REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Trnky, Střemchy a Švestkovišně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opadavé, samosprašné stromy či keře vysoké do 9 m. Mají vejčité plody o velikosti do 2,5 cm, s jedinou peckou, červené až černé. Jsou bohaté na vitamín C. Planě rostoucí druhy rodu Prunus jsou blízké příbuzné domácím švestkám a třešním.


Druhy rodu Prunus

Trnka obecná (Prunus spinosa) je středně velký, bohatě větvený a hustě otrněný keř. Černomodré plody svým ojíněným připomínají malé švestky. Mají tuhou, zelenou, šťavnatou dužinu, která je pro přímé požívání obvykle příliš trpká. Nálezy pecek na místech pravěkého osídlení dokládají, že trnka je součástí lidského jídelníčku již odedávna. Zřejmě patří mezi předky slívy.

 

 

Střemcha obecná (Prunus padus) pochází z Evropy a Asie. Obvzláště hojná je na severu Anglie. Je to menší strom s bílými vonnými květy, které se objevují na konci jara.

Dalším severoamerickým druhem je střemcha virginská (Prunus virginiana), vysoký keř s lesklými zelenými listy a plody zbarvenými různými odstíny červené až po purpurově černou.

Plody střemchy americké (Prunus americana) se hodí k požívání za syrova, k dušení i zavařování.

Tzv. švestkovišeň (Prunus maritima) pochází z východního pobřeží Severní Ameriky od Maine až po Mexický záliv. Je to drobný hustý keř se záplavou bílých květů a červených nebo nachových šťavnatých plodů o průměru až 2,5 cm. Mohou se jíst i syrové, lepší jsou ovšem zavařené.

Použití v kuchyni: Trnky většinou slouží k výrobě likérů, především typi ginu. Používají se i k dobarvování portského vína. Po celé Evropě se kvasí a destilují na vína a lihoviny. Ve Francii se nezralé trnky nakládají jako olivy. Může se z nich vyrábět šťáva, sirup nebo marmeláda. Plody střemchy se většinou užívají ke stejným účelům, nejsou ovšem tak kvalitní.

 

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy