Kysané zelí podušené s jalovcem a bílým vínem, dopečené v troubě spolu se šunkou zabalené v těstě.
Ingredience:
500 g | kysaného zelí |
300 g | šunky |
250 g | hladké mouky |
100 g | vepřového sádla |
80 g | uzené slaniny |
125 ml | bílého vína |
1 ks | velká cibule |
1 ks | vejce |
1 ks | žloutek |
5 ks | kuliček jalovce |
3 lžíce | vody |
2 lžíce | strouhanky |
1 lžička | majoránky |
sůl |
Postup:
1. Z mouky a sádla vytvoříme těsto, vypracováváme dokud, se netvoří hrudky, přidáme vejce, 3 lžíce vody a sůl, těsto uhněteme, zabalíme do alobalu, nebo potravinářské folie a necháme 24 hodin odležet v chladu.
2. Oloupeme si cibuli a nakrájíme na kostičky, stejně nakrájíme i uzenou slaninu, společně dáme do hrnce a chvilku podusíme
3. Pak přidáme kysané zelí, promícháme, přidáme víno, kuličky jalovce, majoránku a osolíme, hrnec přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme 20 minut, poté sundáme z plamene a necháme vychladit
4. Vymažeme si olejem zapékací skleněný pekáč a vysypeme strouhankou, z 2/
3 těsta které máme hotové z minulého dne, rozválíme plát a vyplníme formu tak, aby okraje přečnívaly
5. Na těsto dáme polovinu kysaného zelí, posypeme šunkou, kterou jsme si nakrájeli na kostičky a dáme druhou polovinu zelí.
6. Zbylé těsto si vyválíme a přikryjeme zelí, okraje k sobě přitiskneme, aby se těsto spojilo a potřeme rozmíchaným žloutkem.
7. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut, podáváme se zeleninovým salátem, nebo jen tak samotné.