REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí burčák z bílého vína

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V domácích podmínkách vyrobený skvělý burčák bez kvasinek, syřidla a dalších přísad … po kvašení v místnosti o teplotě 15 – 25 °C vznikne ten úžasný mok.


Ingredience:
hrozny bílého vína
dubový sud či skleněný demižon, petláhve se silnější stěnou
100 litrů vylisované šťávy 6 kg cukru
místnosti s teplotou od 15 - 25 °C
lis na hrozny

Postup:

1. Hrozny necháme 1 den odležet, mírně je rozmačkáme, aby pustily šťávu
2. Hrozny vylisujeme, důkladně, musíme je úplně zbavit veškeré šťávy
3. U vylisované šťávy je zapotřebí upravit cukernatost, v průměru se do hroznové šťávy přidává cca 6 kg cukru na 100 litrů
4. Po doslazení vylisovanou šťávu řádně rozmícháme, pak ji přelijeme do vhodné nádoby, nejlepší je dubový sud nebo skleněný demižon, nádoba musí zůstat volná tak do jedné 1/3, aby měl mok kde kvasit
5. Jen zaklopenou, ale ne úplně zavřenou nádobu necháme v místnosti o teplotě mezi 15 – 25 °C
6. Burčák necháme kvasit cca 8 – 15 dní, záleží na teplotě okolí
7. Hotový burčák konzumujeme, přebytečný stočíme do lahví, opět láhve neplníme až po okraj, burčák stále pracuje!

Doporučení:

Druhák: Šetřílci, kteří vše vypili a nemají co konzumovat, si mohou připravit tzv „Druhák“, jednoduše se zalijí vylisované hrozny z předchozí várky vodou a dodá se cukr. Za pár dnů je další várka, ne tak kvalitní, ale pořád pitelná.Jak to celé urychlit?Koupíte si v obchodě vinné kvasinky, které rozmícháte v troše šťávy spolu s cukrem a nalijete do demižónu. Burčák vznikne do 36 hodin.

Poznámka:

Nemáme-li lis na víno: Použijeme čistou záclonu, vložíme ji do hrnce, nasypeme rozdrcené kuličky vína, vyčnívající konce záclony stáhneme k sobě a ždímáme a mačkáme, co to jde. A proč taková práce, když existují elektrické odšťavňovače nebo mlýnky na ovoce? Protože tyto přístroje rozdrtí i pecičky a burčák by byl nahořklý …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy