Patližán zapečený s kousky kuřecího masa.
Ingredience:
4 ks | lilků |
4 ks | stroužků česneku |
4 ks | brambor |
1 ks | cibule |
1 ks | vejce |
300 g | upečeného kuřecího masa |
300 g | rajčat |
100 g | tvrdého sýru |
250 ml | smetany |
mletý pepř | |
olej na smažení | |
petrželka | |
bazalka (lístky) | |
sůl |
Postup:
1. Lilky umyjeme a pak nakrájíme na 1 cm silná kolečka
2. Osolené necháme 30 minut uležet (zbavíme tak lilek hořkosti), po té dobře kolečka umyjeme a vysušíme
3. Pečicí mísu vymažeme olejem, a rozložíme do ní cca jednu polovinu lilků
4. Osolíme je, posypeme částí drobně nakrájeného česneku, petrželky a bazalky
5. Další vrstvu tvoříme z nakrájených brambor, kousků kuřecího upečeného masa, koleček cibule a nakrájených oloupaných rajčat
6. Navrch rozložíme zbylé lilky a posypeme česnekem a bylinkami
7. Přelijeme smetanou rozšlehanou s vejcem, posypeme nastrouhaným sýrem a dochutíme solí a pepřem
8. Zapékáme v předem vyhřáté troubě, cca 20 minut při teplotě 180 °C.
Rajčata oloupeme tak, že odstraníme stopku a na opačné straně plod rajského jablíčka nařízneme do kříže,dáme na 7-10 minut spařit do vroucí vody a pak šokem přelijeme studenou vodou, alupku teď lehce sloupneme.