REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Černé pivo ze sladové kávy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Domácí výroba piva.


Ingredience:
500 gsladové kávy
400 gcukru
10 gchmele
10 gpivovarských kvasinek
10 lvody

Postup:

1. Vodu se sladovou kávou vaříme 1 hodinu, poté přidáme chmel, cukr a vaříme další 2 hodiny 2. Do vychladlého roztoku přidáme kvasinky a necháme půl dne na teplém místě zkvasit
3. Roztok scedíme přes řídkou tkaninu a stáčíme do lahví, necháme několik dní na chladném místě uzrát.

Poznámka:

Druhy piva:- podle zabarvení: světlé, černé- podle druhu kvašení: svrchně, spodně, spontánně kvašená piva1. lehké: ječné, s extraktem původní mladiny do 7 hmotnostních %2. výčepní: hlavně ječné, s extraktem původní mladiny od 8 do 10 hmotnostních % 3. ležák: převážně z ječných sladů, s extraktem původní mladiny od 11 do 12 hmotnostních %4. speciální: převážně z ječných sladů, s extraktem původní mladiny od 13 hmotnostních % a víc5. porter: tmavé pivo převážně z ječných sladů, s extraktem původní mladiny od 18 hmotnostních % a víc6. pšeničné: podíl extraktu z pšeničného sladu vyšší než 1/3 celkové hmotnosti7. kvasnicové: dodatečné přidání rozkvašené mladiny do stáčeného piva8. ochucené: přidání aromatických látek9. dále se sníženým obsahem alkoholu, cukru…České dělení dle EPM (extrakt původní mladiny v %): lehké pivo do 7,99°výčepní pivo 8,00°-11,99° ležák 11,00°-12,99° speciál 13,00° a více Pikantní však je, že pro kategorii LEŽÁK naše normy minimální dobu ležení NEPŘEDEPISUJÍ (dříve to bylo min. 30 dní) !!!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy