REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šípky (plody růže šípkové)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Keř vysoký až 9 m. Obvykle samosprašný. Má plody o velikosti až 2,5 cm, vejčité, červené, žluté nebo nachově červené. Obsahují větší množství vitamínu C.


Encyklopedie ovoce - Plody planých keřů a bylinDruhy rodu Rosa, čeleď Rosaceae

Šípky obsahují takové množství vitamínu C, že za druhé světové války se šípky sbíraly v masovém měřítku k výrobě sirupu pro těhotné ženy a nemluvňata.

Stonky růží bývají obvykle ostnité, i když existují vyjímky. Opadavé listy jsou lesklé až matné, květy mohou mít jakoukoli barvu, na kterou si vzpomenete, kromě černé a modré. Žlázky na listech růže vinné voní po jablkách. Šípky a květy se konzumují v mnoha zemích celého světa.

Růže šípková (Rosa canina) a růže vinná (Rosa rubiginosa) pocházejí z Evropy a mírného pásma Asie. Jejich plody sloužily od nepaměti jako lidový pokrm, dnes jsou však přehlížené. A přitom omáčka, kterou vařili na balmoralském zámku ze sladkých šípků a citrónové šťávy, byla dost dobrá i pro samotnou královnu Viktorii.

Růže se nepěstují pro své plody, ale pro květy, a tak většina kultivarů má jen málo šípků. Nevelkými šlechtitelskými zásahy lze ovšem získat během několika málo generací šípky velikosti jablka.

Syrové šípky je možné jíst teprve až dokonale uzrají na keři, většinou se ovšem před konzumací upravují. Ochlupené nažky je nutno zcela odstranit! Ze šípků se připravují marmelády, zavařeniny a výtečný sirup. Korunní lístky slouží ke zdobení, zavařují se do cukru nebo sirupu, v podobě růžové vody se užívají jako přísada, vyrábí se z nich med, ocet a zavařenina, drtí se na prášek do cukroví a jsou vhodným doplňkem salátů. Z listů růže šípkové se vaříval čaj.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Další články k tématu: Sběr a sušení šípků

Recepty se šípky, z šípků:

Tradiční šípkový čaj Šípkový protlak Šípkový džem

Jelení kýta se šípkovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Kávová panna cotta – recept, který si okamžitě zamilujete

O tomhle italském dezertu už jste určitě slyšeli. Ochutnat ho můžete v každé lepší cukrárně a restauraci. Většinou je však k dostání panna cotta s malinami nebo s jahodami. Pokud ale i vy rádi zkoušíte nové chutě, dejte šanci kávové panna cottě do skleničky!

číst dále ...

Vsaďte na vlašáky a provoňte svou kuchyni skvělými recepty!

Kromě čerstvého, šťavnatého ovoce a zeleniny přichází na podzim také sezóna vlašských ořechů. Ty se díky jejich blahodárným účinkům řadí mezi jednu ze superpotravin, kterou určitě stojí za to si během chladných měsíců dopřát! A že vás zrovna nenapadá žádný originální recept, na němž by si pochutnala celá rodina? Inspirujte se našimi tipy!

číst dále ...

Václavky hlásí podzim

K typicky podzimním druhům hub patří václavky (Armillaria). Vyrůstají hojně právě koncem září kdy má svátek Václav. Václavky patří mezi parazitické dřevokazné houby, rostou jak na mrtvém, tak živém dřevě jehličnanů a listnáčů i dřevním odpadu ponořeném v zemi. Lesníci tuto houbu nemají v oblibě, jakmile se totiž usídlí na živých stromech, dost rychle a aktivně je zahubí. Dřevo napadené některými druhy václavek v noci chladně zeleně světélkuje. Dříve tak vyvolalo pověrčivý strach a nechalo vzniknout pověrám o bludičkách. Někdy se václavky, za studeného léta, objevují i v červenci a srpnu. Jedna z mála lupenatých hub, kterou houbaři berou na milost a často sbírají. Václavky mají mnoho lidových názvů jako hromadilka, honcula, kolopěnka, podpníček, podzimka, či fafrlinka.

číst dále ...

Obliba mušlí roste: Naučte se je připravovat jako v restauraci

Mušle i další mořské plody se na jídelníčku Čechů začínají objevovat stále častěji. Jsou totiž nejen lahodnou delikatesou, ale také zdrojem zdraví prospěšných látek, které z nich právem dělají superpotravinu. Pokud jste dosud mušle nevyzkoušeli, měli byste to napravit. Co v sobě ukrývají a jak si je můžeme připravit v pohodlí domova?

číst dále ...

Netradiční perník z jablek snadno a rychle

S příchodem podzimu nastává čas sklízet jablka. Jeden z nejrozšířenějších druhů ovoce má široké uplatnění nejen v české gastronomii. Populární ingrediencí je při přípravě moučníků stejně jako jablečné pálenky, calvadosu. S tímto ovocem se zkrátka dají dělat učiněné zázraky. U nás jablka nejčastěji končí ve štrúdlu nebo se z nich vyrábí povidla. Pokud hledáte inspiraci, co dalšího z jablek připravit, zkuste třeba netradiční perník podle našeho receptu.

číst dále ...

Káva slaví mezinárodní den. Připomeňte si odkud pochází a v kolika podobách ji rádi dopřejeme

Víte, jaký je rozdíl mezi Espressem, Lungem a Ristrettem? Věděli jste, že průměrný Čech vypije během jednoho roku přibližně 400 šálků espressa? Káva je nejen populárním energetickým nápojem, ale také rituálem, bez kterého si spousta lidí nedokáže představit svůj život. Díky své oblíbenosti si vysloužila také svůj mezinárodní den, který připadl na 1. října. Na voňavou pochoutku nezapomíná ani Dáme market, který u příležitosti Světového dnu kávy připravil pro zákazníky speciální akci na vybrané kávové produkty.

číst dále ...

“K dobrému jídlu nepotřebuješ stříbrnou vidličku”

Autorem tohoto výroku je americký šéfkuchař celebrit Paul Prudhomme, který vařil i na dvou prezidentských inauguracích. Dobré jídlo si můžete vychutnat i v pohodlí domova se svými nejbližšími, pokud do něj vložíte kousek sebe a připravíte ho s láskou. S recepty vám pomůže další oblíbený šéfkuchař Gabo Kocák, který 1. října na TV Paprika představí recepty mezinárodní kuchyně v nové kuchařské show Celý svet na panvici.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy