Jestli jste zatím neměli tu čest pochutnat si na skvostných pokrmech z lilku, je nejvyšší čas nějakou specialitu vyzkoušet. Ideální je grilovaný, zapečený nebo plněný. My tu máme vyzkoušený recept na zapečený lilek neboli baklažán plněný rajčaty, bylinkami a sýrem a to v BIO kvalitě.
Ingredience:
1 ks | střední bio lilek |
2 ks | bio rajčata |
5 ks | větviček bio tymiánu |
100 g | sýra v bio kvalitě |
bio oregano | |
sůl | |
bio bazalka na ozdobu |
Postup:
- Lilek omyjeme, nakrájíme na větší kolečka či plátky a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Každé kolečko lilku posypeme špetkou soli a necháme přibližně 20 minut vypotit.
- Dáme předehřát troubu na 180 °C. Mezitím nakrájíme rajčata a bylinky. Sýr nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme.
- Orosený lilek osušíme kuchyňskou utěrkou, poté na něj poklademe rajče, bylinky i sýr a dáme do trouby.
- Pečeme do zhnědnutí sýra, přibližně 30 minut, poté můžeme z trouby vyndat a podávat samostatně nebo ke kuskusu, rýži či těstovinám.
Recept k článku: Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy