REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Maliny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opadavý, samosprašný, popínavý keř s plody o velikosti až 2,5 cm, které jsou zašpičatělé, červené, žluté, černé. Obsahují větší množství vitamínu C, riboflavin a niacin.


Encyklopedie ovoce: Bobuloviny a ostatní drobné ovoceLatinsky: Rubus idaeus

Maliny jsou velmi chutné, ale na rozdíl od jahod se velice rychle kazí. Přestože je je jejich pěstování velice snadné, nejsou jako zahradní plodina kupodivu příliš rozšířené.

Plody maliníku se často liší velikostí, ale barvu mají většinou červenou, i když se vyskytují i odrůdy s plody žluté a fialové barvy. U kvalitních odrůd se dají plody snadno oddělit, u méně šlechtěných je sběr obtížnější a často je nechtěně rozmačkáme, protože jsou velmi měkké.

Mladé výhonky jsou obvykle zelené a postupně mění barvu na červenou až hnědou. Doshují délky 1-3 m a jsou často chlupaté, někdy i trnité. Výhonky, které rostou z odnožujícího kořenového systému, zpravidla po roce plodí a další rok odumírají. Kořenový systém se rozrůstá nepřetržitě, ale často bývá napadán virovými infekcemi. Květy jsou drobné, převážně bílé, uprostřed s viditelným zárodkem budoucího plodu. Zatímco květy obvykle nevoní, listy jsou aromatické. Nejlepším příkladem může být divoký severoamerický ostružník vonný (Rubus odorata), jehož listy a stonky mají výraznou pryskyřičnou vůni, zatímco růžovo-fialové květy jsou naprosto bez vůně.

Maliník obecný (R. idaeus) přirozený druh vyššch oblastí Evropy a Asie, roste na krajích lesa a všude tam, kde je kyselejší půda. Ve Skandinávii se vyskytuje planě ještě kolem 70. rovnoběžky a tradičně se zde také pěstuje.

Kuchyňské použití: Z malin připravujeme výborné šťávy, rosoly, nápoje a sorbety. Pro získání kyselejší chuti se míchají s červeným rybízem. Malinové víno je lahodné a krásně zbarvené. Maliny můžeme i zmrazit, značně pak ale změknou. Listy i plody maliníku se dříve užívaly jako lék a tradičně se používají pro přípravu čaje.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty z malin:

Malinový likér Krémová polévka malinová Malinový kompot Malinová poleva

Džem z malin Malinové koláčky Maliny ve vlastní šťávě Malinový sorbet ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Vánoční dobroty s jogurtem: Zkuste netradiční verzi perníčků i odlehčený bramborový salát

S příchodem adventu ve většině českých domácností odstartovalo pečení prvního cukroví. Vyčlenili jste si letos i prostor na nějaké nové druhy? Zkuste třeba naše tipy na cukroví s netradiční ingrediencí: bílým jogurtem. Ten následně zužitkujete i při přípravě štědrovečerního menu – vyměňte jej třeba za hutnou majonézu a odlehčete si bramborový salát.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

Nezdržujte se na home office s přípravou jídla! Vyzkoušejte 6 rychlých menu do 30 minut!

Epidemie koronaviru a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace… To vše nás letos donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Vaření však nemusí být „časožrout“. Máme pro vás nápady na rychlé recepty na kompletní menu, které zabere jen chvilku a celá rodina se bude olizovat až za ušima… 

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy