REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Trnky, Střemchy a Švestkovišně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opadavé, samosprašné stromy či keře vysoké do 9 m. Mají vejčité plody o velikosti do 2,5 cm, s jedinou peckou, červené až černé. Jsou bohaté na vitamín C. Planě rostoucí druhy rodu Prunus jsou blízké příbuzné domácím švestkám a třešním.


Druhy rodu Prunus

Trnka obecná (Prunus spinosa) je středně velký, bohatě větvený a hustě otrněný keř. Černomodré plody svým ojíněným připomínají malé švestky. Mají tuhou, zelenou, šťavnatou dužinu, která je pro přímé požívání obvykle příliš trpká. Nálezy pecek na místech pravěkého osídlení dokládají, že trnka je součástí lidského jídelníčku již odedávna. Zřejmě patří mezi předky slívy.

 

 

Střemcha obecná (Prunus padus) pochází z Evropy a Asie. Obvzláště hojná je na severu Anglie. Je to menší strom s bílými vonnými květy, které se objevují na konci jara.

Dalším severoamerickým druhem je střemcha virginská (Prunus virginiana), vysoký keř s lesklými zelenými listy a plody zbarvenými různými odstíny červené až po purpurově černou.

Plody střemchy americké (Prunus americana) se hodí k požívání za syrova, k dušení i zavařování.

Tzv. švestkovišeň (Prunus maritima) pochází z východního pobřeží Severní Ameriky od Maine až po Mexický záliv. Je to drobný hustý keř se záplavou bílých květů a červených nebo nachových šťavnatých plodů o průměru až 2,5 cm. Mohou se jíst i syrové, lepší jsou ovšem zavařené.

Použití v kuchyni: Trnky většinou slouží k výrobě likérů, především typi ginu. Používají se i k dobarvování portského vína. Po celé Evropě se kvasí a destilují na vína a lihoviny. Ve Francii se nezralé trnky nakládají jako olivy. Může se z nich vyrábět šťáva, sirup nebo marmeláda. Plody střemchy se většinou užívají ke stejným účelům, nejsou ovšem tak kvalitní.

 

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Vánoční dobroty s jogurtem: Zkuste netradiční verzi perníčků i odlehčený bramborový salát

S příchodem adventu ve většině českých domácností odstartovalo pečení prvního cukroví. Vyčlenili jste si letos i prostor na nějaké nové druhy? Zkuste třeba naše tipy na cukroví s netradiční ingrediencí: bílým jogurtem. Ten následně zužitkujete i při přípravě štědrovečerního menu – vyměňte jej třeba za hutnou majonézu a odlehčete si bramborový salát.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

Nezdržujte se na home office s přípravou jídla! Vyzkoušejte 6 rychlých menu do 30 minut!

Epidemie koronaviru a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace… To vše nás letos donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Vaření však nemusí být „časožrout“. Máme pro vás nápady na rychlé recepty na kompletní menu, které zabere jen chvilku a celá rodina se bude olizovat až za ušima… 

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy