Zázvor je zdravý a v zimě krásně zahřeje a formou želé ho budete mít stále po ruce. Ideální je do čaje či limonád, ale velice chutné je i na palačince. Labužnický tip? Přidejte lžičku do ohřátého moštu.
Ingredience:
Co potřebujete na 2 skleničky á 150 ml: | |
100 g | kořene čerstvého zázvoru |
100 g | třtinového cukru (lze i více či méně dle chuti) |
2 vrchovaté lžičky | Ovocného pektinu Labeta |
1 ks | velký pomeranč (ideálně v BIO kvalitě) |
1 ks | citron |
2 skleničky á 150 ml |
Postup:
- Připravte si nejprve čisté, ideálně i vysterilizované skleničky.
- Zázvor důkladně očistěte, slupka jde nejlépe oloupat lžičkou (nahradí škrabku). Očištěný zázvor můžete buď nastrouhat, pokud chcete v želé zázvor takto zachovat, nebo jej nakrájejte na kousky a ty poté vyjměte. Z pomeranče škrabkou oloupejte kůru, klidně stačí i jen z půlky, a tu nakrájejte na proužky. Poté z pomeranče i citronu vyždímejte šťávu.
- Do kastrůlku vložte nakrájený nebo nastrouhaný zázvor, šťávu z pomeranče i citronu a také nakrájenou kůru z pomeranče. Přidejte cukr, zalijte vodou a vše přiveďte k varu. Povařte jen na velmi mírném plameni cca 10 minut, dokud se ze zázvoru neuvolní silice.
- Nakonec rozmíchejte ve lžíci cukru pektin a vmíchejte do směsi, povařte společně ještě 5 minut. Ještě horké želé nalijte do připravených skleniček.
Poměr cukru lze uzpůsobit podle chuti. Pokud máte zázvor méně šťavnatý, klidně ho použijte více, ale maximálně o 50 g. Pokud pomeranč nemáte v BIO kvalitě, namočte jej celý na půl hodinky do octového roztoku (na 1 díl octa cca 9 dílů vody) a poté jej opláchněte.
Do želé můžete vmíchat i trošku kurkumy, která má skvělé antibakteriální a prohřívací vlastnosti. Dobrý je v něm i med, ale ten zásadně přidávejte až po odstranění směsi z plotny a už ho nevařte, ztratil by tak veškeré vitamíny a prospěšné látky.
Poznámka:Další inspirace na domácí želírování najdete zde: www.labeta.cz/recepty/zavarovani