REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dezertní víno z šípků

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ovocná vína.


Ingredience:
Na 5 l vína:
1,7 kgčerstvých šípků
nebo plece bez kosti
700 gsušených šípků
600 gcukru po vykvašení
11 gcukru krupice
5 gkyseliny citronové
4,5 lvody
kvasinky Malaga nebo Champagne

Postup:

. Vyzrálé šípky dobře opereme, okvětí a stopky nemusíme ořezávat
2. Zalijeme horkou vodou a necháme vyluhovat
3. Na kvašení použijeme asi o třetinu větší nádobu, než je obsah šípků
4. Přidáme citronovou kyselinu
5. Jakmile aspoň polovina šípků klesne na dno, víno je vykvašené
6. Nálev můžeme zkvašovat ještě podruhé a potřetí, přidáme však kromě cukru ještě živnou sůl a to 2g na 5l vína
7. Přidáme ještě 60dkg cukru
8. Víno stáčíme do níže postavených lahví hadičkou, která nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale cca 3cm nade dnem (aby nenasála kal ze dna). Sklenice plníme až nahoru, aby i zátka byla vínem smáčena
9. Zátky vsuneme jen volně, nebo dáme jen vatové špunty, neboť víno nám bude ještě dokvašovat. Na láhve dohlížíme, aby byly plné
10. Usadí-li se u dna vína ještě kal, znovu víno přetočíme nebo čistíme gaminem a želatinou. Na 10 l vína stačí 0,3 až 0,5g taninu a 0,6 až 1g želatiny. Želatinu rozpustíme v teplé vodě a v jiné nádobě rozpustíme tanin. Po důkladné promíchání přidáme do vína nejdříve tanin , dobře zamícháme, pak vlijeme želatinu a opět promícháme. Po zčištění víno znovu přetočíme
11. Teprve, když je víno úplně čisté, láhve pevně zátkujeme a ukládáme ležmo, aby zátka byla vínem smáčena
12. Zátky mají být nepoužití, málo pórovité a dlouhé. Před upotřebení zátky několik hodin namáčíme ve vodě 70°C teplé a z této vody zátku po zátce vyjímáme , vsuneme do zátkovačky a zarazíme do hrdla láhve
13. Uložené láhve by měli být uskladněny při teplotě do 14°C.

Doporučení:

– Výborně zkvašuje, má krásnou barvu a výbornou chuť.

Poznámka:

Více: Více: Výroba ovocných vín.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy