REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Skotsko a skvělou whisky si můžete užít po celý rok

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Skotsko – nejlepší malá země na světě. Tento slogan vás uvítá na letišti v Edinburghu a nelze jinak než s ním souhlasit. Skotsko je obdarované nádhernou přírodou, skvělými lidmi a nekompromisně nejlepší whisky. Určitě je to krajina, kam se alespoň jednou za život musíte jet podívat a rozhodně byste při této návštěvě neměli minout palírnu pravé skotské. Nahlédněte s námi za zdi léty prozkoušené destilerie Cardhu, kde se v šesti kotlích pálí whisky také pro Johnnieho Walkera.


K návštěvě Skotska se hodí kterékoli roční období. Skotské léto je mírné, stejně tak i zima, která se podobá spíše našemu podzimu. Závisí tedy především na tom, co chcete ve Skotsku podnikat. Určitě byste však neměli vynechat návštěvu nějaké palírny pravé skotské whisky.
 

 

Skotské whisky, jež je národním nápojem a vyrábí se zhruba od 15. století, říkají Skotové „uisge beatha“, neboli „voda života“. Objednat si ji můžete nejen v nablýskaných barech, ale i v obyčejných pubech v těch nejzapadlejších koutech Skotské vysočiny. Palírnu whisky zde totiž najdete snad na každém rohu.

Malebné prostředí Speyside v okolí řeky Spey ukrývá léty prozkoušenou destilerii Cardhu. Tato palírna je jediným lihovarem, který k dokonalosti dovedla žena, a to Helen Cumming. Helen byla bezdětná, proto následně svůj lihovar, který se proslavil whisky s „hedvábnou chutí“, jak dodnes uznávají i největší odborníci, předala své švagrové Elisabeth. Ta následně v roce 1893 uskutečnila skvělý obchod, když palírnu prodala lihovaru Johnnie Walker. Whisky z Cardhu můžete najít například i v Johnnie Walker Red Label, nejprodávanější whisce na světě, ze které se míchají skvělé koktejly.

Destilerie Cardhu nabízí několik prohlídkových okruhů. V návštěvnickém centru se pravidelně konají degustace nebo food pairing akce, při kterých příchozí ochutnávají whisky v kombinacích s jídlem. Lze zde samozřejmě zakoupit whisky Johnnieho Walkera nebo všechny druhy whisky Cardhu. V okolí palírny Cardhu najdete i spoustu krásných míst, komfortně vybavené hotely a malebné hospůdky. Tak tedy neváhejte a navštivte krajinu, která vám nabídne nejen překrásné přírodní scenérie, ale i spoustu degustačních zážitků. Šťastnou cestu a „sláinte!“ Na zdraví!

 

Tip na recept:

Johnnie Walker Red Label s Colou

Vychutnejte si kořeněnou a osvěžující whisky Johnnie Walker Red Label s colou. Věděli jste, že tento blend skotské whisky byl vytvořen speciálně do míchaných drinků a je k tomuto účelu nejlepší z celé „rodiny“ whisky Johnnieho Walkera?

Na jednu porci budete potřebovat:

  • 25 ml Johnnie Walker Red Label
  • 75 ml Coly
  • Limetku

Postup:

Naplňte vysokou sklenku kostkami ledu a přidejte 25 ml Johnnie Walker Red Label. Přilejte 75 ml coly a na závěr ozdobte limetkou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy