REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Žebírka v memphiském stylu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Grilovaná klasika z USA na marinovaná vepřová žebírka grilovaná na dřevěném uhlí a pilinách z třešňového dřeva. Recept pochází od šéfkuchaře pana Zdeňka Pohlreicha.


Ingredience:
3,5-4 kgvepřových žebírek (kost musí být obalená masem)
70 gmleté sladké papriky
20 gmořské soli
18 gčerstvě namletého černého pepře
18 gtmavě hnědého cukru
špetka utřeného nebo sušeného česneku
špetka mletého římského kmínu
špetka kajenského pepře
špetka sušené hořčice
Na omáčku:
550 mljablečného octa
150 mlžluté hořčice
dvě špetky soli

Postup:

1. Nejdříve si připravíme kořenící směs; v menší misce smícháme papriku, černý pepř, hnědý cukr, sůl, kajenský pepř, česnek, kuličky hořčice a římský kmín, metličkou vše dobře promícháme
2. Dvě třetiny této směsi vetřeme z obou stran do žebírek, ty vyskládáme na pekáč, přikryjeme mikrotenovou fólií a nechte 4-8 hodin marinovat v lednici, občas maso otočíme
3. Omáčku na přelévání žeber si připravíme smícháním jablečného octa s hořčicí a solí, směs metličkou vymícháme a necháme ji v pokojové teplotě stát
4. Do grilu na rozpálené dřevěné uhlíky nasypeme tak hodinu ve vodě namočené a potom důkladně okapané třísky z třešňového dřeva, piliny necháme vyhořet
5. Na očištěný rošt potřený olejem nebo tukem vyskládáme marinovaná žebra a nejlépe zaklopená je grilujeme (díky pilinám také udíme) asi 60 minut
6. V této fázi přípravy žebírka odklopíme, potřeme je omáčkou z octa a dál grilujeme, až se nám maso bude od kosti odchlipovat
7. Asi 15 minut před koncem grilování žebra ještě posypeme zbylou kořenící směsí
8. Hotová žebírka nakrájíme po kosti, na talířích vyskládáme jednotlivé porce, které ještě polijeme omáčkou, pak ihned podáváme.

Doporučení:

Na tento recept koupíme 3 řady vepřových žebírek z mladého prasete (přibližně 3,5 kg) nebo 2 řady žebírek z prasnice (asi 3-4 kg).

Poznámka:

Žebírka z mladého selete grilujeme kratší dobu, pokud grilujeme vepřová žebírka z dospělého prasete, pak je grilujeme asi o 45-60 minut déle.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy