REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smrkové či borové jehličí chutná i léčí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zní to možná pro nás Čechy šíleně, ale například v severských zemích smrčiny běžně používají ke kulinářské přípravě. Pokrmy z jehličí mají svou osobitou vůni a chuť … a jsou také zdravé!


Mladé výhonky smrků, které se objeví na jaře, se dají sbírat a použít nejen jako medecína, ale také jako zvláštní igredience jídel. Smrkové výhonky sbíráme v dubnu až květnu. Obsahují poměrně velké množství vitaminu C, který odvádí z těla toxiny a také posiluje imunitu.

 

 

A jaké dobroty si tedy můžeme z mladých konců smrků připravit?

Skvělý je například smrkový med, nebo olej vhodný na dochucování pokrmů. Také se připravuje smrkový čaj, či sirup, obojí slouží více jak ke klasickému pití, jako léčebný prostředek například k celkovému posílené organismu, při nachlazení, proti kašli. Ovšem smrkový sirup se dá i mazat na chleba, nebo používat jako sladidlo podobně jako med.

 

Příklad receptu z jehličí:

Sirup z borového jehličí – Skvělý sirup vhodný do míchaných nápojů jako tajná ingredience. Chutí připomíná jalovcový džin.

  • 50 g borového jehličí
  • 230 g cukru krystal
  • 500 ml vařící vody
  • 125 ml nasekaných poživatelných rostlin jako bez, pampelišky, netykavky …
  • 2 lžičky kyseliny citronové
  • 1 ks zázvoru o velikosti cca 2,5 cm

1. Do skleněné nádoby nasypeme jehličí spolu s cukrem, přidáme kyselinu citronovou, kousek zázvoru a nasekané bylinky, vše zalijeme vařící vodou, přikryté utěrkou necháme do druhého dne luhovat

2. Sirup slijeme přes cedník do čistých, raději vyvařených lahví s uzávěrem

3. Hotový sirup ředíme vodou, nebo přimícháváme do míchaných nápojů.

 

Další recepty k tématu:

Smrkový olej do kuchyněMed z mladých výhonků smrkůDomácí bylinkový likér

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

číst dále ...

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy