REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec šeredný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá houba, která je dokonce v některých atlasech uváděna jako houba jedovatá.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius necator syn. Lactarius turpis

Nejedlý …………. Ryzec šeredný je nejedlý druh houby, bez kuchyňského využití pro svoji palčivost. V některých atlasech udáván jako jedovatý, v oblastech bývalého Sovětského svazu se ovšem sbírá a mléčně kvasí, mléčným kvašením se některé jedovaté látky rozloží a odbourají a vznikne pochutina ostré chuti.

Doba výskytu: červenec až listopad

Roste velmi hojně v listnatých i jehličnatých lesích pod smrky a břízami, vzácně i pod jinými dřevinami.

Klobouk až 180 mm, v mládí nízce sklenutý, na středu vmáčklý bez hrbolku na okraji, dloho podvinutý, za vlhka slizský, nápadně tvrdý, nepásovaný, špinavě olivově zelený, olivově hnědý až černohnědý. Lupeny jsou husté, úzké, mírně sbíhavé, nestejně dlouhé, vidlené, za vlhka slzící, v mládí bělavé až nažloutlé, v dospělosti špinavě žluté, po poranění a ve stáří tmavnoucí, mléko je bílé, ostře palčivé.

Třeň až 70 mm, válcovitý, vmládí plný, později dutý, za vlhka slizský, za sucha lesklý, někdy ďubkatý až jamkatý světle olivový, zelenavý, ve stáří s černým nádechem. Dužnina je tlustá, tvrdá, špinavě žlutavá, pod pokožkou klobouku olivově hnědá, na řezu hnědnoucí. Má ostrou palčivou chuť a nevýraznou vůni.

Možná záměna:

Podobný je ryzec zelený (Lactarius blennius), vytváří menší plodnice, klobouk je bez černých tónů, má skvrnitě pásovaný klobouk a roste jen pod buky.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy