REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ostružiny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Popínavý keř opadavý, samosprašný. Má plody o velikosti až 2 cm, čerené, peckovité. Obsahují větší množství vitamínu C.


Encyklopedie ovoce: Bobuloviny a ostatní drobné ovoceDruhy rodu Rubus

U ostružníku jsou typické jeho dlouhé výhony s množstvím trnů. Při sběru ostružin v přírodě nejvíce oceníme značnou variabilní chuť plodů, která se liší keř od keře. V přírodě roste nejen mnoho druhů, ale i jejich kříženci.

Často byly kříženy záměrně, ale i nechtěně, mezi sebou, a nakonec i se zplanělými zahradními odrůdami. V oblastech lidského osídlení, kde se ostružiny sbírají, se jedná téměř vždy o hybridy, které se navzájem výrazně odlišují.

Známým a kvalitním druhem lesního ostužníku je ostružník jilmolistý (Rubus ulmifolius) se silnými tmavými výhonky a pětičetnými listy. Tento druh není samosprašný. Jeho vyšlechtěná forma se pěstuje pro ozdobné růžové květy. Dalším zajímavým druhem je ostružník sivý či ježiník (Rubus caesius) s trojčetnými listy na dlouhých, tenkých a plazivých výhonech, podobných liánám, které tvoří husté koberce. Plody má menší s méně peckovičkami, dozrávají dříve, na začátku léta, než jiné ostružiny.

Ostružiny jsou významnou podzimní plodinou už od pradávna. Ve starém Řecku byly známy spíše pro léčivý účinek svých listů, než pro své plody. Šlechtit se začaly až poměrně nedávno. K prvním odůdám patří například Bedford Gigant a John Innes. Pěstitelům se podařilo vypěstovat odrůdy beztrnné a velkoplodé, které ale nemají tak výraznou chuť. Proto také mnozí lidé dávají přednost sběru plodů v lesích před šlechtěnými odrůdami.

Syrové plody jsou často velice kyselé, ale po tepelné úpravě získají skvělou chuť a jsou také stravitelnější. Zpracovávají se na výborné džemy, ale jelikož mají spoustu semínek, častěji se z nich připravují rosoly. Do ostružinových pokrmů, zejména džemů a rosolů, se často přidávají jablka pro lepší konzistenci, ale i pro lahodnou chuť, která touto kombinací vznikne. Z ostružin se tradičně připravuje i víno, nebo se přidávají, pro dodání chuti a barvy, do vín z jiného ovoce a hroznů, jak je tomu například u vína Red Muscat z Toulonu.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy