REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Trnky, Střemchy a Švestkovišně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opadavé, samosprašné stromy či keře vysoké do 9 m. Mají vejčité plody o velikosti do 2,5 cm, s jedinou peckou, červené až černé. Jsou bohaté na vitamín C. Planě rostoucí druhy rodu Prunus jsou blízké příbuzné domácím švestkám a třešním.


Druhy rodu Prunus

Trnka obecná (Prunus spinosa) je středně velký, bohatě větvený a hustě otrněný keř. Černomodré plody svým ojíněným připomínají malé švestky. Mají tuhou, zelenou, šťavnatou dužinu, která je pro přímé požívání obvykle příliš trpká. Nálezy pecek na místech pravěkého osídlení dokládají, že trnka je součástí lidského jídelníčku již odedávna. Zřejmě patří mezi předky slívy.

 

 

Střemcha obecná (Prunus padus) pochází z Evropy a Asie. Obvzláště hojná je na severu Anglie. Je to menší strom s bílými vonnými květy, které se objevují na konci jara.

Dalším severoamerickým druhem je střemcha virginská (Prunus virginiana), vysoký keř s lesklými zelenými listy a plody zbarvenými různými odstíny červené až po purpurově černou.

Plody střemchy americké (Prunus americana) se hodí k požívání za syrova, k dušení i zavařování.

Tzv. švestkovišeň (Prunus maritima) pochází z východního pobřeží Severní Ameriky od Maine až po Mexický záliv. Je to drobný hustý keř se záplavou bílých květů a červených nebo nachových šťavnatých plodů o průměru až 2,5 cm. Mohou se jíst i syrové, lepší jsou ovšem zavařené.

Použití v kuchyni: Trnky většinou slouží k výrobě likérů, především typi ginu. Používají se i k dobarvování portského vína. Po celé Evropě se kvasí a destilují na vína a lihoviny. Ve Francii se nezralé trnky nakládají jako olivy. Může se z nich vyrábět šťáva, sirup nebo marmeláda. Plody střemchy se většinou užívají ke stejným účelům, nejsou ovšem tak kvalitní.

 

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy