžeme z mladých konců smrků připravit?

Skvělý je například smrkový med, nebo olej vhodný na dochucování pokrmů. Také se připravuje smrkový čaj, či sirup, obojí slouží více jak ke klasickému pití, jako léčebný prostředek například k celkovému posílené organismu, při nachlazení, proti kašli. Ovšem smrkový sirup se dá i mazat na chleba, nebo používat jako sladidlo podobně jako med.

 

Příklad receptu z jehličí:

Sirup z borového jehličí – Skvělý sirup vhodný do míchaných nápojů jako tajná ingredience. Chutí připomíná jalovcový džin.

  • 50 g borového jehličí
  • 230 g cukru krystal
  • 500 ml vařící vody
  • 125 ml nasekaných poživatelných rostlin jako bez, pampelišky, netykavky …
  • 2 lžičky kyseliny citronové
  • 1 ks zázvoru o velikosti cca 2,5 cm

1. Do skleněné nádoby nasypeme jehličí spolu s cukrem, přidáme kyselinu citronovou, kousek zázvoru a nasekané bylinky, vše zalijeme vařící vodou, přikryté utěrkou necháme do druhého dne luhovat

2. Sirup slijeme přes cedník do čistých, raději vyvařených lahví s uzávěrem

3. Hotový sirup ředíme vodou, nebo přimícháváme do míchaných nápojů.

 

Další recepty k tématu:

Smrkový olej do kuchyněMed z mladých výhonků smrkůDomácí bylinkový likér

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy