REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zapečený květák se sýrem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Květák zapečený se sýrovou omáčkou, posypaný pažitkou.


Ingredience:
1 kskvětáku
1 kssvazku pažitky
60 gsýru s modrou plísní
30 gstrouhaného ementálu
30 ghladké mouky
30 gmásla
150 mlsmetany ke šlehání
150 mlmléka
1 lžičkadijonské hořčice
1 hrststrouhanky
mletý pepř
pažitka na ozdobu
olej

Postup:

1. Očištěný květák rozebereme na růžičky, rozložíme na menší plech, pokapeme olivovým olejem, zakryjeme alobalem, dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 220 °C půl hodiny
2. Připravíme omáčku; v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání připravíme do světlou jíšku, pak vmícháme dijonskou hořčici a sundáme ze zdroje tepla
3. Opatrně přilijeme smetanu smíchanou s mlékem, metličkou rozmícháme, vrátíme zpět na sporák a 2 minuty vaříme, aby omáčka zhoustla, opět sundáme z tepla, rozdrobíme do ní sýr s modrou plísní a vmícháme nadrobno nasekanou pažitku
4. Květák přendáme do zapékací mísy, přelijeme připravenou omáčkou, opepříme, posypeme na jemno nastrouhaným ementálem smíchaným se strouhankou a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut při 190 °C.
5. Pokrm podáváme posypaný nadrobno nakrájenou pažitkou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy