REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rýže – její základní dělení

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Není rýže jako rýže! Každý druh je určený k jinému kuchařskému zpracování. Druh rýže, který volíte ke konkrétnímu pokrmu, by měly vést k požadovaným výsledkům; pudinková rýže neudrží zrnka oddělená do sebe a dlouhozrnná basmati nevytvoří vláčnou vlhkou konzistenci, kterou se vyznačuji italská rizota – proto na ně musíme použít rýži arborio nebo carnaroli …


škola vaření - rýže, její dělení a úpravaDruhy rýže

Dlouhozrnná rýže – Zrnka jsou až 5x delší, než jejich šířka, a po uvaření bývají načechraná a nelepí se k sobě. Jsou proto ideální na saláty, ke karí, dušeným pokrmům, kuřecím a masitým chodům.

Hnědá rýže – Jedná se o zrnka rýže, z nichž nebylo odstraněno nic jiného než nejedlá vnější slupka. Protože si zachová otruby, je hnědá rýže z výživného hlediska daleko hodnotnější. Uvařená má oříškovou konzistenci a chuť. Bílá, obroušená či omletá rýže vzniká tím, že se mletím odstraní otruby.

Klihovitá či lepkavá rýže – Tato rýže se běžně užívá v čínské kuchyni. Zrnka se lepí k sobě, a tak je snadné nabírat je tyčinkami nebo prsty. Pro svou nasládlost se užívá rovněž při pečení a přípravě cukroví.

Krátkozrnná rýže – Tato rýže nazývaná rovněž pudinková, je téměř stejně široká jako dlouhá. Bývá lepkavá, obsahuje spoustu škrobu, zrnka se k sobě po uvaření lepí, a tak se jedná o vhodný druh a k přípravě pudinků.

Mletá rýže neboli rýžová mouka – Je to rýže semletá na jemný prášek. Užívá se k zahušťování a na přípravu koláčů, pudinků a sušenek.

Planá rýže – V podstatě se nejedná o rýži, ale semínka travin, která se pěstují ve Spojených státech a na Dálném východě. Užívá se k přípravě pikantních pokrmů, zvláště do drůbežích a zvěřinových nádivek, a má hnědou až černou barvu.

Rýže arborio a carnaroli – Jsou to příklady italské krátkozrnné rýže, která se užívá k přípravě rizot. Hlavním charakteristickým rysem obou druhů je jejich schopnost vstřebat značné množství tekutiny, aniý by rýže změkla či rozbředla.

Rýže basmati – Dlouhozrnná tenká rýže, která zůstává po uvaření pevná a nelepí se. Basmati má aromatickou, lahodnou chuť a tradičně se užívá v indické kuchyni.

Thajská aromatická rýže – Je to dlouhozrnná voňavá rýže, která se po uvaření lehce lepí. V thajské kuchyni se obvykle podává bez soli a koření

Autor: Ivo Marounek

Další informace o rýži najdete zde: Rýže Rýže, luštěniny a další přílohy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy