Přepůlené, dobře očištěné citrony obalené v krupicovém cukru, grilované na roštu grilu, šťáva z nich pak smíchaná s medovým sirupem navoněným větvičkami rozmarýnu. Citronáda nakonec dolitá vodou, podávaná dobře vychlazená s kostkami ledu.
Ingredience:
170 g | cukru krupice (120 g na sirup + 50 g na citrony) |
8-10 ks | větviček tymiánu |
8 ks | citronů |
5-6 lžic | medu |
250 ml | pitné vody na sirup |
1 l | pitné vody na dolití |
kostky ledu | |
džbán, či karafa na limonády nebo jiná vhodná skleněná nádoba |
Postup:
- Do vhodného hrnce nalijeme vodu, přidáme med a 120 g krupicového cukru přivedeme vodu k varu, mícháme, necháme cukr rozpustit, pak medový sirup sundáme ze zdroje tepla, přihodíme větvičky tymiánu a necháme úplně vychladnout.
- Důkladně omyté citrony přepůlíme, řeznou stranu obalíme v krupicovém cukru a na roštu grilu necháme cukr zkaramelizovat.
- Citrony necháme vychladnout, pak z nich vymačkáme šťávu do karafy.
- Z medového sirupu odstraníme větvičky tymiánu, nalijeme ho do džbánu k citronové šťávě. Dolijeme 1 litrem studené vody a necháme ještě v lednici vychladit.
- Podáváme s kostkami ledu a kolečky citronu, případně i s brčkem, jednotlivé sklenice můžeme, kromě citronu, ozdobit snítky tymiánu.