Zní to možná pro nás Čechy šíleně, ale například v severských zemích smrčiny běžně používají ke kulinářské přípravě. Pokrmy z jehličí mají svou osobitou vůni a chuť … a jsou také zdravé!
Mladé výhonky smrků, které se objeví na jaře, se dají sbírat a použít nejen jako medecína, ale také jako zvláštní igredience jídel. Smrkové výhonky sbíráme v dubnu až květnu. Obsahují poměrně velké množství vitaminu C, který odvádí z těla toxiny a také posiluje imunitu.
A jaké dobroty si tedy můžeme z mladých konců smrků připravit?
Skvělý je například smrkový med, nebo olej vhodný na dochucování pokrmů. Také se připravuje smrkový čaj, či sirup, obojí slouží více jak ke klasickému pití, jako léčebný prostředek například k celkovému posílené organismu, při nachlazení, proti kašli. Ovšem smrkový sirup se dá i mazat na chleba, nebo používat jako sladidlo podobně jako med.
Příklad receptu z jehličí:
Sirup z borového jehličí – Skvělý sirup vhodný do míchaných nápojů jako tajná ingredience. Chutí připomíná jalovcový džin.
- 50 g borového jehličí
- 230 g cukru krystal
- 500 ml vařící vody
- 125 ml nasekaných poživatelných rostlin jako bez, pampelišky, netykavky …
- 2 lžičky kyseliny citronové
- 1 ks zázvoru o velikosti cca 2,5 cm
1. Do skleněné nádoby nasypeme jehličí spolu s cukrem, přidáme kyselinu citronovou, kousek zázvoru a nasekané bylinky, vše zalijeme vařící vodou, přikryté utěrkou necháme do druhého dne luhovat
2. Sirup slijeme přes cedník do čistých, raději vyvařených lahví s uzávěrem
3. Hotový sirup ředíme vodou, nebo přimícháváme do míchaných nápojů.
Další recepty k tématu:
Smrkový olej do kuchyně, Med z mladých výhonků smrků, Domácí bylinkový likér …