REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ostružiny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Popínavý keř opadavý, samosprašný. Má plody o velikosti až 2 cm, čerené, peckovité. Obsahují větší množství vitamínu C.


Encyklopedie ovoce: Bobuloviny a ostatní drobné ovoceDruhy rodu Rubus

U ostružníku jsou typické jeho dlouhé výhony s množstvím trnů. Při sběru ostružin v přírodě nejvíce oceníme značnou variabilní chuť plodů, která se liší keř od keře. V přírodě roste nejen mnoho druhů, ale i jejich kříženci.

Často byly kříženy záměrně, ale i nechtěně, mezi sebou, a nakonec i se zplanělými zahradními odrůdami. V oblastech lidského osídlení, kde se ostružiny sbírají, se jedná téměř vždy o hybridy, které se navzájem výrazně odlišují.

Známým a kvalitním druhem lesního ostužníku je ostružník jilmolistý (Rubus ulmifolius) se silnými tmavými výhonky a pětičetnými listy. Tento druh není samosprašný. Jeho vyšlechtěná forma se pěstuje pro ozdobné růžové květy. Dalším zajímavým druhem je ostružník sivý či ježiník (Rubus caesius) s trojčetnými listy na dlouhých, tenkých a plazivých výhonech, podobných liánám, které tvoří husté koberce. Plody má menší s méně peckovičkami, dozrávají dříve, na začátku léta, než jiné ostružiny.

Ostružiny jsou významnou podzimní plodinou už od pradávna. Ve starém Řecku byly známy spíše pro léčivý účinek svých listů, než pro své plody. Šlechtit se začaly až poměrně nedávno. K prvním odůdám patří například Bedford Gigant a John Innes. Pěstitelům se podařilo vypěstovat odrůdy beztrnné a velkoplodé, které ale nemají tak výraznou chuť. Proto také mnozí lidé dávají přednost sběru plodů v lesích před šlechtěnými odrůdami.

Syrové plody jsou často velice kyselé, ale po tepelné úpravě získají skvělou chuť a jsou také stravitelnější. Zpracovávají se na výborné džemy, ale jelikož mají spoustu semínek, častěji se z nich připravují rosoly. Do ostružinových pokrmů, zejména džemů a rosolů, se často přidávají jablka pro lepší konzistenci, ale i pro lahodnou chuť, která touto kombinací vznikne. Z ostružin se tradičně připravuje i víno, nebo se přidávají, pro dodání chuti a barvy, do vín z jiného ovoce a hroznů, jak je tomu například u vína Red Muscat z Toulonu.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Hřib horský

Tento hřib roste opravdu velmi vzácně od července až do září a to ve vyšších polohách pod smrky a jedlemi. V Červeném seznamu uveden jako ohrožený druh, jeho nálezy by se měly dokladovat a evidovat.

číst dále ...

Který olivový olej je vhodný na vaření a který je nejzdravější? Poznejte jeho druhy

Olivový olej dovoluje ostatním ingrediencím vyniknout a přináší do hotového jídla vlastní osobnost. Který z nich si ale vybrat? Dá se s extra virgin vařit nebo je jen do salátu? A co jsou to pokrutiny?

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Tonka – fermentovaná semena tropického stromu

V tonce se dokonale prolíná chuť vanilky, mandlí a rumu. Fermentovaná semena tropického stromu, která vypadají jako černé fazole s vrásčitou slupkou, dokážou skvěle nahradit vanilku.

číst dále ...

Velikonoční pokrmy napárované s našimi víny

Během největších křesťanských svátků se nemusíme bát dát si sklenku vína. Vždyť přece jedním ze zázraků samotného Ježíše Krista bylo, že na svatbě v Káni Galilejské proměnil vodu ve víno. Jaké tedy zvolit k vejcím, mazanci či jehněčímu? O své tipy se s námi podělí národní sommelierka Klára Kollárová, která doporučuje sáhnout po vínech zrozených na moravských a českých vinicích.

číst dále ...

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy