REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Trnky, Střemchy a Švestkovišně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opadavé, samosprašné stromy či keře vysoké do 9 m. Mají vejčité plody o velikosti do 2,5 cm, s jedinou peckou, červené až černé. Jsou bohaté na vitamín C. Planě rostoucí druhy rodu Prunus jsou blízké příbuzné domácím švestkám a třešním.


Druhy rodu Prunus

Trnka obecná (Prunus spinosa) je středně velký, bohatě větvený a hustě otrněný keř. Černomodré plody svým ojíněným připomínají malé švestky. Mají tuhou, zelenou, šťavnatou dužinu, která je pro přímé požívání obvykle příliš trpká. Nálezy pecek na místech pravěkého osídlení dokládají, že trnka je součástí lidského jídelníčku již odedávna. Zřejmě patří mezi předky slívy.

 

 

Střemcha obecná (Prunus padus) pochází z Evropy a Asie. Obvzláště hojná je na severu Anglie. Je to menší strom s bílými vonnými květy, které se objevují na konci jara.

Dalším severoamerickým druhem je střemcha virginská (Prunus virginiana), vysoký keř s lesklými zelenými listy a plody zbarvenými různými odstíny červené až po purpurově černou.

Plody střemchy americké (Prunus americana) se hodí k požívání za syrova, k dušení i zavařování.

Tzv. švestkovišeň (Prunus maritima) pochází z východního pobřeží Severní Ameriky od Maine až po Mexický záliv. Je to drobný hustý keř se záplavou bílých květů a červených nebo nachových šťavnatých plodů o průměru až 2,5 cm. Mohou se jíst i syrové, lepší jsou ovšem zavařené.

Použití v kuchyni: Trnky většinou slouží k výrobě likérů, především typi ginu. Používají se i k dobarvování portského vína. Po celé Evropě se kvasí a destilují na vína a lihoviny. Ve Francii se nezralé trnky nakládají jako olivy. Může se z nich vyrábět šťáva, sirup nebo marmeláda. Plody střemchy se většinou užívají ke stejným účelům, nejsou ovšem tak kvalitní.

 

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy