REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Trnky, Střemchy a Švestkovišně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opadavé, samosprašné stromy či keře vysoké do 9 m. Mají vejčité plody o velikosti do 2,5 cm, s jedinou peckou, červené až černé. Jsou bohaté na vitamín C. Planě rostoucí druhy rodu Prunus jsou blízké příbuzné domácím švestkám a třešním.


Druhy rodu Prunus

Trnka obecná (Prunus spinosa) je středně velký, bohatě větvený a hustě otrněný keř. Černomodré plody svým ojíněným připomínají malé švestky. Mají tuhou, zelenou, šťavnatou dužinu, která je pro přímé požívání obvykle příliš trpká. Nálezy pecek na místech pravěkého osídlení dokládají, že trnka je součástí lidského jídelníčku již odedávna. Zřejmě patří mezi předky slívy.

 

 

Střemcha obecná (Prunus padus) pochází z Evropy a Asie. Obvzláště hojná je na severu Anglie. Je to menší strom s bílými vonnými květy, které se objevují na konci jara.

Dalším severoamerickým druhem je střemcha virginská (Prunus virginiana), vysoký keř s lesklými zelenými listy a plody zbarvenými různými odstíny červené až po purpurově černou.

Plody střemchy americké (Prunus americana) se hodí k požívání za syrova, k dušení i zavařování.

Tzv. švestkovišeň (Prunus maritima) pochází z východního pobřeží Severní Ameriky od Maine až po Mexický záliv. Je to drobný hustý keř se záplavou bílých květů a červených nebo nachových šťavnatých plodů o průměru až 2,5 cm. Mohou se jíst i syrové, lepší jsou ovšem zavařené.

Použití v kuchyni: Trnky většinou slouží k výrobě likérů, především typi ginu. Používají se i k dobarvování portského vína. Po celé Evropě se kvasí a destilují na vína a lihoviny. Ve Francii se nezralé trnky nakládají jako olivy. Může se z nich vyrábět šťáva, sirup nebo marmeláda. Plody střemchy se většinou užívají ke stejným účelům, nejsou ovšem tak kvalitní.

 

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Ledové kávové drinky – TOHLE JE IN…stantní káva

Léto a prázdniny doslova vyzývají k experimentování. Třeba s kávou a ledem a… To už záleží na vás. Míchané drinky s instantní kávou jsou nový trend. Perfektně vypadají i chutnají, a hlavně jsou jednoduché na přípravu. Nabízejí osvěžení, energii a relax v jednom. Můžete zkoušet různé druhy limonád nebo ovocných šťáv, (ne)mlék a přidávat i alkohol. Inspirujte se vybranými recepty s instantními novinkami Jacobs – s jemnější Jacobs Velvet Crema, která je vyráběna ze světleji pražených zrn a nabízí velice jemnou, vyváženou chuť a bohatou pěnu, nebo Jacobs Intense, která naopak vyniká plnou a intenzivní chutí s neodolatelným aroma díky tmavšímu stupni pražení kávových zrn. Více na www.kavajacobs.cz/recepty. Je léto, míchejte a bavte se!

číst dále ...

PICKWICK – letní čajové osvěžení

V horkých dnech bychom měli pravidelně doplňovat tekutiny, aby se organizmus na vysoké teploty lépe adaptoval. Pro pitný režim jsou vhodné také čaje, nejlépe osvěží studené nebo s ledem. A nejlepší je připravit si je doma. Stačí jen čaj uvařit, nechat vychladnout a pak můžete přidávat ingredience, které máte po ruce – sezónní ovoce ze zahrádky nebo mražené, okurku, bylinky, koření… a přislazovat co nejméně, nejlépe vůbec. Ideální je čaje střídat – černé, zelené, bylinné nebo u nás nejoblíbenější ovocné čaje – takže každý den můžete vychutnávat jiný. Pro inspiraci připravila značka Pickwick několik tipů na letní čajové osvěžení.

číst dále ...

Středomořské speciality na gril i v pohodlí domova

S létem si všichni spojí dovolenou, pláže, relax, zážitky, a to nejen cestovatelské, ale i ty gurmánské. Za vůní a chutí oblíbených středomořských specialit ale není potřeba cestovat tak daleko. Připravte pro rodinu nebo přátele menu inspirované Itálií, Řeckem a Bulharskem u sebe na zahradě nebo na balkoně. Potřebujete k tomu jen kvalitní suroviny, gril a správný recept. Drůbežářský závod Klatovy vám přináší tři recepty, které si jistě zamilujete a zařadíte do grilovacího rituálu.

číst dále ...

Léto voní grilováním! Víte, jaké sýry jsou vhodné a kterým se naopak vyhnout?

Milujete grilování, ale už vás trochu omrzely stále stejné kombinace s masem a zeleninou? Zkuste tentokrát kouzlit se sýry! Pamatujte však na to, že ne všechny se nutně hodí k přípravě na ohni. Poradíme, jaké druhy vybírat, na co při přípravě nezapomenout a nabídneme i recepty, které obstojí u každé návštěvy.

číst dále ...

5 tipů co nezapomenout, když vyrážíte s dětmi k vodě

Horké léto se vždy lépe tráví u vody, a to platí hlavně s dětmi. V české kotlině je k dispozici mnoho míst, která se dají navštívit a kde se lze pomocí chladivé vody náležitě osvěžit. Samozřejmě ale pořád existuje možnost odcestovat k moři v rámci rodinné dovolené. Kterou variantu si vyberete, záleží jenom na vás. V každém případě se ale pořádně vybavte. Jednotlivá místa jsou totiž vždy něčím specifická a vyžadují jiné prostředky pro děti na zabavení.

číst dále ...

Melounové osvěžení z Kauflandu

Melouny chutnají nejvíce v létě, v horkých dnech. Osvěží a výborně hydratují, některé totiž obsahují přes 90 % vody. Ať už vyberete jakoukoliv odrůdu vodního nebo cukrového melounu, nemůžete sáhnout vedle, protože všechny jsou plné vlákniny a vitamínů. Kaufland nabízí v letní sezóně až 9 druhů melounů a najdete mezi nimi i odrůdy vypěstované u nás, například vodní melouny z Polabí.

číst dále ...

5 důvodů proč jíst řapíkatý celer

Řapíkatý celer je méně známý a lehce podceňovaný sourozenec celeru bulvového, který je v našich končinách rozšířenější hlavně jako základ polévek nebo svíčkové. Řapíkatý celer by ve vašem jídelníčku rozhodně neměl chybět. Je skvělý při hubnutí, prospívá trávení a pomáhá diabetikům. Proč ještě byste jej měli naučit jíst?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy