Na bezinkovou limonádu je spousta receptů a jistě má každý ten svůj oblíbený. Náš rodinný je tento recept, jedna z variant, kdy se k bezinkovým květům a citronu přidávají ještě snítky meduňky. Lze použít i snítky máty, celý podrobný recept zde… Mimochodem, limonáda připravená podle tohoto receptu, díky použitému droždí, je i lehce šumivá!
Ingredience:
8-12 ks | bezových květů (podle velikosti trsů) |
5 ks | mladých snítek meduňky |
1 ks | větší citron |
4 l | vody |
300 g | cukru |
1 lžička | sušeného droždí (rychle nastartuje kvašení a limonáda je šumivá) |
láhev o objemu 5 l + celofán | |
vhodné litrové láhve na limonády s uzávěrem |
Postup:
- Vodu svaříme s cukrem, až se cukr rozpustí, odstavíme a necháme vychladnout.
- Do vymyté čisté 5 l lahve vložíme bezové květy, 5 snítek meduňky a na kolečka nakrájeného, oloupaného citron. Zalijeme vlažným cukerným roztokem, přidáme 1 lžičku sušeného droždí. Sklenici ovážeme celofánem, jehlou propícháme dírky a necháme v teplé místnosti 5 dnů kvasit. První 2 dny díky droždí probíhá bouřlivé kvašení, je dobré lahev postavit na tác.
- Po 5 dnech přes sítko s plátnem scedíme a stočíme do lahví, které uložíme v chladu.
- Limonádu podáváme s ledem a s čerstvými lístky meduňky, nebo máty. Limonáda, díky droždí, je i lehce šumivá.
Autor textu i fotografií: D. Marouenk