REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec syrovinka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jde o jeden z druhů hub, které nevyžadují dlouhodobou tepelnou úpravu. Tuto houbu najdeme v jehličnatých i listnatých lesích. Její nazaměnitelné aroma je typickým poznávacím znakem.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius volemus

Jedlý ……… Ryzec syrovinka je výborný jedlý druh houby houbaři velmi ceněný pro pikantní chuť, lze použít i syrový, viz. recept Tatarák ze syrovinek.

Výborný je také opečený na kamnech, jen osolený, okmínovaný do lupenů vetřené sádlo.

Lze i grilovat, opékat na oleji, do směsí dáváme jen malé množství pro aromatickou chuť i vůni. Při sběru plodnice vykroutíme a očistíme, neodřezáváme, aby s plodnic neyteklo mléko, které dává tomu to ryzci nezaměnitelnou chuť. Nakládat do octa ovšem nelze nevynikne jeho chuť.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste roztroušeně v teplých oblastech v listnatých i jehličnatých lesích.

Klobouk až 150 mm, v mládí sklenutý s podvinutým okrajem, později plochý, na středu vmáčklý až mírně nálevkovitý, nepásovaný, suchý, matný, tvrdý, v dospělosti často s rozpraskanou pokožkou klobouku, oranžově rezavý nebo červenohnědý, někdy nažloutlý. Lupeny jsou husté, tlusté, sbíhavé, bělavé až krémové, ve stáří rezavě hnědnoucí, mléko je bílé, na vzduchu hnědne, zpočátku nasládlé po chvilce ostré.

Atlas hub - Houby lupenatéTřeň až 110 mm, válcovitý, plný, hladký, suchý, hnědočervený, ale vždy světlejší než klobouk. Dužnina je v mládí nápadně tvrdá, později křehká, bělavá nebo nažloutlá, ve třeni hnědavá, má nasládlou chuť a aromatickou vůni, u starších plodnic výraznou po slanečcích, nebo když plodnice zasychají.

Možná záměna:

V úvahu by připadaly mladé plodnice jedlý ryzce dubového (Lactarius quietus), který má ovšem nažloutlé a nahořklé mléko a ploštičný pach dužniny.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Článek k tématu: Využití ryzců v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy