Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zapečený sendvič s lanýži, Manchegem a Mahonem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kombinace kvalitního sýra a lanýžů je hit, jak vědí ve všech restauracích, kde servírují smažák s lanýžovou majonézou. My vám přinášíme toto chuťové kombo v mnohem jednodušším a zdravějším receptu v podobě grilovaného sýrového sendviče. Kombinace lanýžů, aromatických hub a různých druhů španělských sýrů vás jistě okouzlí. Stačí nechat sýr rozpustit, oba plátky chleba pak vydatně naplnit a vychutnat si tuto dobrotu do sytosti. Je to pokrm nejen rychlý, ale především neskutečně chutný. A ideální doslova na každý den!


Ingredience:
4 ksplátky chleba
100 gčerstvých (mražených) hub
80 gsýra Manchego Anjejo (můžete použít i Curado nebo Semicurado)
80 gsýra Mahon
1 lžícelanýžové brisury
1 lžičkačerstvého rozmarýnu
olivový olej

Postup:
  1. Očistěte houby vlhkým hadříkem a vložte je na suchou pánev rozehřátou na střední vyšší stupeň. Až se odpaří většina vody a houby zmenší svůj objem, tak přidejte 1 lžíci oleje a rozmarýn. Dejte stranou.
  2. Na stejné pánvi rozehřejte další lžíci oleje a položte do pánve plátky chleba, které jste předtím potřeli z obou stran olejem. Na jeden plátek rozetřete lanýžovou brisuru a 2/3 sýra, na druhý plátek dejte zbytek sýra a houby.
  3. Nastavte teplotu sporáku na nízkou a zavřete pokličkou. Vařte 5 až 10 minut, dokud se sýr nerozpustí. Potom přiklopte jeden plátek druhým, zmáčkněte k sobě a po další minutě servírujte.
Doporučení:

Ovčí sýr, Manchego Anejo – Sýr původem z oblasti La Mancha, která se vyrábí dle tradičních receptur a je charakteristický svým přírodním vzhledem a výraznou chutí díky dlohému procesu zrání. Sýr zraje 12-15 měsíců a vyznačuje se bohatou krémovou, výraznou až lehce kořeněnou chutí. Doporučujeme podávat s plátky jamónu nebo se žlutým melounem, skvěle ho doplní fíkový chlebíček nebo olivová marmeláda. Výborně doprovází pokrmy z těstovin a hodí se k vínům.

Kravský sýr, Mahon curado – Tvar tohoto sýra připomíná rovnoběžník se zaoblenými stranami, na povrchu najdeme chráněné označení, ke kterému došlo roku 1985. Sýr se vyrábí z kravského mléka bez použití konzervantů či jiných umělých přísad. Zraje v podzemních sklepích, kde k zrání přispívá také mořský vzduch. Vyznačuje se žlutooranžovou kůrou, která se potírá olivovým olejem a paprikou. Chuť je jedinečná, mírně slaná s nezaměnitelnou příchutí octa.

Brisura z lanýžů, Arotz – Brisura se vyrábí sekáním lanýžů na milimetrové kousky, je proto ideální k dochucení napříkald omáček, risotta nebo těstovin. Brisuru i šťávu přidávejte v posledním kroku vaření, aby byla zachována plná chuť i struktura.

Poznámka:

zdroj: edelikatesy.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Česnek ořešec

Doba růstu medvědího česneku pomalu končí, ovšem to nevadí! V přírodě můžeme narazit na další planě rostoucí česnek, jde o česnek ořešec – Allium scorodoprasum. Dříve se pěstoval jako zelenina na zahrádkách, dnes je skoro zapomenutý. Znali ho už staří Slované, Germáni, či Keltové. Je rozšířený v celé Evropě. Z česneku ořešce byl patrně vyšlechtěn klasický česnek kuchyňský.

číst dále ...

Závojenka podtrnka – opomíjená chutná jarní houba

Příroda na jaře nás může obdařit také houbami, na které nemusíme chodit do lesa, klidně nám totiž mohou vyrůst na zahradě nebo v sadu. Do této skupiny hub patří i jedlá závojenka podtrnka – Entoloma clypeatum. Podtrnka roste pod růžokvětými stromy a keři rodu Prunus. Můžeme ji najít pod třešněmi, švestkami, jabloněmi, hruškami, meruňkami v křovinách pod trnkami, šípkovou růží, hlohem atd. Na stanovišti se objevuje jednotlivě i v početných skupinách. Podtrnku sbírali už naši předkové. Její lidové názvy jsou např. podslivka, podslivník, darmolka, falešná májovka. Podtrnky nyní rostou, zkuste štěstí v sadu, zahradě, v křovinách podél cest s růžokvětými keři a dodržujte pravidlo, na podtrnky se do lesa nechodí!

číst dále ...

NOVINKA: S extra kofeinem i bez. F.H. Prager uvádí dvě nové příchutě kombuchy

Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky – “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

číst dále ...

Smažáková pětka ve Vinohradském Parlamentu

Smažený sýr neboli smažák patří u Čechů mezi nejoblíbenější bezmasé pokrmy už desetiletí a v různých variantách se s ním setkáte jak v hospodách či restauracích, tak i asijských bistrech. S obalovaným eidamem nebo hermelínem se potkáte často, ale co takové blaťácké zlato, tvarůžky nebo čedar? Tyto a další méně známé podoby obalovaného smaženého sýra můžete ochutnat v posledním dubnovém týdnu ve Vinohradském Parlamentu.

číst dále ...

Mořské plody, jak je neznáte: ochutnejte to nejzajímavější z hlubin oceánu

Mořské plody jsou pokladem oceánu se širokou škálou chutí a textur, které milují gurmáni po celém světě. Ačkoliv mnozí možná spojují mořské plody s návštěvou přístavu nebo rybího trhu, existuje další způsob, jak si tuto pochoutku užít, a to v podobě konzervy. Nemluvíme však o jen tak obyčejných konzervách z regálů obchodních řetězců. Tyto lahůdky jsou výsledkem pečlivého procesu, který začíná lovem a končí na vašem talíři.

číst dále ...

Čaj Matcha: chytrá alternativa kávy i silný antioxidant

Zajímá vás, jak mít dostatek energie? Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí? Zázračný zelený prášek není jen trend. Tento čaj by doma měli mít jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Dokáže totiž předat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako “antiaging” nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.