REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Maliny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opadavý, samosprašný, popínavý keř s plody o velikosti až 2,5 cm, které jsou zašpičatělé, červené, žluté, černé. Obsahují větší množství vitamínu C, riboflavin a niacin.


Encyklopedie ovoce: Bobuloviny a ostatní drobné ovoceLatinsky: Rubus idaeus

Maliny jsou velmi chutné, ale na rozdíl od jahod se velice rychle kazí. Přestože je je jejich pěstování velice snadné, nejsou jako zahradní plodina kupodivu příliš rozšířené.

Plody maliníku se často liší velikostí, ale barvu mají většinou červenou, i když se vyskytují i odrůdy s plody žluté a fialové barvy. U kvalitních odrůd se dají plody snadno oddělit, u méně šlechtěných je sběr obtížnější a často je nechtěně rozmačkáme, protože jsou velmi měkké.

Mladé výhonky jsou obvykle zelené a postupně mění barvu na červenou až hnědou. Doshují délky 1-3 m a jsou často chlupaté, někdy i trnité. Výhonky, které rostou z odnožujícího kořenového systému, zpravidla po roce plodí a další rok odumírají. Kořenový systém se rozrůstá nepřetržitě, ale často bývá napadán virovými infekcemi. Květy jsou drobné, převážně bílé, uprostřed s viditelným zárodkem budoucího plodu. Zatímco květy obvykle nevoní, listy jsou aromatické. Nejlepším příkladem může být divoký severoamerický ostružník vonný (Rubus odorata), jehož listy a stonky mají výraznou pryskyřičnou vůni, zatímco růžovo-fialové květy jsou naprosto bez vůně.

Maliník obecný (R. idaeus) přirozený druh vyššch oblastí Evropy a Asie, roste na krajích lesa a všude tam, kde je kyselejší půda. Ve Skandinávii se vyskytuje planě ještě kolem 70. rovnoběžky a tradičně se zde také pěstuje.

Kuchyňské použití: Z malin připravujeme výborné šťávy, rosoly, nápoje a sorbety. Pro získání kyselejší chuti se míchají s červeným rybízem. Malinové víno je lahodné a krásně zbarvené. Maliny můžeme i zmrazit, značně pak ale změknou. Listy i plody maliníku se dříve užívaly jako lék a tradičně se používají pro přípravu čaje.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty z malin:

Malinový likér Krémová polévka malinová Malinový kompot Malinová poleva

Džem z malin Malinové koláčky Maliny ve vlastní šťávě Malinový sorbet ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy