REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slezský grog (vařonka)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento grog se připravuje z vodky nebo třešňovice, cukru, medu a citrónu.


Ingredience:
Na 5 porcí:
1/4 lvodky nebo třešňovice
3/4 lvody
1/4 kgpískového cukru
3 kshřebíčku
1 kscitrón
4 lžícemedu

Postup:

1. Pískový cukr nasypeme na pánev, pokapeme nepatrně vodou, postavíme na oheň a za stálého míchání vařečkou necháme cukr tak dlouho na ohni, až se rozpustí a začne světle hnědnout (toto je tzv. karamelový cukr)2. Do tohoto vařícího cukrového roztoku přilijeme opatrně vodu (nelekněte se, tekutina prudce zasyčí!) a za občasného míchání vaříme tak dlouho, až se karamelový cukr rozvaří
3. Přidáme med, hřebíček a vaříme další 2-3 minuty
4. Horký nápoj nalijeme přes sítko do předem zahřátých sklenic
5. Dolijeme vodkou nebo třešňovicí a jednotlivé sklenice zdobíme plátkem citrónu
6. Ihned podáváme se lžičkou.

Doporučení:

– Chuť si můžeme zpestřit přidáním ovocného sirupu.

Poznámka:

– Grog je nápoj silnější než punč a připravuje se hlavně z horké vody a některé lihoviny (araku, rumu, whisky, koňaku) a cukru nebo medu. Další ingredience používáme např.: čaj, citrusové šťávy, hřebíček nebo skořici…

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy