REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zeleninový bulgur

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bulgur je předvařená a nalámaná celozrnná pšenice. V oblasti Středního Východu je velmi populární a používá se například při přípravě pilafu, zeleninových salátů a masových jídel se zeleninou. Hodí se k přípravě kaší, jako základ zeleninových jídel, u nás ho můžeme použít všude tam, kde jinak využijeme rýži či kuskus.


Ingredience:
150 gbulguru (předvařené a nalámané celozrnné pšenice)
400 mlvývaru
8 ksmalých nakládaných artyčoků
3 ksbarevných masitých paprik
2 kscukety (zelená a žlutá)
1 ksna půl uvařené mrkve z vývaru
1 kshladkolisté petrželky
1 kscibule
1 lžíceRas el Hanout (marocká směs koření)
olivový olej
pepř
sůl

Postup:

1. Zeleninu na bulgur očistíme, nakrájíme barevné papriky, cukety i cibuli na kostičky a na pánvi vše orestujeme, osolíme
2. Ve druhé hlubší pánvi nebo hrnci na olivovém oleji orestujeme bulgur do sklovita, přidáme koření Ras al Hanout, rychle zamícháme (nesmíme koření připálit, zhořklo by!)
3. Bulgur zalijeme vývarem a na mírném plameni povaříme asi 8 minut, občas zamícháme
4. Přidáme orestovanou zeleninu, mrkev a artyčoky, přiklopíme pokličkou, vypneme a necháme přiklopené dojít, bulgur absorbuje všechnu tekutinu
5. Dle chuti dosolíme, popřípadě dokořeníme, na závěr do pokrmu přidáme nasekanou petrželku.

Poznámka:

Ras el Hanout: Kořenící přípravek Arabské kuchyně, je sypký. Směs koření k přípravě zeleninových i masitých pokrmů. Složení: koriandr, kurkuma, sladká paprika, římský kmín, pískavice, zázvor, sůl, pepř …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy