REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rýže – její základní dělení

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Není rýže jako rýže! Každý druh je určený k jinému kuchařskému zpracování. Druh rýže, který volíte ke konkrétnímu pokrmu, by měly vést k požadovaným výsledkům; pudinková rýže neudrží zrnka oddělená do sebe a dlouhozrnná basmati nevytvoří vláčnou vlhkou konzistenci, kterou se vyznačuji italská rizota – proto na ně musíme použít rýži arborio nebo carnaroli …


škola vaření - rýže, její dělení a úpravaDruhy rýže

Dlouhozrnná rýže – Zrnka jsou až 5x delší, než jejich šířka, a po uvaření bývají načechraná a nelepí se k sobě. Jsou proto ideální na saláty, ke karí, dušeným pokrmům, kuřecím a masitým chodům.

Hnědá rýže – Jedná se o zrnka rýže, z nichž nebylo odstraněno nic jiného než nejedlá vnější slupka. Protože si zachová otruby, je hnědá rýže z výživného hlediska daleko hodnotnější. Uvařená má oříškovou konzistenci a chuť. Bílá, obroušená či omletá rýže vzniká tím, že se mletím odstraní otruby.

Klihovitá či lepkavá rýže – Tato rýže se běžně užívá v čínské kuchyni. Zrnka se lepí k sobě, a tak je snadné nabírat je tyčinkami nebo prsty. Pro svou nasládlost se užívá rovněž při pečení a přípravě cukroví.

Krátkozrnná rýže – Tato rýže nazývaná rovněž pudinková, je téměř stejně široká jako dlouhá. Bývá lepkavá, obsahuje spoustu škrobu, zrnka se k sobě po uvaření lepí, a tak se jedná o vhodný druh a k přípravě pudinků.

Mletá rýže neboli rýžová mouka – Je to rýže semletá na jemný prášek. Užívá se k zahušťování a na přípravu koláčů, pudinků a sušenek.

Planá rýže – V podstatě se nejedná o rýži, ale semínka travin, která se pěstují ve Spojených státech a na Dálném východě. Užívá se k přípravě pikantních pokrmů, zvláště do drůbežích a zvěřinových nádivek, a má hnědou až černou barvu.

Rýže arborio a carnaroli – Jsou to příklady italské krátkozrnné rýže, která se užívá k přípravě rizot. Hlavním charakteristickým rysem obou druhů je jejich schopnost vstřebat značné množství tekutiny, aniý by rýže změkla či rozbředla.

Rýže basmati – Dlouhozrnná tenká rýže, která zůstává po uvaření pevná a nelepí se. Basmati má aromatickou, lahodnou chuť a tradičně se užívá v indické kuchyni.

Thajská aromatická rýže – Je to dlouhozrnná voňavá rýže, která se po uvaření lehce lepí. V thajské kuchyni se obvykle podává bez soli a koření

Autor: Ivo Marounek

Další informace o rýži najdete zde: Rýže Rýže, luštěniny a další přílohy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy