V troubě upečené ovoce spolu s cukrem, skořicí, rozinkami a kořením, přelité do zavařovacích skleniček, servírované přelité horkou vodou.
Ingredience:
3 kg | ovoce (jabka, hrušky, třešně, maliny, rybíz ...) |
750 g | krystalového cukru |
50 ml | rumu |
1 sáček | rozinek |
3-4 lžičky | mleté skořice |
zavařovací sklenice s uzávěrem |
Postup:
1. Očištěné, opláchnuté ovoce zbavíme jadřinců, stopek a nakrájíme na drobnější kousky, dáme na plech
2. Přisypeme rozinky, polijeme rumem a posypeme cukrem a skořicí, vše promícháme
3. Pečeme v troubě vyhřáté na 170-180 °C tak 2 hodiny, občas směs na plechu promícháme
4. Po upečení, ještě horké, dáváme do skleniček, které důkladně zavíčkujeme a necháme vychladnout dnem vzhůru
5. Čaj servírujeme tak, že do hrnečku dáme 2 až 3 lžičky pečeného čaje a zalijeme horkou vodou, necháme vyluhovat a pak ihned podáváme, necedíme!