REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zeleninový bulgur

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bulgur je předvařená a nalámaná celozrnná pšenice. V oblasti Středního Východu je velmi populární a používá se například při přípravě pilafu, zeleninových salátů a masových jídel se zeleninou. Hodí se k přípravě kaší, jako základ zeleninových jídel, u nás ho můžeme použít všude tam, kde jinak využijeme rýži či kuskus.


Ingredience:
150 gbulguru (předvařené a nalámané celozrnné pšenice)
400 mlvývaru
8 ksmalých nakládaných artyčoků
3 ksbarevných masitých paprik
2 kscukety (zelená a žlutá)
1 ksna půl uvařené mrkve z vývaru
1 kshladkolisté petrželky
1 kscibule
1 lžíceRas el Hanout (marocká směs koření)
olivový olej
pepř
sůl

Postup:

1. Zeleninu na bulgur očistíme, nakrájíme barevné papriky, cukety i cibuli na kostičky a na pánvi vše orestujeme, osolíme
2. Ve druhé hlubší pánvi nebo hrnci na olivovém oleji orestujeme bulgur do sklovita, přidáme koření Ras al Hanout, rychle zamícháme (nesmíme koření připálit, zhořklo by!)
3. Bulgur zalijeme vývarem a na mírném plameni povaříme asi 8 minut, občas zamícháme
4. Přidáme orestovanou zeleninu, mrkev a artyčoky, přiklopíme pokličkou, vypneme a necháme přiklopené dojít, bulgur absorbuje všechnu tekutinu
5. Dle chuti dosolíme, popřípadě dokořeníme, na závěr do pokrmu přidáme nasekanou petrželku.

Poznámka:

Ras el Hanout: Kořenící přípravek Arabské kuchyně, je sypký. Směs koření k přípravě zeleninových i masitých pokrmů. Složení: koriandr, kurkuma, sladká paprika, římský kmín, pískavice, zázvor, sůl, pepř …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy