REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vinná réva

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opadavá, samosprašná liána s plody velkými 2-3 cm. Jsou bílé, černé a červené.


Encyklopedie ovoce: Bobuloviny a ostatní drobné ovoceLatinsky: Vitis vinifera

Tyto pnoucí révy mají hladký, loupavý, hnědý kmínek, velké laločnaté listy a na podzim záplavu hroznů. Květy jsou tak nenápadné, že je zaznamenáme jen vzácně, jsou však bílé a sladce vonní. Na podzim se listy hezky vybarvují: do červena u odrůd s rudými hrozny nebo do žluta u odrůd s hrozny bílými.

Hrozny nás provázejí od biblických dob – již praotec Noe založil vinici. Podle archeologických dokladů znali Staří Egypťané do detailů vinohradnictví a vinařství již v roce 2440 př.

n.

l. Římané rozšířili révu po celé Evropě, dokud v prvním století císař Domicián nezavedl ochranu domácí produkce a nenařídil odstranění révy z Británie, Francie a Španělska. O dvě století později císař Probus znovu víno zavedl a ještě dlouho po zániku Římské říše se vinohrady udržovaly při klášterech. Podnebí se však postupně ochlazovalo a tak v některých oblastech vinohradnictví úplně zaniklo. Někde se tento problém řešil pomocí pěstování hroznů pod sklem a například viktoriánští pěstitelé v 19. století dovedli celoroční pěstování vinné révy ve vyhřívaných sklenících k dokonalosti. Ztrátou levné pracovní síly a ještě levnějšího topiva většina těchto viktoriánských pěstíren zanikla, réva však dosud leckde přežívá u slunných stěn, jejichž skleněný kryt již dávno zmizel.

Do Nového světa bylo víno přivezeno již v roce 1494 a během posledních století se rozšířilo takřka do celého světa. Nyní se většina révy pěstuje na amerických podnožích, především jako prevence proti kořenovému révokazovi rodu Phylloxera.

Kuchyňské použití: Nejlepší jsou kvalitní stolní hrozny. Lehce z nich získáme i šťávu, kterou lze zmrazit pro celoroční užití. Poskytují dobrou zavařeninu a jakýkoliv přebytek lze zužitkovat na víno.

 

Jiné révy (Vitis species)

Je až několik stovek druhů rodu Vitis. Většinou jsou to ozdobné popínavé révy. Tyto druhy vína jsou však pěstovány pro svou schopnost rychle zakrýt nevzhledná zákoutí a pro pro pororuhodné podzimní barvy svých listů. Jejich plody jsou pokládány spíše za nadbytečný doplněk, poskytují však různé a vzrušující vůně.

I když pro komerční účely a pro výrobu vína jsou takřka výlučně používány různé odrůdy Vitis vinifera, po světě se nesčetné plody dalších druhů rodu Vitis konzumují od nepaměti.

Většina plodů rodu Vitis je příliš drobná s množstvím semen nebo trpká, než aby se daly jíst čerstvé. Nejlepší jsou ve formě šťávy nebo rosolů. Většinou se nehodí na přípravu vína.

 

Stolní odrůdy pěstované ve skleníku

I když většina stolních odrůd se pěstuje v teplých oblastech, nejlepší chuť, velikost i šťavnatost mají hrozny získané ve sklenících chladnějších oblastí. Vybrané odrůdy tu mají větší plody a jemnější slupku než venkovní odrůdy. Ty jsou sice odolné, ale protože závisí na ochraně a teple, aby dozrály včas, s vyjímkou příznivých let neposkytují potřebnou úrodu.

Pěstování révy ve sklenících bylo dovedeno k dokonalosti ve viktoriánském období. Nyní, kdy jsou skleníky a plastikové tunely dostupné většině zahrádkářů, jsou skleníkové odrůdy opět velmi oblíbené.

Skleníkové odrůdy jsou nejvhodnější k přímé konzumaci nebo k zamrazení. Na výrobu vína je používáme v kombinaci s venkovními odrůdami, které mají nižší cukernatost a jsou kyselejší.

Nejznámější kultivary odrůd pěstovaných ve skleníku: Muscat Hamburg, Black Hamburg, Buckland Sveetwater, Chasselas Doré …

 

Vinná réva – odrůdy do volné půdy

Plody jsou stejně sladké, či sladší, než stolní odrůdy. Byly šlechtěny spíše k produkci množství malých hroznů než pro velké boule, což odpovídá přirozeným vlastnostem révy. Plody jsou ovšem stejně tak chutné, i když menší, a když nechcete přímo víno, jejich šťáva je stejně cenná. Jsou odolnější, než stolní odrůdy, a mnoho kultivarů se pěstuje ve velkém.

Ačkoli réva se pěstuje především ve Středozemí a místech s podobným klimatem, vinice byly a jsou úspěšné také v mnohých chladnějších oblastech. Tyto odrůdy poskytují většinou bílé plody, i když noví kříženci plodí stejně tak hrozny červené.

Šťáva z vinné révy pěstované ve volné půdě je jedním z nejlahodnějších nápojů. Může být po celý rok k dispozici zmrazená a lze ji použít jako sladidlo. Nejdůležitější a také nejvyužívanější je však tato réva pro výrobu vína.

Nejznámější kultivary odrůd pěstovaných ve volné půdě: Cabernet, Chardonnay (Pinot Blanck), Pinot Noir, Riesling, Mueller Thurgau (Riesling Sylvaner) …

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy