REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zahradní hybridní ostružiny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Popínavý keř, opadavý, většinou samosprašný. Má plody velké 6×2 cm které obsahují vitamín C.


Hybridy rodu Rubus

Loganovy ostružiny se vzrůstem podobají ostružinám, ale jejich plody vypadají jako maliny – jsou oválné a červené. V syrovém stavu jsou kyselejší a po uvaření mají dobrou chuť. Plody Boysenových ostružin jsou sladší, spíše podobné ostružinám, větší a tmavější. Dají se jíst syrové např. se šlehačkou a připravují se z nich vynikající džemy. Tayovy ostružiny jsou větší a sladší než všechny ostatní a mají aromatickou chuť. Dozrávající plody těchto hybridů mají temně rudou barvu a jsou až třikrát větší než plody malin či ostružin. Medana Tayberry vznikla ve Skotském šlechtitelském ústavu křížením oregonského ostružníku Aurora s tetraploidním maliníkem. Má vynikající plody a rozhodně je zdaleka nejlepším hybridem.

 

 

Kuchyňské použití: Plody mají nejlepší chuť při plné zralosti a jelikož nejsou příliš kyselé, často se k nim při zpracování přídává šťáva z červeného rybízu. Odrůdy s obtížněji odstranitelnou stopkou je nejlepší před vlastním zpracováním odšťavnit. Z plodů připravujeme vynikající džemy, rosoly, ale i dorty a koláče. Šťáva je vhodná pro přímou konzumaci jako džus a lze z ní připravit i skvělé sorbety.

 

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy