REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Maliny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opadavý, samosprašný, popínavý keř s plody o velikosti až 2,5 cm, které jsou zašpičatělé, červené, žluté, černé. Obsahují větší množství vitamínu C, riboflavin a niacin.


Encyklopedie ovoce: Bobuloviny a ostatní drobné ovoceLatinsky: Rubus idaeus

Maliny jsou velmi chutné, ale na rozdíl od jahod se velice rychle kazí. Přestože je je jejich pěstování velice snadné, nejsou jako zahradní plodina kupodivu příliš rozšířené.

Plody maliníku se často liší velikostí, ale barvu mají většinou červenou, i když se vyskytují i odrůdy s plody žluté a fialové barvy. U kvalitních odrůd se dají plody snadno oddělit, u méně šlechtěných je sběr obtížnější a často je nechtěně rozmačkáme, protože jsou velmi měkké.

Mladé výhonky jsou obvykle zelené a postupně mění barvu na červenou až hnědou. Doshují délky 1-3 m a jsou často chlupaté, někdy i trnité. Výhonky, které rostou z odnožujícího kořenového systému, zpravidla po roce plodí a další rok odumírají. Kořenový systém se rozrůstá nepřetržitě, ale často bývá napadán virovými infekcemi. Květy jsou drobné, převážně bílé, uprostřed s viditelným zárodkem budoucího plodu. Zatímco květy obvykle nevoní, listy jsou aromatické. Nejlepším příkladem může být divoký severoamerický ostružník vonný (Rubus odorata), jehož listy a stonky mají výraznou pryskyřičnou vůni, zatímco růžovo-fialové květy jsou naprosto bez vůně.

Maliník obecný (R. idaeus) přirozený druh vyššch oblastí Evropy a Asie, roste na krajích lesa a všude tam, kde je kyselejší půda. Ve Skandinávii se vyskytuje planě ještě kolem 70. rovnoběžky a tradičně se zde také pěstuje.

Kuchyňské použití: Z malin připravujeme výborné šťávy, rosoly, nápoje a sorbety. Pro získání kyselejší chuti se míchají s červeným rybízem. Malinové víno je lahodné a krásně zbarvené. Maliny můžeme i zmrazit, značně pak ale změknou. Listy i plody maliníku se dříve užívaly jako lék a tradičně se používají pro přípravu čaje.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty z malin:

Malinový likér Krémová polévka malinová Malinový kompot Malinová poleva

Džem z malin Malinové koláčky Maliny ve vlastní šťávě Malinový sorbet ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy