Uvařený chřest, zapečený se smetanou a servírovaný s plátky vepřového masa a slaniny.
Ingredience:
1000 g | bílého chřestu |
300 g | zakysané smetany |
20 g | másla |
4 ks | vepřových řízků |
4 ks | plátků slaniny |
4 ks | žloutků |
2 lžíce | citrónové šťávy |
2 lžíce | oleje |
mletý černý pepř | |
špetka cukru | |
sůl |
Postup:
1. Oloupeme chřest, ostrým nožem odkrojíme dřevnaté konce, výhonky pak svážeme a vaříme 10 minut v mírně osolené vodě, do které jsme přidali kousek másla, lžičku cukru a citrónovou šťávu
2. Chřest vyjmeme a necháme okapat
3. Zakysanou smetanu rozšleháme se žloutky, přidáme špetku soli a pepře
4. Zapékací misku vymažeme tukem, vložíme do ní chřest, který zalijeme smetanou
5. V předehřáté troubě zapečeme dozlatova
6. Mezi tím na omyté a osušené maso poklademe plátky slaniny, které spojíme jehlami
7. Maso opečeme z obou stran na rozehřátém tuku, pak jehly vyjmeme
8. Chřest podáváme s orestovaným vepřovým masem a slaninou.