Grilovaná klasika z USA na marinovaná vepřová žebírka grilovaná na dřevěném uhlí a pilinách z třešňového dřeva. Recept pochází od šéfkuchaře pana Zdeňka Pohlreicha.
Ingredience:
3,5-4 kg | vepřových žebírek (kost musí být obalená masem) |
70 g | mleté sladké papriky |
20 g | mořské soli |
18 g | čerstvě namletého černého pepře |
18 g | tmavě hnědého cukru |
špetka utřeného nebo sušeného česneku | |
špetka mletého římského kmínu | |
špetka kajenského pepře | |
špetka sušené hořčice | |
Na omáčku: | |
550 ml | jablečného octa |
150 ml | žluté hořčice |
dvě špetky soli |
Postup:
1. Nejdříve si připravíme kořenící směs; v menší misce smícháme papriku, černý pepř, hnědý cukr, sůl, kajenský pepř, česnek, kuličky hořčice a římský kmín, metličkou vše dobře promícháme
2. Dvě třetiny této směsi vetřeme z obou stran do žebírek, ty vyskládáme na pekáč, přikryjeme mikrotenovou fólií a nechte 4-8 hodin marinovat v lednici, občas maso otočíme
3. Omáčku na přelévání žeber si připravíme smícháním jablečného octa s hořčicí a solí, směs metličkou vymícháme a necháme ji v pokojové teplotě stát
4. Do grilu na rozpálené dřevěné uhlíky nasypeme tak hodinu ve vodě namočené a potom důkladně okapané třísky z třešňového dřeva, piliny necháme vyhořet
5. Na očištěný rošt potřený olejem nebo tukem vyskládáme marinovaná žebra a nejlépe zaklopená je grilujeme (díky pilinám také udíme) asi 60 minut
6. V této fázi přípravy žebírka odklopíme, potřeme je omáčkou z octa a dál grilujeme, až se nám maso bude od kosti odchlipovat
7. Asi 15 minut před koncem grilování žebra ještě posypeme zbylou kořenící směsí
8. Hotová žebírka nakrájíme po kosti, na talířích vyskládáme jednotlivé porce, které ještě polijeme omáčkou, pak ihned podáváme.
Na tento recept koupíme 3 řady vepřových žebírek z mladého prasete (přibližně 3,5 kg) nebo 2 řady žebírek z prasnice (asi 3-4 kg).
Poznámka:Žebírka z mladého selete grilujeme kratší dobu, pokud grilujeme vepřová žebírka z dospělého prasete, pak je grilujeme asi o 45-60 minut déle.