REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec syrovinka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jde o jeden z druhů hub, které nevyžadují dlouhodobou tepelnou úpravu. Tuto houbu najdeme v jehličnatých i listnatých lesích. Její nazaměnitelné aroma je typickým poznávacím znakem.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius volemus

Jedlý ……… Ryzec syrovinka je výborný jedlý druh houby houbaři velmi ceněný pro pikantní chuť, lze použít i syrový, viz. recept Tatarák ze syrovinek.

Výborný je také opečený na kamnech, jen osolený, okmínovaný do lupenů vetřené sádlo.

Lze i grilovat, opékat na oleji, do směsí dáváme jen malé množství pro aromatickou chuť i vůni. Při sběru plodnice vykroutíme a očistíme, neodřezáváme, aby s plodnic neyteklo mléko, které dává tomu to ryzci nezaměnitelnou chuť. Nakládat do octa ovšem nelze nevynikne jeho chuť.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste roztroušeně v teplých oblastech v listnatých i jehličnatých lesích.

Klobouk až 150 mm, v mládí sklenutý s podvinutým okrajem, později plochý, na středu vmáčklý až mírně nálevkovitý, nepásovaný, suchý, matný, tvrdý, v dospělosti často s rozpraskanou pokožkou klobouku, oranžově rezavý nebo červenohnědý, někdy nažloutlý. Lupeny jsou husté, tlusté, sbíhavé, bělavé až krémové, ve stáří rezavě hnědnoucí, mléko je bílé, na vzduchu hnědne, zpočátku nasládlé po chvilce ostré.

Atlas hub - Houby lupenatéTřeň až 110 mm, válcovitý, plný, hladký, suchý, hnědočervený, ale vždy světlejší než klobouk. Dužnina je v mládí nápadně tvrdá, později křehká, bělavá nebo nažloutlá, ve třeni hnědavá, má nasládlou chuť a aromatickou vůni, u starších plodnic výraznou po slanečcích, nebo když plodnice zasychají.

Možná záměna:

V úvahu by připadaly mladé plodnice jedlý ryzce dubového (Lactarius quietus), který má ovšem nažloutlé a nahořklé mléko a ploštičný pach dužniny.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Článek k tématu: Využití ryzců v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Ledové kávové drinky – TOHLE JE IN…stantní káva

Léto a prázdniny doslova vyzývají k experimentování. Třeba s kávou a ledem a… To už záleží na vás. Míchané drinky s instantní kávou jsou nový trend. Perfektně vypadají i chutnají, a hlavně jsou jednoduché na přípravu. Nabízejí osvěžení, energii a relax v jednom. Můžete zkoušet různé druhy limonád nebo ovocných šťáv, (ne)mlék a přidávat i alkohol. Inspirujte se vybranými recepty s instantními novinkami Jacobs – s jemnější Jacobs Velvet Crema, která je vyráběna ze světleji pražených zrn a nabízí velice jemnou, vyváženou chuť a bohatou pěnu, nebo Jacobs Intense, která naopak vyniká plnou a intenzivní chutí s neodolatelným aroma díky tmavšímu stupni pražení kávových zrn. Více na www.kavajacobs.cz/recepty. Je léto, míchejte a bavte se!

číst dále ...

PICKWICK – letní čajové osvěžení

V horkých dnech bychom měli pravidelně doplňovat tekutiny, aby se organizmus na vysoké teploty lépe adaptoval. Pro pitný režim jsou vhodné také čaje, nejlépe osvěží studené nebo s ledem. A nejlepší je připravit si je doma. Stačí jen čaj uvařit, nechat vychladnout a pak můžete přidávat ingredience, které máte po ruce – sezónní ovoce ze zahrádky nebo mražené, okurku, bylinky, koření… a přislazovat co nejméně, nejlépe vůbec. Ideální je čaje střídat – černé, zelené, bylinné nebo u nás nejoblíbenější ovocné čaje – takže každý den můžete vychutnávat jiný. Pro inspiraci připravila značka Pickwick několik tipů na letní čajové osvěžení.

číst dále ...

Středomořské speciality na gril i v pohodlí domova

S létem si všichni spojí dovolenou, pláže, relax, zážitky, a to nejen cestovatelské, ale i ty gurmánské. Za vůní a chutí oblíbených středomořských specialit ale není potřeba cestovat tak daleko. Připravte pro rodinu nebo přátele menu inspirované Itálií, Řeckem a Bulharskem u sebe na zahradě nebo na balkoně. Potřebujete k tomu jen kvalitní suroviny, gril a správný recept. Drůbežářský závod Klatovy vám přináší tři recepty, které si jistě zamilujete a zařadíte do grilovacího rituálu.

číst dále ...

Léto voní grilováním! Víte, jaké sýry jsou vhodné a kterým se naopak vyhnout?

Milujete grilování, ale už vás trochu omrzely stále stejné kombinace s masem a zeleninou? Zkuste tentokrát kouzlit se sýry! Pamatujte však na to, že ne všechny se nutně hodí k přípravě na ohni. Poradíme, jaké druhy vybírat, na co při přípravě nezapomenout a nabídneme i recepty, které obstojí u každé návštěvy.

číst dále ...

5 tipů co nezapomenout, když vyrážíte s dětmi k vodě

Horké léto se vždy lépe tráví u vody, a to platí hlavně s dětmi. V české kotlině je k dispozici mnoho míst, která se dají navštívit a kde se lze pomocí chladivé vody náležitě osvěžit. Samozřejmě ale pořád existuje možnost odcestovat k moři v rámci rodinné dovolené. Kterou variantu si vyberete, záleží jenom na vás. V každém případě se ale pořádně vybavte. Jednotlivá místa jsou totiž vždy něčím specifická a vyžadují jiné prostředky pro děti na zabavení.

číst dále ...

Melounové osvěžení z Kauflandu

Melouny chutnají nejvíce v létě, v horkých dnech. Osvěží a výborně hydratují, některé totiž obsahují přes 90 % vody. Ať už vyberete jakoukoliv odrůdu vodního nebo cukrového melounu, nemůžete sáhnout vedle, protože všechny jsou plné vlákniny a vitamínů. Kaufland nabízí v letní sezóně až 9 druhů melounů a najdete mezi nimi i odrůdy vypěstované u nás, například vodní melouny z Polabí.

číst dále ...

5 důvodů proč jíst řapíkatý celer

Řapíkatý celer je méně známý a lehce podceňovaný sourozenec celeru bulvového, který je v našich končinách rozšířenější hlavně jako základ polévek nebo svíčkové. Řapíkatý celer by ve vašem jídelníčku rozhodně neměl chybět. Je skvělý při hubnutí, prospívá trávení a pomáhá diabetikům. Proč ještě byste jej měli naučit jíst?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy