REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rýže – její základní dělení

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Není rýže jako rýže! Každý druh je určený k jinému kuchařskému zpracování. Druh rýže, který volíte ke konkrétnímu pokrmu, by měly vést k požadovaným výsledkům; pudinková rýže neudrží zrnka oddělená do sebe a dlouhozrnná basmati nevytvoří vláčnou vlhkou konzistenci, kterou se vyznačuji italská rizota – proto na ně musíme použít rýži arborio nebo carnaroli …


škola vaření - rýže, její dělení a úpravaDruhy rýže

Dlouhozrnná rýže – Zrnka jsou až 5x delší, než jejich šířka, a po uvaření bývají načechraná a nelepí se k sobě. Jsou proto ideální na saláty, ke karí, dušeným pokrmům, kuřecím a masitým chodům.

Hnědá rýže – Jedná se o zrnka rýže, z nichž nebylo odstraněno nic jiného než nejedlá vnější slupka. Protože si zachová otruby, je hnědá rýže z výživného hlediska daleko hodnotnější. Uvařená má oříškovou konzistenci a chuť. Bílá, obroušená či omletá rýže vzniká tím, že se mletím odstraní otruby.

Klihovitá či lepkavá rýže – Tato rýže se běžně užívá v čínské kuchyni. Zrnka se lepí k sobě, a tak je snadné nabírat je tyčinkami nebo prsty. Pro svou nasládlost se užívá rovněž při pečení a přípravě cukroví.

Krátkozrnná rýže – Tato rýže nazývaná rovněž pudinková, je téměř stejně široká jako dlouhá. Bývá lepkavá, obsahuje spoustu škrobu, zrnka se k sobě po uvaření lepí, a tak se jedná o vhodný druh a k přípravě pudinků.

Mletá rýže neboli rýžová mouka – Je to rýže semletá na jemný prášek. Užívá se k zahušťování a na přípravu koláčů, pudinků a sušenek.

Planá rýže – V podstatě se nejedná o rýži, ale semínka travin, která se pěstují ve Spojených státech a na Dálném východě. Užívá se k přípravě pikantních pokrmů, zvláště do drůbežích a zvěřinových nádivek, a má hnědou až černou barvu.

Rýže arborio a carnaroli – Jsou to příklady italské krátkozrnné rýže, která se užívá k přípravě rizot. Hlavním charakteristickým rysem obou druhů je jejich schopnost vstřebat značné množství tekutiny, aniý by rýže změkla či rozbředla.

Rýže basmati – Dlouhozrnná tenká rýže, která zůstává po uvaření pevná a nelepí se. Basmati má aromatickou, lahodnou chuť a tradičně se užívá v indické kuchyni.

Thajská aromatická rýže – Je to dlouhozrnná voňavá rýže, která se po uvaření lehce lepí. V thajské kuchyni se obvykle podává bez soli a koření

Autor: Ivo Marounek

Další informace o rýži najdete zde: Rýže Rýže, luštěniny a další přílohy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Sladké poděkování pro mlsné maminky

S druhou květnovou nedělí každoročně vyvstává otázka, čím našim drahým maminkám vykouzlit úsměv na tváři. Pro ty, kdo ještě nemají vymyšlenou pozornost, přinášíme tip na sladký sušenkový dort ve tvaru M, k jehož přípravě vám stačí jen pár ingrediencí a odhodlání péct s láskou. Přidáte-li na ozdobu bonbony Haribo Berries a pár jedlých třešňových květů, úspěch je zaručen.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy