REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zapékané zelí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zelí s vařenými bramborami, párky a smetanovou omáčkou, posypané strouhaným sýrem a zapečené dozlatova.


Ingredience:
1500 gbílého zelí
700 gbrambor
150 gstrouhaného tvrdého sýra
3 lžícehladké mouky
3 lžícemásla
2 lžičkykmínu
750 mlmasového vývaru
200 mlsmetany
10 kskuliček jalovce
4 kstelecích párků
muškátový květ
mletý bílý pepř
olej
sůl

Postup:

1. Očištěné zelí rozčtvrtíme, vyřízneme košťál tak, aby listy držely pohromadě a brambory oloupeme, omyjeme
2. Připravené brambory i zelí dáme do hrnce, zalijeme teplou vodou, přidáme sůl, kmín, jalovec, přivedeme k varu a uvaříme doměkka (asi 30 minut). hotové brambory scedíme
3. V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání uděláme světlou jíšku, rozmícháme s vývarem a 15 minut povaříme, pak základ zjemníme smetanou, přidáme muškátový květ, mletý bílý pepř a podle chuti ještě osolíme
4. Zelí vložíme do olejem vymazaného pekáčku, přidáme na polovinu nakrájené uvařené brambory a telecí párky nakrájené na kousky dlouhé asi 3 cm, které naskládáme mezi zelné listy
5. Smetanovou omáčku smícháme s polovinou nastrouhaného sýra, nalijeme ji na zelí do pekáčku, vše zapečeme asi 30 minut při 180 °C, ke konci pečení ještě pokrm posypeme zbylým strouhaným sýrem a dopečeme dozlatova.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy