Červený rybíz je spolehlivě plodící, ale nenápadná rostlina, bílý rybíz je odrůda vyšlechtěná selekcí rostlin s bezbarvými plody a osobitou chutí.
Latinsky: Ribes rubrum
Červený rybíz je spolehlivě plodící, ale nenápadná rostlina, které si sotva všimneme, pokud její větve nejsou obtěžkány lesklými rudými plody.
Nejdříve se pěstovali ve své evropské domovině. Římané ho ovšem ještě neznali a první zmínky o něm máme ze 16. století, kdy na venkově nastal rozkvět zahradnictví.
Opomíjené staré rostliny špatně plodí, ale v dobrých podmínkách a chráněn před ptáky je rybíz velmi produktivní. V USA a většině Evropy není příliš oblíben, zato ve Skandinávii a Rusku je velice populární.
Bílý rybíz je odrůda vyšlechtěná selekcí rostlin s bezbarvými plody a osobitou chutí. Neplodí sice tolik jako červený, ale skýtá zajímavější možnosti kulinárního využití.
Rybíz je pro svou barvu i kyselou chuť v kuchyni neocenitelný. Různým pokrmům a ovocným džemům dodává sytou červenou barvu a svěží kyselost. Lze s ním přichucovat šťávy jiného méně výrazného ovoce a všechna sladkokyselá jídla. Šťáva z bílého rybízu může v případě nouze nahradit citrónovou šťávu a jinak se běžně používá k přípravě lahodných rosolů.
Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew
Zajímavé recepty:
Džem z černého rybízu Cumberlandská omáčka
Marmeláda z červeného rybízu
Rybízová majonéza Rybízový koláč
Průzračný rybízový rosol
…