REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Skotsko a skvělou whisky si můžete užít po celý rok

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Skotsko – nejlepší malá země na světě. Tento slogan vás uvítá na letišti v Edinburghu a nelze jinak než s ním souhlasit. Skotsko je obdarované nádhernou přírodou, skvělými lidmi a nekompromisně nejlepší whisky. Určitě je to krajina, kam se alespoň jednou za život musíte jet podívat a rozhodně byste při této návštěvě neměli minout palírnu pravé skotské. Nahlédněte s námi za zdi léty prozkoušené destilerie Cardhu, kde se v šesti kotlích pálí whisky také pro Johnnieho Walkera.


K návštěvě Skotska se hodí kterékoli roční období. Skotské léto je mírné, stejně tak i zima, která se podobá spíše našemu podzimu. Závisí tedy především na tom, co chcete ve Skotsku podnikat. Určitě byste však neměli vynechat návštěvu nějaké palírny pravé skotské whisky.
 

 

Skotské whisky, jež je národním nápojem a vyrábí se zhruba od 15. století, říkají Skotové „uisge beatha“, neboli „voda života“. Objednat si ji můžete nejen v nablýskaných barech, ale i v obyčejných pubech v těch nejzapadlejších koutech Skotské vysočiny. Palírnu whisky zde totiž najdete snad na každém rohu.

Malebné prostředí Speyside v okolí řeky Spey ukrývá léty prozkoušenou destilerii Cardhu. Tato palírna je jediným lihovarem, který k dokonalosti dovedla žena, a to Helen Cumming. Helen byla bezdětná, proto následně svůj lihovar, který se proslavil whisky s „hedvábnou chutí“, jak dodnes uznávají i největší odborníci, předala své švagrové Elisabeth. Ta následně v roce 1893 uskutečnila skvělý obchod, když palírnu prodala lihovaru Johnnie Walker. Whisky z Cardhu můžete najít například i v Johnnie Walker Red Label, nejprodávanější whisce na světě, ze které se míchají skvělé koktejly.

Destilerie Cardhu nabízí několik prohlídkových okruhů. V návštěvnickém centru se pravidelně konají degustace nebo food pairing akce, při kterých příchozí ochutnávají whisky v kombinacích s jídlem. Lze zde samozřejmě zakoupit whisky Johnnieho Walkera nebo všechny druhy whisky Cardhu. V okolí palírny Cardhu najdete i spoustu krásných míst, komfortně vybavené hotely a malebné hospůdky. Tak tedy neváhejte a navštivte krajinu, která vám nabídne nejen překrásné přírodní scenérie, ale i spoustu degustačních zážitků. Šťastnou cestu a „sláinte!“ Na zdraví!

 

Tip na recept:

Johnnie Walker Red Label s Colou

Vychutnejte si kořeněnou a osvěžující whisky Johnnie Walker Red Label s colou. Věděli jste, že tento blend skotské whisky byl vytvořen speciálně do míchaných drinků a je k tomuto účelu nejlepší z celé „rodiny“ whisky Johnnieho Walkera?

Na jednu porci budete potřebovat:

  • 25 ml Johnnie Walker Red Label
  • 75 ml Coly
  • Limetku

Postup:

Naplňte vysokou sklenku kostkami ledu a přidejte 25 ml Johnnie Walker Red Label. Přilejte 75 ml coly a na závěr ozdobte limetkou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy