REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vinná réva

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opadavá, samosprašná liána s plody velkými 2-3 cm. Jsou bílé, černé a červené.


Encyklopedie ovoce: Bobuloviny a ostatní drobné ovoceLatinsky: Vitis vinifera

Tyto pnoucí révy mají hladký, loupavý, hnědý kmínek, velké laločnaté listy a na podzim záplavu hroznů. Květy jsou tak nenápadné, že je zaznamenáme jen vzácně, jsou však bílé a sladce vonní. Na podzim se listy hezky vybarvují: do červena u odrůd s rudými hrozny nebo do žluta u odrůd s hrozny bílými.

Hrozny nás provázejí od biblických dob – již praotec Noe založil vinici. Podle archeologických dokladů znali Staří Egypťané do detailů vinohradnictví a vinařství již v roce 2440 př.

n.

l. Římané rozšířili révu po celé Evropě, dokud v prvním století císař Domicián nezavedl ochranu domácí produkce a nenařídil odstranění révy z Británie, Francie a Španělska. O dvě století později císař Probus znovu víno zavedl a ještě dlouho po zániku Římské říše se vinohrady udržovaly při klášterech. Podnebí se však postupně ochlazovalo a tak v některých oblastech vinohradnictví úplně zaniklo. Někde se tento problém řešil pomocí pěstování hroznů pod sklem a například viktoriánští pěstitelé v 19. století dovedli celoroční pěstování vinné révy ve vyhřívaných sklenících k dokonalosti. Ztrátou levné pracovní síly a ještě levnějšího topiva většina těchto viktoriánských pěstíren zanikla, réva však dosud leckde přežívá u slunných stěn, jejichž skleněný kryt již dávno zmizel.

Do Nového světa bylo víno přivezeno již v roce 1494 a během posledních století se rozšířilo takřka do celého světa. Nyní se většina révy pěstuje na amerických podnožích, především jako prevence proti kořenovému révokazovi rodu Phylloxera.

Kuchyňské použití: Nejlepší jsou kvalitní stolní hrozny. Lehce z nich získáme i šťávu, kterou lze zmrazit pro celoroční užití. Poskytují dobrou zavařeninu a jakýkoliv přebytek lze zužitkovat na víno.

 

Jiné révy (Vitis species)

Je až několik stovek druhů rodu Vitis. Většinou jsou to ozdobné popínavé révy. Tyto druhy vína jsou však pěstovány pro svou schopnost rychle zakrýt nevzhledná zákoutí a pro pro pororuhodné podzimní barvy svých listů. Jejich plody jsou pokládány spíše za nadbytečný doplněk, poskytují však různé a vzrušující vůně.

I když pro komerční účely a pro výrobu vína jsou takřka výlučně používány různé odrůdy Vitis vinifera, po světě se nesčetné plody dalších druhů rodu Vitis konzumují od nepaměti.

Většina plodů rodu Vitis je příliš drobná s množstvím semen nebo trpká, než aby se daly jíst čerstvé. Nejlepší jsou ve formě šťávy nebo rosolů. Většinou se nehodí na přípravu vína.

 

Stolní odrůdy pěstované ve skleníku

I když většina stolních odrůd se pěstuje v teplých oblastech, nejlepší chuť, velikost i šťavnatost mají hrozny získané ve sklenících chladnějších oblastí. Vybrané odrůdy tu mají větší plody a jemnější slupku než venkovní odrůdy. Ty jsou sice odolné, ale protože závisí na ochraně a teple, aby dozrály včas, s vyjímkou příznivých let neposkytují potřebnou úrodu.

Pěstování révy ve sklenících bylo dovedeno k dokonalosti ve viktoriánském období. Nyní, kdy jsou skleníky a plastikové tunely dostupné většině zahrádkářů, jsou skleníkové odrůdy opět velmi oblíbené.

Skleníkové odrůdy jsou nejvhodnější k přímé konzumaci nebo k zamrazení. Na výrobu vína je používáme v kombinaci s venkovními odrůdami, které mají nižší cukernatost a jsou kyselejší.

Nejznámější kultivary odrůd pěstovaných ve skleníku: Muscat Hamburg, Black Hamburg, Buckland Sveetwater, Chasselas Doré …

 

Vinná réva – odrůdy do volné půdy

Plody jsou stejně sladké, či sladší, než stolní odrůdy. Byly šlechtěny spíše k produkci množství malých hroznů než pro velké boule, což odpovídá přirozeným vlastnostem révy. Plody jsou ovšem stejně tak chutné, i když menší, a když nechcete přímo víno, jejich šťáva je stejně cenná. Jsou odolnější, než stolní odrůdy, a mnoho kultivarů se pěstuje ve velkém.

Ačkoli réva se pěstuje především ve Středozemí a místech s podobným klimatem, vinice byly a jsou úspěšné také v mnohých chladnějších oblastech. Tyto odrůdy poskytují většinou bílé plody, i když noví kříženci plodí stejně tak hrozny červené.

Šťáva z vinné révy pěstované ve volné půdě je jedním z nejlahodnějších nápojů. Může být po celý rok k dispozici zmrazená a lze ji použít jako sladidlo. Nejdůležitější a také nejvyužívanější je však tato réva pro výrobu vína.

Nejznámější kultivary odrůd pěstovaných ve volné půdě: Cabernet, Chardonnay (Pinot Blanck), Pinot Noir, Riesling, Mueller Thurgau (Riesling Sylvaner) …

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Výtečná příloha s ještě širším využitím. Dopřejte si zelí, jak ho neznáte!

Zelí patří mezi nepostradatelné ingredience české kuchyně. Kromě toho, že bývá součástí tradičních pokrmů, jako je vepřové s knedlíkem, pečená kachna nebo oblíbená zelňačka, je doslova vitamínovou bombou. A proto by ve vašich podzimních receptech rozhodně nemělo chybět. Vyzkoušejte jeho přednosti v neotřelých receptech. Doporučujeme například zeleninové závitky se zelím, v kombinaci s pečeným kuřetem nebo si můžete připravit výtečnou polévku z červeného zelí. Uvidíte, že si určitě pochutnáte!

číst dále ...

Chystáte se na vinobraní? Fakta, co byste měli znát

Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překročte hranice běžného pečení, vyzkoušejte nevšední mouky a pečte díky nim s minimem lepku

Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy