Knedlíky připravené z kostiček den až dva starých žemlí (rohlíků), vaječného žloutku, hrsti nasekané petrželky, hrubé mouky, prášku do pečiva a mléka.
Ingredience:
300 g | hrubé mouky |
100 g | den až dva starých žemlí (rohlíků) |
1 hrst | listů čerstvé petrželky |
1/3 sáčku | kypřícího prášku do pečiva |
cca 200 ml | mléka |
1 ks | vaječný žloutek |
hrubá mouka na vyválení | |
sůl |
Postup:
1. Tak den či dva staré žemle (rohlíky) nakrájíme na menší kostičky, ty necháme oschnout v pokojové teplotě, nebo je můžeme na chvíli vložit do trouby vyhřáté na nejmenší možnou teplotu
2. Mouku smícháme s kypřicím práškem, přidáme žloutek, mléko, nasekanou petrželku a sůl, vypracujeme řidší těstíčko, do něj pak vmícháme kostičky pečiva, necháme 15-20 minut odpočinout
3. Těsto znovu promícháme, přendáme na pomoučený vál a navlhčenými rukami vytvarujeme dva válečky
4. Knedlíky uvaříme v mírně osolené vodě doměkka, vaříme asi 20 minut, po vyjmutí je ihned, ještě horké, nakrájíme.