Květák zapečený se sýrovou omáčkou, posypaný pažitkou.
Ingredience:
1 ks | květáku |
1 ks | svazku pažitky |
60 g | sýru s modrou plísní |
30 g | strouhaného ementálu |
30 g | hladké mouky |
30 g | másla |
150 ml | smetany ke šlehání |
150 ml | mléka |
1 lžička | dijonské hořčice |
1 hrst | strouhanky |
mletý pepř | |
pažitka na ozdobu | |
olej |
Postup:
1. Očištěný květák rozebereme na růžičky, rozložíme na menší plech, pokapeme olivovým olejem, zakryjeme alobalem, dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 220 °C půl hodiny
2. Připravíme omáčku; v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání připravíme do světlou jíšku, pak vmícháme dijonskou hořčici a sundáme ze zdroje tepla
3. Opatrně přilijeme smetanu smíchanou s mlékem, metličkou rozmícháme, vrátíme zpět na sporák a 2 minuty vaříme, aby omáčka zhoustla, opět sundáme z tepla, rozdrobíme do ní sýr s modrou plísní a vmícháme nadrobno nasekanou pažitku
4. Květák přendáme do zapékací mísy, přelijeme připravenou omáčkou, opepříme, posypeme na jemno nastrouhaným ementálem smíchaným se strouhankou a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut při 190 °C.
5. Pokrm podáváme posypaný nadrobno nakrájenou pažitkou.