Ideální recept pro vegetariány, ale tyto zeleninové karbanátky se sýrem u nás doma chutnají i nám masožravcům!
Ingredience:
1 ks | středně velký květák |
2 ks | mrkve |
2 ks | vejce |
2 ks | stroužky česneku |
100 g | tvrdého sýru |
2 hrsti | listy čerstvého špenátu |
1-2 hrsti | strouhanky do směsi + strouhanka na obalení |
olej na smažení | |
drcený kmín | |
majoránka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Květák propláchneme pod studenou tekoucí vodou, rozdělíme na růžičky, ty dáme do mírně osolené vody, vaříme asi 10 minut
- Důkladně okapané růžičky květáku rozmačkáme, například šťouchadlem na brambory, přidáme vejce, listy špenátu, očištěnou, nastrouhanou mrkev, nastrouhaný sýr, prolisované stroužky česneku, strouhanku a koření, směs osolíme, vše důkladně promícháme
- Tvarujeme jednotlivé karbanátky, ty obalíme ještě ve strouhance a pak smažíme pozvolna, na rozpáleném oleji, z obou stran, jakmile zezlátnou, vytáhneme je z pánve a položíme na papírový ubrousek okapat od oleje
- Podáváme jak teplé, například s bramborovou kaší, či šťouchanými brambory a pod. a okurkovým salátem, nebo studené, spolu s chlebem.
Foto: Naďa Indruchová