REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Skvělá italská pizza v domácích podmínkách? Jde to – klíčem je mouka, vysoká teplota v troubě a ingredience bez kompromisů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Když se řekne pizza, mnohým z nás se pravděpodobně vybaví vůně čerstvě upečeného křupavého těsta, lahodná rajčatová omáčka a bohatá vrstva rozpuštěného sýra. Tento kulinářský skvost, který se zrodil v Itálii, si získal srdce gurmánů po celém světě. A co když vám řekneme, že tajemství dokonalé domácí pizzy není jen v Itálii, ale i ve vašich rukou a ve správné volbě ingrediencí?


Základem je těsto

Každá vynikající pizza začíná těstem. A klíčem k perfektnímu těstu je kvalitní mouka, ale také čas a prostor, který těstu dáme, aby perfektně vykynulo. „Nová pšeničná ESTRA SILNÁ mouka od Pernerky se vyznačuje vysokým obsahem lepkových bílkovin. Díky tomu je těsto z ní velmi pružné a pevné a má tak výborné pečicí vlastnosti. Skvěle se tak hodí na přípravu pizzy nebo různých druhů chleba,“ vysvětluje Daniel Perner, majitel značky Pernerka.

 

 

V procesu přípravy začínáme mísením mouky s vodou, droždím, trochou olivového oleje a špetkou soli. Důležité je těsto dostatečně dlouho hníst, aby se lepek správně aktivoval a těsto bylo hladké a elastické. Poté necháme těsto v teplém prostředí kynout, což je klíčové pro jeho nadýchanou texturu.

Jakmile těsto vykyne, rozdělte si ho na menší bochánky podle toho, kolik kusů pizzy vyrábíte. Každý z nich potom do požadovaného tvaru modelujte rukama. Pokud je těsto správně vykynuté, půjde vám manipulace s ním dobře a váleček vůbec nebudete potřebovat.

 

Sugo není kečup

Základním podkladem pod lahodné ingredience by mělo být vyladěné rajčatové sugo. Receptů je na něj nespočet, podstatou je ve většině z nich krátké opečení stroužků česneku na olivovém oleji, následně přidání krájených rajčat z plechovky a italských bylinek (čerstvých nebo sušených) – tymiánu, oregana, bazalky. Následně omáčku nechte probublávat, aby se sjednotily chutě a vypařila nadbytečná voda. Z jedné plechovky krájených rajčat vytvoříte sugo zhruba na dvě domácí pizzy, které se vejdou každá na svůj plech a fáze probublávání potrvá tak půl hodiny. Pak už stačí jen vytáhnout celé kusy čerstvých bylinek, pokud jste je použili a omáčku rozmixovat tyčovým mixérem.

TIP: Sugo je možné připravit také v létě z nadbytku čerstvých rajčat. Vaření zabere o něco déle, ale efektivně díky němu zpracujete rajčatovou úrodu a sugem můžete naplnit sklenice, otočit víčkem dolů, nechat kompletně vychladnout a pak skladovat v lednici nebo v mrazáku.

 

Eidam na pizzu nepatří

Kromě těsta je rozhodující výběr správných ingrediencí. Pravá italská pizza se vyznačuje jednoduchostí a kvalitou použitých surovin. Doporučujeme investovat do kvalitního olivového oleje, čerstvých bylinek, pravé italské mozzarelly a rozhodně nešetřit čas při přípravě rajčatového suga.

 

Vynechte pečící papír

„Pečicí papír dělá u pečení pizzy bohužel medvědí službu. Papír pizzu od tepla z plechu a trouby odizoluje, takže můžete skončit s pizzou bledou a těstem, které nekřupe,“ vysvětluje Daniel Perner.

Pro dobrou manipulaci si proto raději připravené těsto k plnění přesuňte třeba na tenké prkénko, kde proces plnění pizzy dokončíte a ze kterého ji pak přesunete rovnou na rozpálený plech.

 

Jak na pečení

Ačkoliv domácí trouba nedosahuje teplot, jaké nabízí profesionální pizza pece, existují triky, jak dosáhnout co nejlepšího výsledku. Použití pizzového kamene nebo silného plechu, který dobře akumuluje teplo, pomůže dosáhnout správné křupavosti a dokonalého propečení.

„Pro dosažení ideální křupavosti a dokonale propečeného těsta je potřeba trouba předehřát na maximální teplotu, obvykle mezi 250 až 300 stupni Celsia. Použití pizza kamene nebo pečicího plechu může pomoci dosáhnout rovnoměrného rozložení tepla a dokonalé kůrky,“ doporučuje Daniel Perner.

Pokud budete pizzu péct na plechu, můžete si ho pár minut předem dát nahřát na dno trouby. Jen je pak třeba po jeho vytažení opatrně ale rychle pizzu na plech přemístit. Než se plech nahřeje, můžete ji mít připravenou na tenkém pomoučeném prkýnku, odkud ji potom na plech přesunete, podobně jako profesionální pizzaři. Pizza se peče podle toho, jak se vám podařila rozehřát trouba zhruba na 6 – 10 minut.

 

TIP: Pšeničná hladká Extra silná Pernerka

EXTRA SILNÁ mouka PERNERKA je vhodná nejen na přípravu pizzy a chleba, ale využití najde i tam, kde je třeba delší kynutí těsta. Je tak vhodné na přípravu croissantů a focacci a uděláte z ní tak i skvělé domácí buchty. Extra silnou pšeničnou hladkou mouku lze použít samostatně nebo kombinovat s ostatními druhy mouk. Lze ji také použít pro posílení slabších těst.

www.pernerka.cz

 

10 TIPŮ, jak na skvělou domácí pizzu

  1. Používejte kvalitní mouku s vysokým obsahem lepku pro ideální strukturu a pružnost těsta.
  2. Důležité je těsto dostatečně dlouho hníst, aby bylo hladké a elastické.
  3. Nechte těsto v teplém prostředí dostatečně dlouho kynout pro nadýchanou texturu.
  4. Rozdělte nakynuté těsto na menší bochánky a modelujte pomoučenýma rukama do požadovaného tvaru.
  5. Pro základní podklad pizzy použijte vyladěné rajčatové sugo, nikoli kečup.
  6. Investujte do kvalitních ingrediencí jako je olivový olej, čerstvé bylinky a pravá italská mozzarella.
  7. Vyhněte se použití pečícího papíru, který by mohl zbytečně pizzu izolovat od tepla plechu a trouby.
  8. Před pečením předehřejte troubu na maximální teplotu pro dosažení ideální křupavosti a dokonalého propečení.
  9. Pro rovnoměrné rozložení tepla a dokonalou kůrku použijte pizzový kámen nebo silný pečicí plech.
  10. Pečte pizzu na 250 až 300 stupňů Celsia zhruba 6 – 10 minut, v závislosti na předehřátí trouby.

 

MLÝN PERNER

Mlýn Perner patří mezi nejmodernější mlýny v Česku. Jako jediný mlýn v republice dokáže semlít celozrnné mouky na granulaci mouky hladké. Mlýn denně semele 500 tun obilovin a pseudobilovin. Zaměřuje se především na trh speciálních mouk, o které mají spotřebitelé stále větší zájem. Mezi mouky s nejrychleji rostoucí poptávkou patří celozrnné Pernerky s vysokým obsahem vlákniny, zejména špaldová, mouky v BIO kvalitě a pak také i rýžová Pernerka. V současné době je v nabídce 15 druhů Pernerek (z toho 4 v BIO kvalitě). V roce 2024 uvedla značka novinku – Pšeničnou mouku extra silnou s vysokým obsahem lepku vhodnou mimo jiné třeba na výrobu pizzy.

Více na www.pernerka.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Slovenská značka Toison představuje svůj nealko gin

Nealkoholické giny se stávají stále populárnějšími nejen ve světě, ale také v České republice. Tento fenomén je součástí širšího globálního trendu zaměřeného na zdravější životní styl a uvědomělé pití. Ať už jsou vaše důvody pro omezení alkoholu jakékoliv, s novým ginem Toison s 0,0 % alkoholu si váš oblíbený G&T můžete vychutnat i v inovativní nealko variantě.

číst dále ...

Zázračná vláknina: Přírodní pomocník v boji proti vysokému cholesterolu

Trápí vás vysoký cholesterol a chcete nejprve zkusit změnu životosprávy, než vám lékař předepíše prášky? Pojďme si říct, jakou roli má na snížení hladiny krevního cholesterolu vláknina. „Jde o skupinu polysacharidů, které mají pozitivní vliv na zdraví, nepodléhají trávení v tenkém střevě, díky čemuž mají nízkou energetickou hodnotu a jsou částečně nebo plně fermentovány bakteriemi tlustého střeva, a tím podporují rozvoj naší střevní mikroflóry,“ říká nutriční specialistka Veronika Pourová.

číst dále ...

Vejce jíst nebo nejíst?

Tuto, skoro hamletovskou, otázku řeší při pohledu na vajíčko mnozí vyznavači zdravé výživy. Hlavní příčinou problému vajec je jejich velký obsah cholesterolu. Před zvýšenou hladinou cholesterolu varují jak lékaři, tak výživový poradci. Pokud máme zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, hrozí nám infarkt. Jestli si ještě pochutnáváte na uzeninách, tučném bůčku, tak vejce jsou jen dalším krokem, vyškrtnout je z jídelníčku. Spíše bychom ale měli jídelníček ozdravit celkově. Pokud nám zdravotní rizika nehrozí, můžeme vejce bez obav konzumovat v přiměřeném množství, na počet kusů denně se názory rozcházejí, musíme totiž započítat i vejce obsažená v těstovinách, moučnících atd.

číst dále ...

Oves jako klíč pro zdraví a vitalitu: Objevte jeho opomíjené kouzlo

Milovaný všemi fitness trenéry i výživovými poradci, to je oves. Je hned několik důvodů, proč byste ho měli do svého jídelníčku pravidelně zařadit také vy: má vysoký obsah vlákniny, a tak na dlouho a kvalitně zasytí. Oves se pomalu stává součástí čím dál více produktů včetně jogurtů a zakysaných nápojů, a tak zařadit jej do jídelníčku nemusí už být takový problém.

číst dále ...

Letní hody: Nedělní obědy plné sezónních surovin

Šéfkuchař Tom Kerridge přináší divákům nový pohled na tradiční nedělní oběd se svými osmi vynikajícími obědovými menu, která povyšují tento pojem na zcela novou úroveň. S jeho pečlivě a s láskou připravenými pochoutkami si přijdou na své všichni členové rodiny i přátelé. Je známý svojí vášní pro vaření a detailním přístupem k přípravě jídel. Používá ty nejlepší sezónní suroviny, aby vytvořil jedinečné kulinářské zážitky. Zveme vás ke sledování osmidílného kulinářského seriálu „Tom Kerridge: další nedělní obědy“, který bude mít premiéru 23. července v 19:05 na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Radegast odehraje na Colours of Ostrava kvalitní pivní servis se speciální limitkou piva Rezist

Pivovar Radegast, tradiční partner festivalu Colours of Ostrava, letos opět naservíruje bohatou nabídku pivních zážitků. Návštěvníci si na festivalu vychutnají nejen oblíbená piva Radegast Rázná 10, Radegast Ryze Hořká 12 a Radegast Ratar, ale také limitovanou várku Radegast Rezist, uvařeného ze speciálně vyšlechtěných odrůd chmele odolných vůči suchu. O prvotřídní pivní servis se postará tým zkušených výčepních a sládků v Radegast Pubu i na dalších 35 výčepních místech po celém areálu. Pivovar Radegast v rámci festivalu postaví unikátní vodní zónu, kde si návštěvníci budou moci zábavnou formou vyzkoušet, jak zadržovat vodu v krajině.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.