REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec syrovinka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jde o jeden z druhů hub, které nevyžadují dlouhodobou tepelnou úpravu. Tuto houbu najdeme v jehličnatých i listnatých lesích. Její nazaměnitelné aroma je typickým poznávacím znakem.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius volemus

Jedlý ……… Ryzec syrovinka je výborný jedlý druh houby houbaři velmi ceněný pro pikantní chuť, lze použít i syrový, viz. recept Tatarák ze syrovinek.

Výborný je také opečený na kamnech, jen osolený, okmínovaný do lupenů vetřené sádlo.

Lze i grilovat, opékat na oleji, do směsí dáváme jen malé množství pro aromatickou chuť i vůni. Při sběru plodnice vykroutíme a očistíme, neodřezáváme, aby s plodnic neyteklo mléko, které dává tomu to ryzci nezaměnitelnou chuť. Nakládat do octa ovšem nelze nevynikne jeho chuť.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste roztroušeně v teplých oblastech v listnatých i jehličnatých lesích.

Klobouk až 150 mm, v mládí sklenutý s podvinutým okrajem, později plochý, na středu vmáčklý až mírně nálevkovitý, nepásovaný, suchý, matný, tvrdý, v dospělosti často s rozpraskanou pokožkou klobouku, oranžově rezavý nebo červenohnědý, někdy nažloutlý. Lupeny jsou husté, tlusté, sbíhavé, bělavé až krémové, ve stáří rezavě hnědnoucí, mléko je bílé, na vzduchu hnědne, zpočátku nasládlé po chvilce ostré.

Atlas hub - Houby lupenatéTřeň až 110 mm, válcovitý, plný, hladký, suchý, hnědočervený, ale vždy světlejší než klobouk. Dužnina je v mládí nápadně tvrdá, později křehká, bělavá nebo nažloutlá, ve třeni hnědavá, má nasládlou chuť a aromatickou vůni, u starších plodnic výraznou po slanečcích, nebo když plodnice zasychají.

Možná záměna:

V úvahu by připadaly mladé plodnice jedlý ryzce dubového (Lactarius quietus), který má ovšem nažloutlé a nahořklé mléko a ploštičný pach dužniny.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Článek k tématu: Využití ryzců v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy