Za slunného dne natrhané květy černého bezu, luhované, výluh dochucený cukrem a kyselinou citronovou. Tato šťáva je velice dobrá, používáme k uhasení žízně jako klasický sirup, který ředíme vodou.
Ingredience:
40 ks | trsů květů černého bezu |
4 l | převařené vody |
4 kg | cukru krystal |
100 g | kyselniny citronové |
Postup:
- Natrhané květy rozložíme na papírovém podladě, necháme vylézt případný hmyz, nečistoty odstraníme, ale v žádném případě květy nepropalchujeme vodou! (zbavili by jsme se voňavého pylu a dalších látek)
- Květy vložíme do větší nádoby, zalijeme převařenou, vychladlou vodou smíchanou s kyselinou citronovou a necháme 24 hodin luhovat
- Přecedíme nejprve přes sítko, květy důkladně vymačkáme, pak přecedíme ještě přes čisté plátno do hrnce, přidáme cukr, zahřejeme k bodu varu, občas zamícháme, pak ihned vypneme zdroj tepla
- Ještě horké vléváme do vhodných čistých láhví, které důkladně uzavřeme, necháme vychladnout.