Sladký sirup z bobulí černého rybízu.
Ingredience:
2 kg | červeného rybízu |
voda podle potřeby | |
kyselina citronová | |
cukr |
Postup:
1. Rybíz omyjeme, bobule obereme a v hrnci rozmačkáme nebo pomeleme mlýnkem
2. Zalijeme vodou tak, aby byl rozmačkaný rybíz ponořený pod vodou a necháme v chladu 1 den nebo alespoň přes noc 3. Rybíz přefiltrujeme a vymačkáme přes síto vyložené plátnem
4. Šťávu odměříme, na 1 litr šťávy připadá 1,2 kg cukru a 1 lžíce kyseliny citronové
5. Rybízovou šťávu lehce zahřejeme a promícháváme s cukrem, dokud se nerozpustí, pak přidáme kyselinu citronovou a sirup přilijeme do skleněných uzavíratelných lahví, uchováváme v chladu.
Stejným způsobem si můžeme připravit i šťávu z červeného rybízu, malin nebo višní.