REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Žebírka v memphiském stylu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Grilovaná klasika z USA na marinovaná vepřová žebírka grilovaná na dřevěném uhlí a pilinách z třešňového dřeva. Recept pochází od šéfkuchaře pana Zdeňka Pohlreicha.


Ingredience:
3,5-4 kgvepřových žebírek (kost musí být obalená masem)
70 gmleté sladké papriky
20 gmořské soli
18 gčerstvě namletého černého pepře
18 gtmavě hnědého cukru
špetka utřeného nebo sušeného česneku
špetka mletého římského kmínu
špetka kajenského pepře
špetka sušené hořčice
Na omáčku:
550 mljablečného octa
150 mlžluté hořčice
dvě špetky soli

Postup:

1. Nejdříve si připravíme kořenící směs; v menší misce smícháme papriku, černý pepř, hnědý cukr, sůl, kajenský pepř, česnek, kuličky hořčice a římský kmín, metličkou vše dobře promícháme
2. Dvě třetiny této směsi vetřeme z obou stran do žebírek, ty vyskládáme na pekáč, přikryjeme mikrotenovou fólií a nechte 4-8 hodin marinovat v lednici, občas maso otočíme
3. Omáčku na přelévání žeber si připravíme smícháním jablečného octa s hořčicí a solí, směs metličkou vymícháme a necháme ji v pokojové teplotě stát
4. Do grilu na rozpálené dřevěné uhlíky nasypeme tak hodinu ve vodě namočené a potom důkladně okapané třísky z třešňového dřeva, piliny necháme vyhořet
5. Na očištěný rošt potřený olejem nebo tukem vyskládáme marinovaná žebra a nejlépe zaklopená je grilujeme (díky pilinám také udíme) asi 60 minut
6. V této fázi přípravy žebírka odklopíme, potřeme je omáčkou z octa a dál grilujeme, až se nám maso bude od kosti odchlipovat
7. Asi 15 minut před koncem grilování žebra ještě posypeme zbylou kořenící směsí
8. Hotová žebírka nakrájíme po kosti, na talířích vyskládáme jednotlivé porce, které ještě polijeme omáčkou, pak ihned podáváme.

Doporučení:

Na tento recept koupíme 3 řady vepřových žebírek z mladého prasete (přibližně 3,5 kg) nebo 2 řady žebírek z prasnice (asi 3-4 kg).

Poznámka:

Žebírka z mladého selete grilujeme kratší dobu, pokud grilujeme vepřová žebírka z dospělého prasete, pak je grilujeme asi o 45-60 minut déle.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy