Podle tohoto receptu zapečené žampiony podáváme s pečivem, nebo třeba se šťouchanými brambory pro větší jedlíky.
Ingredience:
10 ks | menších žampionů (nebo odpovídající množství větších) |
1 ks | menší cibule |
100 g | slaniny |
cca 100 g | Nivy |
cca 100 ml | smetany (i méně) |
zelené bylinky (já jsem použila pažitku, libeček a medvědí česnek) | |
špetku sušeného tymiánu (k houbám se hodí více sušený než čerstvý) | |
kousek másla |
Postup:
1. Ze žampionů vykroutíme nožičky, oloupeme je (pokud jsou úplně čerstvé a bílé, loupat nemusíme) a podle velikosti je rozpůlíme nebo rozčtvrtíme, naskládáme do zapékací misky
2. Na másle zesklovatíme na jemno nakrájenou cibuli, slaninu a nakrájené nožičky hub, směs okořeníme tymiánem
3. Po odstavení přimícháme posekané čerstvé bylinky
4. Připravenou směsí zasypeme žampiony, pak přidáme ještě nahrubo nastrouhanou nivu a vše polijeme smetanou
5. Vložíme do trouby rozpálené na 200 °C na cca 15-20 minut.
Já jsem jídlo nesolila, niva byla slaná dostatečně.
Poznámka:Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….