Základní recept na cukrový sirup používaný při výrobě mnoha druhů nápojů.
Ingredience:
Rozpis na cca 0,5 l tekutiny: | |
3/8 l | studené vody |
500 g | krystalového cukru |
Postup:
1. Do dokonale čistého hrnce nasypeme cukr, přilijeme vodu a rozpustíme ho
2. Pak nádobu s vodou postavíme na slabý oheň a za občasného míchání vařečkou pomalu přivedeme do varu
3. Vařící tekutinu postříkáme trochou vody a pěnu, jež se tvoří na povrchu, odstraňujeme
4. Cukr povaříme 5-6 minut
5. Takto upravený sirup přes plátýnko prolijeme do skleněné nebo porcelánové nádoby a necháme ho vychladnout
6. Vychladlý cukrový sirup buď hned použijeme, anebo jej nalijeme do lahví, zazátkujeme a uchováme pro další upotřebení.
Chceme-li mít sirup hustší, vaříme jej o 5 minut déle, musí se však hned použít, jinak zkrystalizuje!