REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zapékané zelí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zelí s vařenými bramborami, párky a smetanovou omáčkou, posypané strouhaným sýrem a zapečené dozlatova.


Ingredience:
1500 gbílého zelí
700 gbrambor
150 gstrouhaného tvrdého sýra
3 lžícehladké mouky
3 lžícemásla
2 lžičkykmínu
750 mlmasového vývaru
200 mlsmetany
10 kskuliček jalovce
4 kstelecích párků
muškátový květ
mletý bílý pepř
olej
sůl

Postup:

1. Očištěné zelí rozčtvrtíme, vyřízneme košťál tak, aby listy držely pohromadě a brambory oloupeme, omyjeme
2. Připravené brambory i zelí dáme do hrnce, zalijeme teplou vodou, přidáme sůl, kmín, jalovec, přivedeme k varu a uvaříme doměkka (asi 30 minut). hotové brambory scedíme
3. V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání uděláme světlou jíšku, rozmícháme s vývarem a 15 minut povaříme, pak základ zjemníme smetanou, přidáme muškátový květ, mletý bílý pepř a podle chuti ještě osolíme
4. Zelí vložíme do olejem vymazaného pekáčku, přidáme na polovinu nakrájené uvařené brambory a telecí párky nakrájené na kousky dlouhé asi 3 cm, které naskládáme mezi zelné listy
5. Smetanovou omáčku smícháme s polovinou nastrouhaného sýra, nalijeme ji na zelí do pekáčku, vše zapečeme asi 30 minut při 180 °C, ke konci pečení ještě pokrm posypeme zbylým strouhaným sýrem a dopečeme dozlatova.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy